to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 06.03.2020

Οικονομία

Άνθρακας η ανάπτυξη της ΝΔ

Μεγάλη πίεση το 4ο τρίμηνο - Πολύ κάτω του αναμενόμενου η ανάπτυξη (παρέλαβε 2,8%, παρουσιάζει 1% σήμερα) - Πανηγυρίζουν για... «επίτευξη στόχων»(!) τα υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης - Αλ. Χαρίτσης: «Τα στοιχεία για την ανάπτυξη φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη» - Καυστικό σχόλιο Τσακαλώτου: «Δεν μπορεί, μάλλον ψέματα μου είπαν» - Γ. Δραγασάκης: Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της κυβερνητικής πολιτικής


Βραδύτερη κατά 0,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού ήταν τελικά η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ το 2019 αυξήθηκε κατά 1,9% έναντι πρόβλεψης στον Προϋπολογισμό για άνοδο κατά 2%.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προέβλεψε ανάπτυξη κατά 2,4% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις βασίζεται σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Πλέον, μένουν να φανούν οι πιέσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις του κοροναϊού που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην αγορά μέσα και από πρόδρομους δείκτες όπως είναι αυτός του ΚΕΠΕ που κατέγραψε στα τέλη Φεβρουαρίου ένταση της ανασφάλειας.

Μεγάλη πίεση το 4ο τρίμηνο

Μεγάλη ήταν η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 4ο τρίμηνο στο 1%, από 2,3% το 3ο τρίμηνο και 2,8% το 2ο τρίμηνο του 2019. Συνδέθηκε κυρίως με ασθενική άνοδο των εξαγωγών.

Ανά πεδίο η πορεία του 4ο τριμήνου έχει ως εξής:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.

- Αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,3%.

- Μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,2%.

Επίσης, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019. κυρία αιτία ήταν το γεγονός πως μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,0%. (Πηγή: capital.gr).

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «μίξερ» του ΣΚΑΪ κορωνοϊός και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης (βίντεο)

Αλ. Χαρίτσης: «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη»

«Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, αφού διαψεύδουν το βασικό προεκλογικό του αφήγημα για ανάπτυξη 4%», τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης, και υπογραμμίζει: «Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το δ' τρίμηνο του 2019 στο 1%, από 2,8% το β' τρίμηνο, που είχε επιτύχει η αντιαναπτυξιακή -υποτίθεται- κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλ. Χαρίτσης καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το “τι πραγματικά έφταιξε κι από ανάπτυξη 2,2% το α΄ εξάμηνο του 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, “κατάφεραν” να την μειώσουν στο 1,6% στο β΄ εξάμηνο -προτού μάλιστα προκύψουν τα σύννεφα στη διεθνή οικονομία λόγω κορωνοϊου”.  Και καταλήγει: “Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα. Μετά τη δεκαετή κρίση, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες περιπέτειες” (διαβάστε αναλυτικά)

Ευκ. Τσακαλώτος: Ανάπτυξη στο 1%, όταν η ΝΔ παρέλαβε 2,8%... μάλλον ψέματα μου είπαν

Αναλυτικά η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη:

«Από ό,τι μαθαίνω ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2019.

Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η Ν.Δ. παρέλαβε 2.8%.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ν.Δ. δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη.

Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι «Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει», όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1.7%.

Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2.8%.

Ή ότι «Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη.

Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».

Ν. Παππάς: Η ΝΔ οδήγησε τη χώρα σε ύφεση»

Η ΝΔ, δυστυχώς, τα κατάφερε.

Πάγωσε τα μεγάλα έργα, έκοψε το κοινωνικό μέρισμα από τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας, δεν αξιοποίησε κομμάτι από το «μαξιλάρι» για να διαμορφώσει δημοσιονομικό χώρο και η χώρα πέρασε στην ύφεση.

Στο -0,7% για το δ’ τρίμηνο του 2019.

Πρέπει να αλλάξει ρότα αμέσως.

Να προχωρήσει τα μεγάλα έργα σύμφωνα με το δικό μας σχεδιασμό και να αξιοποιήσει μέρος του «μαξιλαριού» για να διαμορφωθεί χώρος για φοροελαφρύνσεις και δαπάνες, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία.

