to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 03.06.2013

Πολιτική

Προτάσεις της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για άρση των διακρίσεων

Τα συνεδριακά κείμενα της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι

Σε αυτή την πολύ δύσκολη για τη χώρα και το λαό μας περίοδο, όπου η μνημονιακή πολιτική πλήττει τους περισσότερους και ιδίως τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους, αλλά και όπου η άνοδος του κοινωνικού κανιβαλισμού και του φασισμού μας απειλεί όλους, θέλουμε να σας καλέσουμε να δείτε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα ζητήματα της λεσβιακής, ομοφυλοφιλικής, αμφιφυλοφιλικής και διεμφυλικής (Λ.Ο.Α.Δ.) κοινότητας.

Όπως ξέρετε η ελληνική κοινωνία παραμένει σε μεγάλο ποσοστό επιφυλακτική, φοβική ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και εχθρική απέναντι στους ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από τον ετεροφυλοφιλικό και στους ανθρώπους με διαφορετική ταυτότητα φύλου από αυτήν που τους αποδόθηκε από την κοινωνία. Έτσι, πέρα από την καταστροφή της ανεργίας, του αυταρχισμού και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους που όλοι μαζί οι κάτοικοι αυτής της χώρας βιώνουμε, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι/ες και οι διεμφυλικοί/ες βιώνουμε έντονο κοινωνικό και θεσμικό ρατσισμό, ο οποίος συχνά υποτιμάται και παραμένει «αόρατος», ακόμα και από δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος. Υποτιμάται, επίσης συχνά, το πόσο αυτός ο κοινωνικός ρατσισμός μπορεί να επιτείνει (δρώντας πολλαπλασιαστικά) και την δύσκολη οικονομική κατάσταση των φτωχότερων Λ.Ο.Α.Δ., οδηγώντας τους/ις συνδυαστικά στον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξαθλίωση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο γεγονός, ότι σε συνθήκες ανόδου του φασισμού στην χώρα μας, οι Λ.Ο.Α.Δ., όπως και όλοι/ες όσοι/ες διαφέρουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο από το πρότυπο του «λευκού, Έλληνα, ετεροφυλόφιλου, άνδρα», μπορούν να γίνουν εύκολα στόχος στον δρόμο και σε άλλους χώρους κοινωνικούς (και ήδη γίνονται).

Σε επίπεδο θεσμικών δικαιωμάτων τώρα, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι/ες και οι διεμφυλικοί/ές στερούνται πολλά δικαιώματα που είναι αυτονόητα για τον γενικό πληθυσμό και τα οποία παίζουν θεμελιώδη ρόλο για την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης και ελεύθερης ζωής. Για τις λεσβίες, ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους δεν αναγνωρίζεται η οικογενειακή τους ζωή, δεν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά και να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα, δεν μπορούν να έχουν κοινή ασφάλιση, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης με τους/τις συντρόφους τους, δεν μπορούν να κληρονομήσουν την όποια περιουσία όταν ο ένας από τους δύο πεθάνει (ακόμη και το κοινό τους σπίτι), δεν μπορούν καν να υπογράψουν προκειμένου ο άνθρωπός τους να κάνει εγχείρηση σε μια έκτακτη ανάγκη. Οι δε διεμφυλικοί/ες δεν έχουν δικαίωμα να αλλάζουν το  δοσμένο σε αυτούς/ες φύλο στα δημόσια έγγραφα (χωρίς φαρμακολογικές-ιατρικές προϋποθέσεις). Παρότι όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη (όπως το ότι συχνά αποκλείονται από χώρους εργασίας, υφίστανται χλευασμό και βία στην οικογένεια και στο σχολείο) έχουν πολύ σκληρό χαρακτήρα, συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί. Ο επιφυλακτικός ή και υπονομευτικός για αυτά τρόπος με τον οποίον παραδοσιακά αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της σεξουαλικότητας, η έλλειψη ουσιαστικής σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, η απαράδεκτη και αναχρονιστική συνεχιζόμενη διασύνδεση πολιτείας και εκκλησίας, όλα αυτά συμβάλουν στο διαιωνίζονται κοινωνικά εσφαλμένες και εχθρικές αντιλήψεις ότι η ομοφυλοφιλία και η διεμφυλικότητα αποτελούν «ασθένειες», «μιάσματα», «διαστροφές», «κίνδυνο για την κοινωνία» ή ότι ταυτίζονται με παρεκκλίνουσες και παράνομες συμπεριφορές όπως η παιδεραστία. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη συζητούνται οι πρακτικές αυτές αδικίες και δυσκολίες, αλλά η συζήτηση να αναλώνεται σε ζητήματα χριστιανικής ηθικής.

