to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 04.03.2020

Πολιτική

Χ. Μαμουλάκης: Το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών (βίντεο)

Για πισωγύρισμα στον τρόπο διοίκησης των αγροτικών συνεταιρισμών και για ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών, αντί των αγροτών, μίλησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης στην σημερινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, για το σ/ν «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».


Ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας ότι το παρόν σχέδιο νόμου διευκολύνει την πρόσβαση των τραπεζών στα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κύριος Βορίδης επιδιώκει σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής του ζωής να ξεμπερδέψει με τις «ηγεμονικές», κατά τον ίδιο, αριστερές και προοδευτικές ιδέες στο τόπο μας. Και είναι ακριβώς αυτή η αντίληψη που εκφράζεται και στο παρόν σχέδιο νόμου. Το παρόν νομοσχέδιο είναι για τους τραπεζίτες και όχι για τους αγρότες. Στην πραγματικότητα η λύση στο «πρόβλημα» είναι διευκόλυνση της ρευστοποίησης εκ μέρους των τραπεζών της περιουσίας των αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και της εκτέλεσης αναγκαστικών εντολών εις βάρος των εν λειτουργία συνεταιρισμών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Τόνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο «Ανοίγει την πόρτα διάπλατα για την καταστρατήγηση των συνεταιριστικών αρχών και την ποδηγέτηση τους από ιδιωτικά συμφέροντα. Με το άρθρο 12 επιτρέπει σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιεί το κέλυφος ενός αγροτικού συνεταιρισμού για να ασκεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ατυχώς τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου. Αυτό προκύπτει προφανώς από το μέγιστο δυνατό όριο συμμετοχής στον αγροτικό συνεταιρισμό του 35% αλλά και από τη πρόβλεψη ότι το ίδιο 35% είναι το ελάχιστο ποσοστό των μετόχων που δύναται να παίρνει αποφάσεις με οικονομικό περιεχόμενο για το μέλλον του αγροτικού συνεταιρισμού».

Ο Χάρης Μαμουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διοίκηση των συνεταιρισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με το άρθρο 6 καταργείται η βασική αρχή της συνεταιριστικής λειτουργίας, η αρχής δηλαδή του «1 μέλος, 1 ψήφος». Παράλληλα, επανέρχεται η αρχή των ατελείωτων θητειών των προέδρων. Αναθερμαίνεται δηλαδή η πρακτική της οικογενειοκρατίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και υπονομεύεται η προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκατασταθεί η πίστη των νέων αγροτών στους θεσμούς αυτούς. Τέλος, με το ίδιο αντιδημοκρατικό πνεύμα καταργείτε την ολιγοσταυρία και επιδιώκετε την ενίσχυση των εγκαθιδρυμένων ομαδοποιήσεων στους υφιστάμενους συνεταιρισμούς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)