to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεν υπάρχει λύση. Μόνο δύσκολη διαχείριση

Στο υπαρκτό ερώτημα: «Τι θέλετε, να ανοίξουν τα σύνορα και να πάρουμε τις χιλιάδες που ο Ερντογάν σπρώχνει προς την χώρα μας και την Ευρώπη;» αντιπαρατίθεται το εξίσου υπαρκτό ερώτημα «και τι θέλετε, να πνίγουμε και να πυροβολούμε απελπισμένους ανθρώπους;».


Μπροστά σε αυτό το δίλημμα κάθε σοβαρός άνθρωπος, είτε ανήκει στην αριστερά είτε στην δεξιά βιώνει μια μεγάλη εσωτερική σύγκρουση. Γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει λύση, μόνο δύσκολη διαχείριση. Γιατί το θέμα υπερβαίνει την χώρα. Και γιατί δυστυχώς η Ε.Ε. είναι ακέφαλη, ανήμπορη να επιμερίσει στο εσωτερικό της το κόστος της διαχείρισης και ενεργεί με βραδύτητα και υποκρισία. Η διεθνοποίηση του προβλήματος - στην οποία συμπίπτουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση παρά τις άλλες διαφορές τους- είναι απαραίτητη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα προσκομίσει απαντήσεις σε σύντομο διάστημα. Εν τω μεταξύ η κατάσταση επιδεινώνεται.

Την ώρα που κλείνει ο δρόμος από τον Έβρο, συνεχίζουν και ενισχύονται οι από θαλάσσης ροές. Για να αποδειχθεί παρά τις κραυγές «περί αποτροπής με κάθε μέσο» των κ.κ. Μπογδάνου, Κυρανάκη, Παπαδημητρίου, μεταμελημένων αριστερών και διανοουμένων ελαφρών βαρών, ότι δεν υπάρχει τρόπος να σφραγίσεις τα σύνορα, ότι οι απελπισμένοι θα βρουν χαραμάδες και θα τις ανοίξουν με κάθε κόστος. Μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα σε Χίο και Μυτιλήνη η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι το δόγμα του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά έχει καταρρεύσει. Μαζί του πρέπει να εγκαταλειφθεί και η ιδέα για κλειστά κέντρα - στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μια δήθεν αποσυμφόρηση, όχι με μεταφορές στην ενδοχώρα ,αλλά με απελάσεις στην Τουρκία. Η ενδεχόμενη επιμονή της κυβέρνησης σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική συνεπάγεται ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα απαιτούνται στρατόπεδα όχι 5-7.000 αλλά 50-70.000 .Το απόλυτο αδιέξοδο. Μια πρόταση είναι να διεκδικήσει την κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρώπης. Και αμέσως να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με την εγκατάσταση των προσφύγων - μεταναστών αναλογικά στην ενδοχώρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να κλείσει τα αυτιά της στις υστερικές κραυγές που δυναμώνουν μέσα και δίπλα στην ΝΔ. Αυτούς που θέλουν « αναχαίτιση με κάθε μέσο». Και εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να βάλει πλάτη. Για να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις από τους Μουτζούρηδες της ενδοχώρας , αντιρρήσεις που τροφοδότησε προεκλογικά η διπλή γλώσσα της ΝΔ. Φωνές του τύπου, «όπως έστρωσαν να κοιμηθούν» δεν πρέπει να βρουν ευήκοα ώτα στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία . Γιατί δεν θα κακοκοιμηθούν μόνο αυτοί αλλά όλη η χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)