to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 04.03.2020

Διεθνή

Ο Τζο Μπάιντεν παίρνει κεφάλι, παραμένει δυνατά στη μάχη ο Σάντερς

Στη «σούπερ Τρίτη» ο κεντρώος Μπάιντεν, απέσπασε από τον Μπέρνι Σάντερς εννέα πολιτείες: Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Αρκανσα, Μινεζότα, Μασαχουσέτη και Τέξας, όμως ο σοσιαλιστής γερουσιαστής του Βερμόντ κερδίζει την Καλιφόρνια, κρίσιμη πολιτεία ως προς τον αριθμό των εκλεκτόρων - Αποσύρεται ο Μπλούμπεργκ από την κούρσα. Χωρίς αντίπαλο ο Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους


«Είναι μια καλή βραδιά!»: ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πήρε κεφάλι στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, αν και ο αντίπαλός του Μπέρνι Σάντερς αντιστάθηκε, δίνοντας μία πρόγευση για την σφοδρή και μακρά μάχη που θα ακολουθήσει για την επιλογή του υποψηφίου που θα αντιπαρατεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ενισχυμένος από μία σειρά από νίκες σε σημαντικές πολιτείες κατά την διάρκεια της «Super Tuesday», ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ανακάμπτει σε μία κούρσα για το χρίσμα στην οποία πριν από μόλις δύο εβδομάδες ο «Μπέρνι» ήταν το απόλυτο φαβορί.

Σε μία ένδειξη της δυναμικής του ο Τζο Μπάιντεν απέσπασε από τον Μπέρνι Σάντερς την πολύτιμη σε εκλέκτορες πολιτεία του Τέξας.

Από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια, εκατομμύρια Αμερικανοί πήγαν στις κάλπες για να επιλέξουν τον αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ που θα διεκδικήσει στις 3 Νοεμβρίου μία δεύτερη τετραετή προεδρική θητεία.

Ο Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, απέσπασε από τον 78χρονο μεγάλο αντίπαλό του Μπέρνι Σάντερς εννέα πολιτείες: Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Αρκανσα, Μινεζότα, Μασαχουσέτη και Τέξας.

Όμως ο σοσιαλιστής γερουσιαστής του Βερμόντ κερδίζει την Καλιφόρνια, κρίσιμη πολιτεία ως προς τον αριθμό των εκλεκτόρων.

(η κατανομή των εκλεκτόρων μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος)

Από την έδρα του, ο Μπέρνι Σάντερς επέμεινε, πιστός στο μαχητικό του στιλ, ότι είναι βέβαιος για την τελική νίκη.

«Σας το λέω με απόλυτη πεποίθηση: θα κερδίσουμε τις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος και θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας», δήλωσε μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος επαναλαμβάνοντας τις επιθέσεις κατά του ενοίκου του Λευκού Οίκου χωρίς ποτέ να τον κατονομάζει.

  • ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE τα αποτελέσματα της «Σούπερ Τρίτης».

Ο Τζο Μπάιντεν, «παλιά καραβάνα» της αμερικανικής πολιτικής, παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος των «εγγυημένων αποτελεσμάτων», απέναντι στην «υπόσχεση για επανάσταση» του πολιτικού του αντιπάλου που διεκδικεί για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό «σοσιαλιστής».

Συνολικά, οι χθεσινές προκριματικές θα επιτρέψουν την κατανομή άνω του ενός τρίτου των εκλεκτόρων (επί συνόλου 3.979), οι οποίοι θα ορίσουν τον προεδρικό υποψήφιο στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο.

Επειτα από ένα καταστροφικό ξεκίνημα της κούρσας για το χρίσμα, ο Τζο Μπάιντεν νίκησε το Σάββατο στην Νότια Καρολίνα εξασφαλίζοντας την αφροαμερικανική της ψήφο, που είναι κρίσιμη, αν όχι απαραίτητη, για κάθε υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τις τελευταίες ημέρες κέρδισε την υποστήριξη των αποσυρθέντων από την προκριματική εκλογή, του Πιτ Μπούτιτζετζ, της γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουτσαρ, δημοφιλούς στις μεσοδυτικές πολιτείες, και του Τεξανού Μπέτο Ο'Ρουρκ.

