to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 29.02.2020

Πολιτική

Ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας στην ΕΡΤ

Προ των ευθυνών τους φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Πέτσα και τη διοίκηση της ΕΡΤ Ζούλα- Γαμπρίτσου 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη ψηφιακής πολιτικής Μάριου Κάτση για τα πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας στην ΕΡΤ τις τελευταίες ημέρες


Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατά τα οποία λαμβάνουν χώρα πρωτοφανή γεγονότα κυβερνητικής αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και ακραίας αστυνομικής καταστολής κατά κατοίκων ολόκληρων ακριτικών νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου, λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα και πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας δημοσιογράφων και ειδήσεων εκ μέρους της διοίκησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ».

Μάλιστα, αναφέρουν πως τα φαινόμενα αυτά «έχουν εξοργίσει τους κατοίκους των νησιών που υφίστανται τις κυβερνητικές πολιτικές επιβολής» ενώ αναφέρουν και τις καταγγελίες τις ΠΟΣΠΕΡΤ εναντίον της γαλάζιας διοίκησης Ζούλα-Γαμπρίτσου που υπάγεται διοικητικά απευθείας στο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν αν όντως δόθηκε εντολή προς τους προϊστάμενους  των  περιφερειακών σταθμών και τους δημοσιογράφους τους, ώστε οποιαδήποτε δημοσίευση υπάρχει να μην αναρτάται ελεύθερα, αλλά να στέλνεται πρώτα στον αρμόδιο προϊστάμενο ενημέρωσης της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΡΤ και αν ευσταθεί η καταγγελία ότι με εντολή του Δ/την Ενημέρωσης έκοψαν τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου λίγο πριν βγει στον αέρα και κάνει δηλώσεις για τα απαράδεκτα γεγονότα στο νησί.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και οι υπογράφοντες βουλευτές:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Θέμα: Πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας στην ΕΡΤ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατά τα οποία λαμβάνουν χώρα πρωτοφανή γεγονότα κυβερνητικής αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και ακραίας αστυνομικής καταστολής κατά κατοίκων ολόκληρων ακριτικών νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου, λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα και πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας δημοσιογράφων και ειδήσεων εκ μέρους της διοίκησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ. Φαινόμενα, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν

εξοργίσει τους κατοίκους των νησιών που υφίστανται τις κυβερνητικές πολιτικές επιβολής και διαμόρφωσης τετελεσμένων εναντίον τους και με τα οποία οι ακρίτες κάτοικοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που για τα νησιά αυτά αποτελεί και φορέα εθνικής συνοχής.

Συγκεκριμένα, ενώ είχε αναρτηθεί ανταπόκριση από την ΕΡΤ Βόρειου Αιγαίου, με τίτλο «Ανθρώπινη ασπίδα εναντίων ΜΑΤ - Στα λιμάνια και τους δρόμους οι κάτοικοι της Λέσβου» ( URL: https://voreioaigaio.ert.gr/frontpage/anthropini-aspida-enantion-mat-sta... ), μέσα σε μερικές ώρες διαγράφηκε από την ιστοσελίδα. Επρόκειτο για ρεπορτάζ που καταγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν, γεγονότα που οπωσδήποτε δεν τιμούν την κυβερνητική πολιτική.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου σωματείου των εργαζομένων της ΕΡΤ, την ΠΟΣΠΕΡΤ, αφαιρέθηκε από όλους τους συντάκτες της ΕΡΤ στην περιφέρεια η δυνατότητα να δημοσιεύουν ειδήσεις από την περιφέρεια στην ιστοσελίδα της ελεύθερα, καθώς δόθηκε εντολή προς τους προϊστάμενους των περιφερειακών σταθμών και τους δημοσιογράφους τους, ώστε οποιαδήποτε δημοσίευση υπάρχει να μην αναρτάται, αλλά να στέλνεται πρώτα στον προϊστάμενο ενημέρωσης της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΡΤ, ώστε να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες.

Επιπλέον, σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και όπως γίνεται πρόδηλο διαβάζοντας σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, στο μεσημβρινό δελτίο της ΕΡΤ της 26/2/2020, ενώ δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αιγαίου ήταν έτοιμη να συνδεθεί απευθείας έχοντας δίπλα της τον Δήμαρχο για να κάνει δηλώσεις, καθώς και κατοίκους διαδηλωτές, έγινε off air παρέμβαση του παριστάμενου στο control του studio Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η σύνδεση.

Σημειώνεται, εξ άλλου, ότι κρίθηκε δέον, τα δραματικά γεγονότα ακραίας αστυνομικής καταστολής στα ακριτικά νησιά, να προβληθούν ως πέμπτο κατά σειρά σημασίας θέμα στο μεσημβρινό δελτίο της ΕΡΤ.

Επειδή από τα παραπάνω γίνεται προφανές πως υπάρχουν καταγγελίες για γεγονότα που εγείρουν ζητήματα λογοκρισίας δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε να μην προβάλλονται τα γεγονότα ακραίας αστυνομικής καταστολής και κυβερνητικής επιβολής των τελευταίων ημερών ενάντια στους κατοίκους των ακριτικών νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Επειδή η εποπτεία της ΕΡΤ απευθείας από τον Πρωθυπουργό καθιστά ακόμα σοβαρότερα φαινόμενα λογοκρισίας στην ΕΡΤ.

Επειδή η παρ.2 του άρθρου 14 του Συντάγματος ορίζει ότι ο τύπος είναι ελεύθερος και η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

Ερωτάται ο κ. Υφυπουργός:

1. Επιβεβαιώνει το κατέβασμα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ Βόρειου Αιγαίου της ανάρτησης με τίτλο «Ανθρώπινη ασπίδα εναντίων ΜΑΤ - Στα λιμάνια και τους δρόμους οι κάτοικοι της Λέσβου» ( URL: https://voreioaigaio.ert.gr/frontpage/anthropini-aspida-enantion-mat-sta... ); Ποιος έλαβε την απόφαση για το κατέβασμα της ανάρτησης και ποιοι ήταν το σκεπτικό αυτής της απόφασης;

2. Επιβεβαιώνει ότι έχει δοθεί εντολή προς τους προϊστάμενους των περιφερειακών σταθμών και τους δημοσιογράφους τους, ώστε οποιαδήποτε δημοσίευση υπάρχει να μην αναρτάται ελεύθερα, αλλά να στέλνεται πρώτα στον αρμόδιο προϊστάμενο ενημέρωσης της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΡΤ, ώστε να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες;

3. Επιβεβαιώνει ότι ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ παρενέβη στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της 26/2/2020, ώστε να μη γίνει απευθείας σύνδεση με δημοσιογράφο που ήταν έτοιμη να κάνει ρεπορτάζ με δηλώσεις του δημάρχου Δυτικής Λέσβου;

4. Είναι σύμφωνες οι παραπάνω παρεμβάσεις με την παρ.2 του άρθρου 14 του Συντάγματος περί ελευθερίας του Τύπου;

5. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ελεγχθεί αν από τα παραπάνω φαινόμενα παρεμβάσεων προκύπτουν υπηρεσιακές ευθύνες σε στελέχη και διοίκηση της ΕΡΤ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κάτσης Μάριος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)