to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 03.03.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Να μην ταυτίζουμε τον θύτη με τα θύματα, ο θυμός δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον των προσφύγων (βίντεο)

«Με μέτρα που είναι αντίθετα στη διεθνή νομιμότητα υπομονεύουμε τη βασική μας εθνική αφήγηση ότι η πολιτική της Ελλάδας βασίζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο και χάνουμε πολύτιμα στηρίγματα»


«Πρέπει να γίνει σαφές στον ελληνικό λαό ποιον έχουμε απέναντί μας. Να μην ταυτίζουμε τον θύτη με τα θύματα και να μην μεταφέρουμε στα θύματα την ευθύνη του θύτη» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με το προσφυγικό.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra, «όταν γίνεται μία αεροπειρατεία δε θεωρείς ένοχους τους επιβάτες. Πρέπει να εξηγήσεις στον ελληνικό λαό ότι ο θυμός του δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον των προσφύγων, των αδύναμων ανθρώπων που χρησιμοποιούνται ως εργαλείο, ως μέσο εκβιασμού από την Τουρκία».

Σχετικά με την ποινικοποίηση της αίτησης ασύλου από την κυβέρνηση, ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι ο ελληνικός νόμος 4636/2019 για τη διεθνή προστασία (άρθρο 46) ρητά προβλέπει ότι κανείς δεν καταδικάζεται επειδή μπήκε παράνομα στο ελληνικό έδαφος εφόσον διατυπώσει αίτημα ασύλου. «Με μέτρα που είναι αντίθετα στη διεθνή νομιμότητα υπομονεύουμε τη βασική μας εθνική αφήγηση ότι η πολιτική της Ελλάδας βασίζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο και χάνουμε πολύτιμα στηρίγματα» εξήγησε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, τότε «από την πρώτη στιγμή θα προσπαθούσαμε να αναδείξουμε την σωστή διάσταση του θέματος. Δεν είναι μία απλή διμερής διαφορά με την Τουρκία, είναι κατεξοχήν ευρωτουρκική διαφορά».

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι ένα από τα πράγματα που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν είναι να γίνει ευρωπαϊκό συμβούλιο ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. «Πέρα από μέτρα υποστήριξης, μέτρα επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Ευρώπη αλλά και ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών».

Όπως είπε, πρέπει «να γίνουν με ένα τρόπο που εξασφαλίζεται η ενότητα του ελληνικού λαού, κάτι που μεταφράζεται σε αποσυμφόρηση των νησιών και με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)