to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 05.03.2020

Κοινωνία

Απαραίτητη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα προληπτικά μέτρα σε ΜΕΘ και δημόσια νοσοκομεία - Τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό, λήψη μέτρων ζητούν ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»


«Εμείς ορθώς αναβάλαμε όλες τις μαζικές κομματικές εκδηλώσεις μας γιατί έχουμε υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «ορθώς επίσης δεν έχουμε επιλέξει μια πολιτική ισοπεδωτικής κριτικής στην κυβέρνηση, όπως έκανε αυτή σε εμάς, ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της δημόσιας υγείας».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΚΟ συμπλήρωσε: «Σας θυμίζω ότι πέρυσι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μας κατηγορούσε ως υπεύθυνους για τους θανάτους από την εποχιακή γρίπη, ενώ οι αντίστοιχοι φέτος είναι πολλαπλάσιοι. Φανταστείτε λοιπόν αν είχαμε επί των ημερών Ξανθού και Πολάκη κορωνοϊό και αν είχε συμβεί αυτό που συνέβη στη Πάτρα, τι θα είχε συμβεί. Θα ζητάγανε το κεφάλι τους επί πίνακι. Εμείς αντιθέτως, με αίσθημα ευθύνης δε θα επικεντρώσουμε στη κριτική και στην καταγγελία, αλλά θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο εποικοδομητικά, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του ΕΣΥ. Νομίζω ότι πρέπει άμεσα να ζητήσουμε να ενισχυθούν τόσο τα προληπτικά μέτρα όσο και οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Πρέπει να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια. Και να τηρηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα. Και πρέπει να γίνει και μια σύσταση στον ΕΟΔΥ, ώστε να σταματήσει άμεσα αυτήν την αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και εν τέλει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, θέση και στάση σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει και η εκκλησία, όπως αντίστοιχα ελήφθησαν σε άλλες χώρες καθολικές και ορθόδοξες σε σχέση με τη Θεία Κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ωριμότητα απέναντι στον κίνδυνο και προσήλωση στις αρχές τις επιστημονικής τεκμηρίωσης συστήνει ο Ανδρέας Ξανθός

Η δήλωση Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για την επιδημική έξαρση του κορωνοϊού:

«Από την πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης του νέου κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα - και όχι με δημαγωγικό και λαϊκιστικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης - αυτή τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη. Επειδή από χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, απαιτείται:

1. Η διερεύνηση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων - Επιδημιολόγων και τον ΕΟΔΥ των συνθηκών που συνέβαλαν σε αυτή τη διασπορά, με στόχο τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος υγείας.

2. Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ με στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων κρίκων της δημόσιας περίθαλψης, όπως οι δομές ΠΦΥ, τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ

3. Η λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ

4. Η εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και ελάττωσης του συγχρωτισμού, έτσι ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα διασποράς και να περιοριστούν τα κρούσματα στην κοινότητα

5. Η συστηματική κι υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και των πολιτικών δυνάμεων για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών (ΠΟΥ, ECDC).

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτό το νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο βαθμό που από το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτεία θα υπάρξει η απόλυτη προσήλωση στις αρχές τις επιστημονικής τεκμηρίωσης, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συναίνεσης, της δημόσιας λογοδοσίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ».

Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ζητούν ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»

Την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής:

1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.

2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.

3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

 «Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Κάλεσε δε, τις αρχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό, καθώς και για τα σχολεία και πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα.

ΠΟΕΔΗΝ

Την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ζητάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι «δεν βοηθάει, ούτε ο πανικός, αλλά ούτε ο εφησυχασμός. Σε εγρήγορση με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Προσθέτει ότι «τα όσα έγιναν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή. Ένα περιστατικό που δεν θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού με βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον προσδιορισμό ύποπτων κρουσμάτων, έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, που ήρθαν σε επαφή χωρίς τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα, αφού ήταν μη εντοπισμένο ύποπτο κρούσμα».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει επισημάνει ότι το υγειονομικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία εντοπισμένα ύποπτα κρούσματα. «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εμφανισθεί κρούσμα και να αντιμετωπιστεί ως σύνηθες περιστατικό, όπως συνέβη με το εν λόγω περιστατικό στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου», τονίζει. Γι' αυτό ζητά να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας και να γίνεται καλύτερη διαλογή ασθενών στην είσοδο των νοσοκομείων, για να εντοπίζονται ύποπτα κρούσματα και να ακολουθούν την ειδική διαδικασία που προβλέπεται.

«Με το πρώτο σοβαρό περιστατικό αναδέχθηκε για άλλη μία φορά η αναγκαιότητα λειτουργίας των 100 κλειστών κλινών ΜΕΘ» και η πρόσληψη 2000 υγειονομικών υπαλλήλων με διαδικασίες εξπρές. Η Ομοσπονδία ζητά άμεση ενίσχυση των μέτρων προστασίας (υγειονομικό υλικό, μάσκες, γάντια κ.ά.), επανεξέταση από τον ΕΟΔΥ των οδηγιών στα νοσοκομεία για το ποια περιστατικά θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, ζήτησε από την διοίκηση, ενημέρωση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων / ειδικοτήτων για το θέμα, με ταυτόχρονη εκπαίδευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πιθανών ή και των ταυτοποιημένων περιστατικών.

Στο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων για προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, φόρμες κ.ά. μέσα ατομικής προστασίας, μέσα αποστείρωσης, κ.λπ.), η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια.

Ζητά επίσης, την άμεση ενίσχυση της επιτροπής λοιμώξεων, την ανάπτυξη όλων των κενών κλινών, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την άμεση χωροθέτηση ιατρείων - κλινών για απομόνωση υπόπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων με κορωνοϊό σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου που σήμερα είναι αδρανής. Επιπλέον, ζητά ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε ύποπτα περιστατικά, ειδικά στη γενική εφημερία, να μην έρχονται στα μεγάλα νοσοκομεία. «Στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στο πρόβλημα. Δίνουμε με αυταπάρνηση τον αγώνα κάνοντας το καθήκον μας. Θα επισημαίνουμε διαρκώς λάθη και ελλείψεις. Δεν πρόκειται όμως, να συγκαλύψουμε προβλήματα», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, καταλήγοντας ότι «η «επιχειρησιακή ετοιμότητα» προϋποθέτει πάνω από όλα επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)