Και, λίγες ώρες πριν από τις ψηφοφορίες της «Super Tuesday», έλαβε την πολιτική υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα.

Στο επίκεντρο οι υπηρεσίες Υγείας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Edison Research), οι ψηφοφόροι στον προκριματικό κύκλο των Δημοκρατικών ανέδειξαν την προσφορά των υπηρεσιών υγείας ως το πρώτο κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο του 50% υποστηρίζει το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους (Medicare for All plan) το οποίο προωθεί ο Μπέρνι Σάντερς 

Οι ψηφοφόροι στις πέντε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πολιτείες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες προκριματικοί κύκλοι, δήλωσαν επίσης, ότι το ξέσπασμα του κορων0ϊού ήταν μία διάσταση στην απόφαση που έλαβαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ενώ η υγειονομική κρίση από την εξάπλωση του ιού με περισσότερους από 3.000 νεκρούς, αλλά και 90.000 ασθενείς παγκοσμίως, κλιμακώνεται.

Αποσύρεται ο Μπλούμπεργκ από την κούρσα

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος που ξόδεψε το μεγαλύτερο ποσό για διαφήμιση ενόψει της Σούπερ Τρίτης, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε καν σε μία από τις 14 πολιτείες. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μετά το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών και ότι θα στηρίξει τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Πριν από τρεις μήνες, έθεσα υποψηφιότητα για τις προεδρικές για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα, αποσύρομαι από την κούρσα για τον ίδιο λόγο: για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή κατέστη σαφές ότι αν συνέχιζα να ήταν πιο δύσκολο να φτάσουμε» στον στόχο αυτό, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι θα στηρίξει τον Μπάιντεν, ο οποίος εκπροσωπεί τη μετριοπαθή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρώντας ότι είναι «ο καλύτερος» υποψήφιος για να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ο Μπλούμπεργκ δαπάνησε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια, από την προσωπική του περιουσία, για να προωθήσει την υποψηφιότητά του, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Μια ανάλυση του NBC News κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λόγος της διαφημιστικής δαπάνης του Μπλούμπεργκ έναντι αυτής του Μπάιντεν ήταν 50:1.

Όμως ο καταιγισμός διαφημιστικών μηνυμάτων εκ του αποτελέσματος δεν άρκεσε: ο πρώην δήμαρχος δεν επικράτησε παρά μόνο στην αμερικανική περιοχή των νησιών Σαμόα, αν και ξεπέρασε το 15% που απαιτείτο για να εξασφαλίσει αντιπροσώπους στο κομματικό συνέδριο σε πολλές πολιτείες.

Αλλη ήττα της «Super Tuesday», αυτή της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που πέρασε μία πολύ κακή βραδιά χάνοντας και το προπύργιό της Μασαχουσέτης. Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι αποσύρεται, είναι βέβαιο ότι το όνειρό της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πετάξει. "Σαφώς είμαστε απογοητευμένοι και ανακοινώνουμε γρήγορα ότι η Ελίζαμπεθ θα μιλήσει στο επιτελείο για να επανεκτιμηθούν τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Τώρα θα έχει τον χρόνο να σκεφθεί σωστά για να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα", ανακοίνωσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Γουόρεν, ο Ρότζερ Λάου, σύμφωνα με το δίκτυο NBC.

Ο Τραμπ δεν έχει αντίπαλο

Tην ίδια στιγμή, ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα την 3η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι κέρδισε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες που διεξήχθησαν χθες «Σούπερ Τρίτη», αποτέλεσμα που δεν εξέπληξε: πρακτικά δεν έχει αντίπαλο.

Μέσω Twitter όπως συνηθίζει ο Τραμπ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ψηφοφόρους του GOP στο Βερμόντ, στη Βόρεια Καρολίνα, στην Αλαμπάμα, στην Οκλαχόμα, στη Μασαχουσέτη, στο Τενεσί και στο Μέιν.

Σε ορισμένες πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, η πολυσυλλεκτική αμερικανική συντηρητική παράταξη αποφάσισε να μη διεξαχθούν καν ψηφοφορίες: ήταν αδιαμφισβήτητο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε. Δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή υποψηφιότητα εναντίον του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)