Κι όμως, ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφισεξουαλικοί/ες, διαυλικοί/ες υπάρχουν παντού γύρω μας: μεταξύ των συναδέλφων μας, στα σόγια μας, στους γείτονές μας, στους φίλους μας, στους συλλόγους μας και φυσικά μεταξύ των συντρόφων και των συντροφισσών μας στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο κίνημα. Και ένα από τα καθήκοντα της αριστεράς είναι να παλεύει για να φέρει στο προσκήνιο κάθε ομάδα που υφίσταται διακρίσεις, ακριβώς γιατί ένας καλύτερος κόσμος μπορεί να φτιαχτεί μόνο από ελεύθερους ανθρώπους.

Στην προσπάθεια αυτή είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε (ως κόμμα αλλά και ατομικά ο καθένας) το θάρρος να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα ταμπού, σπάζοντας τα στερεότυπα και ανοίγοντας χώρο για να ακουστούν αυτοί που σήμερα δεν έχουν φωνή. Το πιο σημαντικό είναι να σπάσουμε την κουλτούρα σιωπής που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, να χαλαρώσει η αίσθηση ότι η ομοφυλοφιλία και η διεμφυλικότητα αποτελούν «ντροπή» ή «στίγμα» που βαραίνει κάποιους ανθρώπους και κάποιες οικογένειες, θέματα για το οποία θα πρέπει να μιλάμε χαμηλόφωνα. Είναι ακριβώς αυτή η νοοτροπία που οδηγεί στον αποκλεισμό και τη βία.

Το επόμενο διάστημα η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αναδείξει όλα αυτά τα ζητήματα τόσο στην κοινωνία όσο και θεσμικά. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη αλλά και την ενεργό βοήθειά σας: 

-          Στηρίζοντας εμπράκτως τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα μας και παίρνοντας δυναμικά θέση ενάντια σε ρατσιστικές συμπεριφορές που εντοπίζετε στον περίγυρό σας.

-          Ενσωματώνοντας στον δικό σας καθημερινό λόγο την παραπάνω επιχειρηματολογία, συμβάλλοντας έτσι να ξεπεράσουν οι γύρω σας τις προκαταλήψεις τους.

-          Αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο (π.χ. εκδηλώσεις κ.λπ.) ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εξοικείωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κοινωνίας με το ζήτημα.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε από τα παραπάνω χρειάζεται, αλλά ακόμη και απλώς για να κουβεντιάσουμε ζητήματα που γνωρίζουμε ότι δυσκολεύουν πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες και να τα αποδραματοποιήσουμε μαζί. Και φυσικά θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί περισσότερο με τα θέματα αυτά, είτε είναι λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλο/η, διεμφυλικός/η  είτε συμμαχος μας και συμπαραστάτης/τρια ετεροφυλόφιλος/η, να συμμετάσχει στην ομάδα μας και στο Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (ας επικοινωνήσει απευθείας μαζί μας στο [email protected]).

Σας επισυνάπτουμε ένα παλιότερο κείμενο μας στο οποίο είχουμε αναπτύξει το λόγο και τις διεκδικήσεις μας, τμήματα του οποίου έχουν ενταχθεί στα συνεδριακά κείμενα. Ελπίζουμε μέσα από τη δική σας συμμετοχή και στήριξη να τα εμπλουτίσουμε περαιτέρω.

Ας αλλάξουμε με τη δράση και τις παρεμβάσεις μας τον τρόπο που βλέπει η κοινωνία και το κράτος την ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Ας τερματίσουμε όλες τις διακρίσεις.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Ομάδα  Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Στη σημερινή βαθιά, παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που το ίδιο το σύστημα γεννά, και με το ρεύμα του φασισμού να βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο, η προάσπιση των δικαιωμάτων ενάντια στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου αποτελεί ζήτημα κομβικό για τη δημοκρατία αλλά και, κυρίως, για την κοινωνία. Ο αγώνας για σεξουαλική απελευθέρωση είναι αγώνας ενάντια στο συντηρητισμό και σε βασικές αξίες και εξουσιαστικές δομές του συστήματος όπως η πατριαρχία την οποία αξιοποιεί στο έπακρο ο καπιταλισμός. Στην Ελλάδα οι ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ορίζονται ως οι μόνες φυσιολογικές, με αποτέλεσμα την καταπίεση των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των και των αμφισεξουαλικών ενώ, παράλληλα, το δοσμένο κατά την γέννηση φύλο ορίζεται ως το μόνο φυσιολογικό με αποτέλεσμα την καταπίεση των διεμφυλικών ατόμων, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων απειλούν την ετεροφυλοφιλική και την cis κανονικότητα. Γι' αυτό το λόγο εξακολουθούν να υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές διακρίσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους, στις λεσβίες και τα διεμφυλικά άτομα. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται:

Καμία θεσμική αναγνώριση των ομοφύλων ζευγαριών και δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην υιοθεσία.

