to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να φέρουμε τα εργασιακά δικαιώματα στο προσκήνιο

Βρισκόμαστε σε μια ακόμα διαδικασία προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του 2ου Συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγο καιρό η οργάνωση μας θα έχει νέο καταστατικό και σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενώ παράλληλα θα διαθέτει και επικαιροποιημένες θέσεις και αιτήματα ώστε να δράσει στις κρίσιμες συγκυρίες που ζούμε.


      Βασικό ζήτημα της οργάνωσης και την επόμενη ημέρα οφείλει να είναι –και δεν γίνεται να μην είναι- το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το σύνολο της νεολαίας και αυτό δεν είναι άλλο από την εργασία.
      Μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, η χώρα στον τομέα της εργασίας βιώνει ημέρες 2012. Η Νέα Δημοκρατία μετά την προσπάθεια ανασυγκρότησης της εργασιακής κανονικότητας, παρά τις οποίες αστοχίες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέδειξε εξ αρχής έντονο απορρυθμιστικό οίστρο.
      Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε κρίσιμα μέτρα με την θεσμική επαναφορά της συλλογικής αυτονομίας, κυρίως με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καθώς και την προσθήκη της αγοραστικής δύναμης του μισθού ως στοιχείου συνεκτίμησης από τον μεσολαβητή και το διαιτητή (άρθρο 15 παρ.1 ν. 4549/2018). Μέσα σε ένα τεχνητό κλίμα πανηγυρισμών και επικοινωνιακής φιέστας η νέα κυβέρνηση μέσα σε μόλις 7 μήνες διέλυσε ολοσχερώς το συλλογικό εργατικό δίκαιο. Η προπαγάνδα μάλιστα έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να υποστηρίζει ότι η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα αποτρέψει τον «στιγματισμό» και το «φακέλωμα» του απολυθέντος. Η εξέλιξη αυτή όμως σαφώς και δεν αιφνιδίασε κανέναν, καθώς η νέα κυβέρνηση διατηρεί μια ευλαβική σχέση με τον φιλελευθερισμό των μνημονίων και φυσικά συμπλέει με τα προτάγματα και τις θέσεις του ΣΕΒ. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν ως πρώτο, απλό βήμα έσπευσε να καταργήσει όλες τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και ταυτόχρονα να περιορίσει την προστασία των εργαζόμενων. Αυτή η κατάργηση δε, έγινε μέσα από τις διατάξεις και την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που συμβολικά δείχνει την επικυριαρχία της οικονομίας έναντι της εργασίας και κατά συνέπεια του καπιταλιστικού προτύπου παραγωγής έναντι της προστασίας της εργασίας και έναντι του θεσμικού και πολιτικού εποικοδομήματος. Ενώ πλέον δεν υπάρχουν <<οι βάρβαροι>> ξένοι, η δεσμευτικότητα και η πιέσεις τους ώστε να ρίξουμε εκεί το ανάθεμα.
Ακόμα και τα στίγματα φιλεργατικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύονται πλαστά και ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για τους εργαζομένους (π.χ. η προσαύξηση κατά 12% επί της συμφωνημένης αμοιβής της εργασίας για κάθε ώρα μερικής απασχόλησης. Στην πράξη ακόμα και αυτή η ρύθμιση αντί να θέσει φραγμούς στην μερική απασχόληση μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της, αφού την κάνει φθηνότερη στα πλαίσια της μικρής εργασίας (4 ώρες εργασία την ημέρα και 4 υπερωρία, καταλήγουμε σε φθηνότερο αποτέλεσμα για τον εργοδότη από πιθανή απασχόληση εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης).
  Μπροστά σε αυτή την τόσο δύσκολη για τους εργαζομένους κατάσταση, που η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων(μισθός, όροι εργασίας κτλ) γίνεται ουσιαστικά σε ατομικό επίπεδο και με άσκηση βίας από τον εργοδότη, ελλείψει της προστατευτικής λειτουργίας της <<συλλογικής αυτονομίας>>, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να οργανωθεί και να απαντήσει.     
  Να απαντήσει στην εργοδοτική βία και στον εργασιακό μεσαίωνα με οργάνωση και πυγμή σε κάθε εργασιακό χώρο. Το συνδικαλιστικό κίνημα και ειδικά η νεολαία  οφείλει να απαντά δυναμικά σε κάθε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, σε κάθε εργασιακό χώρο. 
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα  οφείλει να συνεισφέρει στο να εμπλουτιστούν τα αιτήματα και οι στόχοι του συνδικαλιστικού κινήματος. Εκτός από τα παραδοσιακά αιτήματα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ένταξη των ανέργων και των συνταξιούχων. Τα συνδικαλιστικά σωματεία οφείλουν να δημιουργήσουν ταμεία αλληλεγγύης προς τους ανέργους και αλληλοβοηθητικά ταμεία. Μόνο μέσα από τέτοιες ενέργειες θα καταφέρουν να ξανακερδίσουν μέρος της χαμένης τους αξιοπιστίας στα μάτια της κοινωνίας.
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ακόμα οφείλει στην πράξη να συνεισφέρει, ώστε τα συνδικάτα να ξανακερδίσουν την δημοκρατία και την αλληλεγγύη στη λειτουργία τους, ακόμα και σε οργανωτικό επίπεδο. Π.χ. η μη ενιαία μορφή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι ξεπερασμένη, με βάση και την διεθνή εμπειρία.
   Οφείλουμε να καταδείξουμε τη χρησιμότητα του συνδικαλισμού στην πράξη. Είναι αποτυχία ειδικά σήμερα το γεγονός ότι το 98% των επιχειρήσεων δεν έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση».
   Η νεολαία οφείλει να προσεγγίσει στο συνδικαλιστικό κίνημα τις γυναίκες και το νέο ανθρώπινο δυναμικό.
   Η νεολαία επιπλέον οφείλει να διασφαλίσει στην πράξη την αυτονομία των συνδικάτων από τα πολιτικά κόμματα.
   Τέλος, οφείλει να διαμορφώσει σύγχρονες ιδέες και σχέδιο για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Η ψηφιοποίηση στην οργάνωση των μέσων παραγωγής στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης έχει οδηγήσει σε πραγματική μετάλλαξη των υλικών συνθηκών παραγωγής και εργασίας. Σε αυτές τις μορφές εργασίας η νεολαία πρέπει να σταθεί και να συνεισφέρει στην προστασία των εργαζομένων, προστασία που εκ της φύσεως της εργασίας δεν είναι καθόλου εύκολη.
     Σε λίγες μέρες το συνέδριο μας θα είναι παρελθόν. Οι προκλήσεις και οι αγώνες όμως είναι μπροστά. Η νεολαία βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά εργασίας και αυτό το μαύρο σκηνικό δεν θα το αλλάξει κανείς άλλος εκτός από εμάς. Βασικός στόχος της οργάνωσης μας, που συμπυκνώνει όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να είναι η μετατροπή των νέων της χώρας από μορφωμένους και απογοητευμένους σε μορφωμένους και αποφασισμένους για ένα καλύτερο αύριο στην αγορά εργασίας.     


* Ο Γιώργος Γκίκας είναι Μέλος ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)