to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 05.03.2020

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Άλμα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, έφτασαν τα 31 - Εκτακτα μέτρα σε 3 νομούς (ενημέρωση)

Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας - Κλείνουν για 48 ώρες σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο


Κλείνουν για 48 ώρες σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 4/3, μετά τη έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό, με αφορμή το ένατο κρούσμα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ως το μεσημέρι της Πέμπτης

Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.. Πρόκειται για αριθμητικό άλμα, καθώς ήταν ήταν μόνο λίγες ώρες πριν όταν ανακοινώθηκε, από το υπουργείο Υγείας, το μόλις δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ωριμότητα απέναντι στον κίνδυνο και προσήλωση στις αρχές τις επιστημονικής τεκμηρίωσης συστήνει ο Ανδρέας Ξανθός για τον κορωνοϊό

Σε ταξιδιώτη από την Αίγυπτο και το Ισραήλ το 9ο κρούσμα

Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 4/2/20. Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης καθώς οι γιατροί κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία, αλλά παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία.

Ο ασθενής βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομεία Αμαλιάδας απ' όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο του ελέγχου για το κορωνοϊό εντοπίστηκε θετικός, απομονώθηκε και παρακολουθείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί από τον κορωνοϊό.

Νωρίτερα την Τετάρτη είχε ανακοινωθεί ο εντοπισμός όγδοου επιβεβαιωμένου κρούσματος. Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά

Θυμίζουμε ότι  είκοσι οκτώ σχολικές μονάδες καλούνται να αναστείλουν τη λειτουργία τους από 3 Μαρτίου 2020 μέχρι και 13 Μαρτίου 2020.

- 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

- 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

- 11ο Λύκειο Περιστερίου

- 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών

- 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

- 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας

- 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

- 5ο Δημοτικό Περιστερίου

- 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου

- Λεόντειο Λύκειο Πατησίων

Επίσης, για το χρονικό διάστημα από 3 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 17 Μαρτίου 2020 καλούνται να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα σχολεία:

- 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

- 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

- 2ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης

- 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης

Τέλος, καλούνται να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα σχολεία:

- Νηπιαγωγείο «Ι.Μ. ΚΑΡΡΑΣ», από 3/32020 μέχρι και 8/3/2020

- Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών, από 3/3/2020 μέχρι και 8/3/2020

- Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολλεγίου Ψυχικού, από 3/3/2020 μέχρι και 8/3/2020

- 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, από 3/3/2020 μέχρι και 8/3/2020

- 2ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, από 3/3/2020 μέχρι και 8/3/2020

- 1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, από 3/3/2020 μέχρι και 8/3/2020

- 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, από 3/3/2020 μέχρι και 8/3/2020

- 3ο ΓΕΛ Ξάνθης, από 3/3/2020 μέχρι και 6/3/2020

- 1ο ΕΠΑΛ Επανωμής, από 3/3/2020 μέχρι και 11/3/2020

- 8ο ΕΚ Επανωμής, από 3/3/2020 μέχρι και 11/3/2020

- 37ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, από 3/3/2020 μέχρι και 7/3/2020

- 64ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, από 3/3/2020 μέχρι και 7/3/2020

- 17ο Γυμνάσιο Αθήνας, από 3/3/2020 μέχρι και 7/3/2020

17ο ΓΕΛ Αθήνας, από 3/3/2020 μέχρι και 7/3/2020.

Ακυρώνονται οι ορκωμοσίες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λόγω κορωνοϊού

Ακυρώνονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όλες οι τελετές απονομής πτυχίων στους απόφοιτους των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, που είχαν προγραμματισθεί για το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου.

Η απόφαση ελήφθη από το Πρυτανικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στον Βόλο και έπειτα από τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 2019-nCoV στις σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Έκτακτο Eurogroup

Παράλληλα, η αποτίμηση των μέχρι τώρα επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία και η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών - μελών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη και θα συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας. 

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για παγκόσμια έλλειψη και αύξηση των τιμών του προστατευτικού εξοπλισμού

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες για παγκόσμια έλλειψη και αύξηση των τιμών σε προστατευτικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού και ζήτησε τόσο από τις εταιρίες, όσο και από τις κυβερνήσεις αύξηση της παραγωγής κατά 40%, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 9 από έξι την Δευτέρα. Η Αργεντινή και η Χιλή ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Κίνα: 2.981 νεκροί από τον νέο κορωνοϊό - Σημάδια επιβράδυνσης της εξάπλωσης

Στο μεταξύ, η Κίνα ανησυχεί για κρούσματα που μπορεί να εισέλθουν στο έδαφός της από το εξωτερικό. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν τη Δευτέρα (125). Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, αναφέρθηκαν επίσης 143 ύποπτα κρούσματα.

Συνολικά 2.652 άνθρωποι ανέρρωσαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 390 σε 6.416, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Από τα 80.270 κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της 3ης Μαρτίου, 27.433 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία και 49.856 αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν 520 άνθρωποι που υπάρχουν φόβοι πως έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτό ακόμη, ενώ υπό παρακολούθηση τελούν 6.250 άνθρωποι που είχαν στενή επαφή με ασθενείς.

Έξι οι νεκροί στη Γαλλία, 92 νέα κρούσματα σε μία ημέρα - Στα 82 τα κρούσματα στην Ολλανδία

Δύο ακόμη νεκρούς από τον νέο κοροναϊό μετρά η Γαλλία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 6, την ώρα που 92 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε σχέση με χθες, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνολικά 377 κρούσματα έχουν ανακοινωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου και όλες οι μητροπολιτικές περιοχές της γαλλικής επικράτειας έχουν πληγεί. Η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων, μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης, είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της επιδημίας.

Οι δύο νεκροί είναι «ένα πρόσωπο ηλικίας 73 ετών που προέρχεται από το Ουάζ (βόρεια)», μία από τις κύριες εστίες μόλυνσης στη Γαλλία, και ένα «πρόσωπο ηλικίας 64 ετών από το Αισν», αναφέρει σε δελτίο Tύπου το υπουργείο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σήμερα, η τελευταία μητροπολιτική περιοχή που δεν είχε καταγράψει κρούσματα, το Σαντρ Βαλ ντε Λουάρ ανακοίνωσε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στο Παρίσι, η RARP (η εταιρεία διαχείρισης των μετρό) γνωστοποίησε το πρώτο κρούσμα μεταξύ των υπαλλήλων της, επισημαίνοντας ότι δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στα δρομολόγια.

Μπροστά στη διάδοση του ιού, η γαλλική προεδρία κάλεσε σήμερα καμιά τριανταριά ειδικούς, γιατρούς, επιστήμονες και υπεύθυνους εργαστηρίων, που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τους υπουργούς Υγείας Ολιβιέ Βεράν και Έρευνας Φρεντερίκ Βιντάλ.

82 κρούσματα στην Ολλανδία

Ο αριθμός των ασθενών από τον Covid-19 στην Ολλανδία ανέρχεται πλέον σε 82 κρούσματα, έγινε σήμερα γνωστό από Ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Τα κρούσματα στην Ολλανδία υπερδιπλασιάστηκαν σήμερα σε σχέση με τα 38 που είχαν καταγραφεί έως χθες. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)