Καμία θεσμική προστασία από τις πράξεις ρατσισμού με εξαίρεση το νόμο 3304/2005 για τις διακρίσεις στην εργασία.

Καμία αναγνώριση για το κοινωνικό φύλο ή την ταυτότητα φύλου και καμία θεσμική προστασία για τους ανθρώπους που το κοινωνικό τους φύλο δεν ταυτίζεται με το βιολογικό τους φύλο.

Καμία φροντίδα για τα άτομα που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή γίνονται αντικείμενα εκφοβισμού (bullying), στο σχολείο ή στον κοινωνικό τους περίγυρο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.

Καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που να παροτρύνει τους νέους να αποδεχτούν το διαφορετικό από αυτούς.

Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ύπαρξη σε όλες τις δομές της κοινωνίας (δημιουργία οικογένειας, σχολείο, εργασία) και τον τερματισμό των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και πλήρη σεβασμό των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης κ.λπ.). Πρόκειται φυσικά για έναν αγώνα που είναι αλληλένδετος με τον αγώνα άλλων κατηγοριών για δικαιώματα (ντόπιοι-μετανάστες, λευκοί-έγχρωμοι, χριστιανοί-αλλόδοξοι και άθεοι, άνδρες-γυναίκες). Γι' αυτό εντάσσουμε τις διεκδικήσεις μας στον κοινό αγώνα με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και παλεύουμε αφενός για την ανατροπή του σημερινού συστήματος και αφετέρου για το χάραγμα νέων δρόμων με σοσιαλιστική προοπτική, σεβόμενοι/-ες την αυτονομία του κάθε κινήματος.

Προτείνουμε:

Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στο υποχρεωτικό πρόγραμμα μαθημάτων των σχολείων, από κατάλληλα επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, με σύγχρονα βιβλία και αναφορές σε όλες τις σεξουαλικές εκφράσεις καθώς και στην ταυτότητα φύλου.

Ευαισθητοποίηση και κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, των νομικών, των ψυχολόγων κ.λπ. πάνω στην παροχή υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.

Εκπόνηση εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών  μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με θεσμική υποστήριξη από την πολιτεία και δημιουργία εκπαιδευτικών σεμιναρίων για όλους τους δημόσιους λειτουργούς και τους εκπαιδευτικούς, με θέμα την ενημέρωση για τα ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Συγκρότηση από την πολιτεία, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο θέμα, παρατηρητηρίου για τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις, με στατιστική καταγραφή των περιστατικών, καθώς και έκδοση και διανομή στους δημόσιους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενός εμπεριστατωμένου οδηγού ενάντια στα εγκλήματα και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Λειτουργία ανεξάρτητου οργάνου που θα ερευνά αμερόληπτα τις καταγγελίες για βία εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον ομοφυλοφίλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών ατόμων.

Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης-στέγασης) για άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

Τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 με ποινικοποίηση και τιμωρία με αυστηρές ποινές κάθε διάκρισης λόγω βιολογικού ή κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και απαγόρευση της ρητορικής μίσους εφόσον η εκφορά της συνδέεται ευθέως με άμεσο και παρόντα κίνδυνο για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα συγκεκριμένων προσώπων.

Προσθήκη στις υπόλοιπες διακρίσεις που απαγορεύονται από τους νόμους 3304/2005, 3896/2010 και 3769/2009 των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου στο χώρο της εργασίας και της παροχής υπηρεσιών.

Κατάργηση του άρθρου 347 του ΠΚ, που ορίζει υψηλότερο όριο συναίνεσης για σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους (δεδομένου ότι η κατάχρηση σχέσης εξουσίας και η αποπλάνηση ατόμων κάτω των 17 συνιστούν ποινικό αδίκημα που κολάζεται από τα άρθρα 343 και 339 του ΠΚ).

Κατάθεση νόμου που να επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα διεμφυλικά άτομα (τρανς) χωρίς προϋποθέσεις, καθώς και κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου.

Αναγνώριση για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου των δύο συντρόφων, του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης, με πλήρη δικαιώματα (παροχές εγγάμων, επιδόματα, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα υιοθεσίας, συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κ.λπ.).

Καμία αρνητική διάκριση σε θέματα υιοθεσίας λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου των υποψηφίων θετών γονιών.

Εξάλειψη από όλα τα δημόσια έγγραφα των όρων Όνομα Πατρός/Μητρός και αντικατάστασή τους με τους όρους Γονέας Α / Γονέας Β.

Αναγνώριση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των ζευγαριών στις χώρες της Ε.Ε., καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη θεσμική αναγνώριση της σχέσης τους σε άλλη χώρα.

Απάλειψη όλων των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο στράτευμα, για κληρωτούς και επαγγελματίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)