Κοινή δήλωση Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα: «Ύφεση αντί για ανάπτυξη φέρνει η απάτη της ΝΔ»

Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την απάτη των «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας και στην οικονομία.
0,7% η μείωση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, στο πιο αρνητικό τρίμηνο από το 2015.
1,6% o ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το β' εξάμηνο του 2019 επί Μητσοτάκη από 2,2% το α' εξάμηνο του έτους επί Τσίπρα (η καλύτερη επίδοση από το 2007).
0,09% ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων το εξάμηνο της ΝΔ (όλα κι όλα 10 εκατ. ευρώ) από 10,2% το εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιος έτος.
Οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη δεν διαψεύδονται απλά.
Στην υλοποίησή τους οδήγησαν σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Επί οκτώ μήνες, ο κ. Μητσοτάκης, οι οικονομικοί του υπουργοί και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν ότι και μόνον με τον ερχομό της ΝΔ θα φύσαγε αναπτυξιακός άνεμος.
Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πιο σοβαροί αναλυτές διαπίστωναν ότι τα πραγματικά στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τις υποσχέσεις και την εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε.
Και βέβαια, τι κρίμα για τη ΝΔ, δεν φταίει ο κορωνοϊός για την ύφεση γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε επιδημία το 2019.
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η ΝΔ είναι ανίκανη και επικίνδυνη.

Γ. Δραγασάκης: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της κυβερνητικής πολιτικής

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία, που μόλις δημοσιεύθηκαν για το 4ο τρίμηνο του 2019, πριν μάλιστα, την εμφάνιση του κορονοϊού & των επιπτώσεών του, επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής» τόνισε ο Γ. Δραγασάκης σήμερα στη Βουλή με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως τόνισε συγκεκριμένα: «Αρχικά θέλω να αναφερθώ στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ γιατί πρέπει να προβληματίσουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία το 2019 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης 1,9%. Υπενθυμίζω ότι το β' τρίμηνο παραδώσαμε την οικονομία να «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Αυτή η εξέλιξη συνέβη πριν από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που είναι ακόμα απροσδιόριστες. Επομένως, η ανάγκη ενός συνολικού επανασχεδιασμού της πολιτικής, στο μέτρο που μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, προκύπτει ως μία αδήριτη ανάγκη».

Δ. Παπαδημούλης: Για τη ΝΔ φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε:

Η κυβέρνηση νομίζει... ότι πέτυχε τους στόχους

Κόντρα για άλλη μια φορά με την πραγματικότητα, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παρακάτω η ανακοίνωση:

«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους  πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται».

Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών.

Τι απαντά ο Ευ. Τσακαλώτος: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

Ήρθε η απάντηση που όλοι περιμέναμε από τα δύο Υπουργεία αρμόδια για την χάραξη οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τόσο αναλυτική όσο θα περίμενε κανείς. Πάντως ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020.

Όντως σε αυτό έχουν δίκιο. Πέτυχαν (σχεδόν) τον απαισιόδοξο στόχο που έβαλαν για το 2019.

Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2,2% και το δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε στο 1,6%.

Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά και στα φορολογικά, που θα εξαφάνιζαν της αγκυλώσεις του αντιαναπτυξιακού ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν σε τσουνάμι επενδύσεων που θα απογείωνε την ανάπτυξη.

Φαίνεται όμως πλέον ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% - και όχι 4% - για το υπόλοιπο 99%. Μάλλον αυτόείχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν τον προϋπολογισμό, εξ’ ου και η ικανοποίησή τους τώρα.

Επιμένει ο Σταϊκούρας: Πέφτει έξω ο Τσακαλώτος

Οπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, «η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη, δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε.

Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011.

Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».

Η πληρωμένη απάντηση: Μια ερώτηση μόνο: Όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου ή κάτι πήγε λάθος;

Ο κύριος Σταϊκούρας στην απάντηση του με χαρακτηρίζει απρόσεκτο αλαζόνα και αμετροεπή. Κάνει δε όποια σύγκριση βρίσκει βολική για τον ίδιο και καταλήγει στο εκπληκτικό εύρημα ότι μετά από εννιά τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ το ΑΕΠ είναι σε απόλυτο αριθμό υψηλότερο από ότι ήταν το 2011.

Θέλω να πω στον προσεκτικό και μετρημένο υπουργό Οικονομικών ότι αν βασανίσει πολύ τα δεδομένα στο τέλος θα ομολογήσουν αυτό που θέλει.

Γιατί αν με τη ΝΔ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στο ότι το 2.8 είναι μεγαλύτερο του 1 ο διάλογος γίνεται κάπως δύσκολος.

Μια ερώτηση μόνο: Όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου ή κάτι πήγε λάθος;

Γιατί αν αυτό είναι το σχέδιο, βόηθα Παναγία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)