to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:51 | 28.02.2020

Διεθνή

Covid-19: Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κόσμο

Ο κατάλογος των χωρών μακραίνει, η Μέκκα απαγορεύει την είσοδο προσκυνητών, σχολεία κλείνουν, Χρηματιστήρια καταρρέουν…


Ακολουθούν οι κυριότερες εξελίξεις σε όλον τον κόσμο με την επιδημία του Covid-19.

Κρούσματα σε 50 χώρες και εδάφη

Μέχρι τις 19.00 σήμερα ο νέος κοροναϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε 2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά 78.497 κρούσματα και 2.747 θανάτους. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 433 νέα κρούσματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν πάντως μόνο 29 θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θυμάτων σε μία ημέρα εδώ και περίπου έναν μήνα.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εντοπιστεί 4.063 κρούσματα και 66 θάνατοι.

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες (Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν), ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των χωρών και των εδαφών που πλήττονται από την ασθένεια.

Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα. Έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι. Στο Ιράν έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι και έχουν εντοπιστεί 245 κρούσματα.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς. 

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων που θέλουν να κάνουν το «μικρό προσκύνημα» στη Μέκκα, το Ούμρα, που μπορεί να γίνει όλον τον χρόνο (σε αντίθεση με το Χατζ που φέτος θα γίνει την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου).

Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας για τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του σε δεκάδες αλλοδαπούς ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει.

Κλειστά σχολεία

Στην Ιαπωνία, θα κλείσουν από την Δευτέρα και μέχρι τις εαρινές διακοπές όλα τα δημοτικά σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια. Στη Βόρεια Κορέα, που δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα στο έδαφός της, αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Οι ιρακινές αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους και καφενεία μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Στο Κουβέιτ, κλείνουν για δύο εβδομάδες οι στρατιωτικές σχολές.

Πλήγμα στον αθλητισμό και την οικονομία

Ο αγώνας ράγκμπι μεταξύ Ιρλανδίας και Ιταλίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο, αναβλήθηκε.

Οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι θα διεξαχθούν κανονικά στην Κορτίνα της Ιταλίας από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου, όμως χωρίς θεατές.

Στον οικονομικό τομέα, τα Χρηματιστήρια κατρακυλούν και η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Οι αεροπορικές εταιρείες πλήττονται ιδιαίτερα από την επιδημία. Η Air France ανακοίνωσε λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων.

Πρώτα κρούσματα στο Μεξικό

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε δύο άνδρες, που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία, με το Μεξικό να γίνεται η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική που πλήττεται από τον ιό.

Ένας 35χρονος, που βγήκε θετικός στο πρώτο τεστ, στην πόλη του Μεξικού υποβλήθηκε σε ένα δεύτερο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου ήταν επίσης θετικά, είπε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ούγκο Λόπες-Γκατέλ Ραμίρες.

Ο άνδρας έχει τεθεί σε καραντίνα, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το πρώτο κρούσμα συνδέεται με το δεύτερο κρούσμα που καταγράφηκε στην πολιτεία Σιναλόα, στο βόρειο Μεξικό, ανέφερε ο Λόπες-Γκατέλ έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της χώρας Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Από την πλευρά του, ο Μεξικανός πρόεδρος συνέστησε στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, διαβεβαιώνοντας ότι οι αξιωματούχοι θα ενημερώνουν σε καθημερινή βάση για την πρόοδο των κρουσμάτων.

«Έχουμε τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ιταλία, και τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα βρέθηκαν σε άμεση επαφή με έναν Ιταλό υπήκοο, που διαμένει στη Μαλαισία, επισήμανε η κυβέρνηση.

Η Βραζιλία ήταν μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου είχε καταγραφεί κρούσμα του νέου κοροναϊού.

Πρώτο κρούσμα και στην Ισλανδία

Οι ισλανδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στη σκανδιναβική χώρα, έναν άνδρα που επέστρεψε από την Ιταλία, αλλά διέμεινε «εκτός μιας ζώνης κινδύνου».

Ο Ισλανδός, στα 40 του χρόνια, «δεν είναι σοβαρά άρρωστος, αλλά παρουσίασε τα τυπικά συμπτώματα της νόσου Covid-19», ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαντσπιτάλι, στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

«Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τον καθορισμό της πορείας της μόλυνσης και τον προσδιορισμό των ανθρώπων που πιθανόν να έχουν εκτεθεί» στο άτομο, διευκρίνισε η Πολιτική Προστασία.

Αντιμέτωπες με τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην Ιταλία - την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη - και την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, πολλές χώρες της ηπείρου έχουν ενισχύσει τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού.

Οι ισλανδικές αρχές ενεργοποίησαν την κατάσταση συναγερμού, το δεύτερο από τα τρία επίπεδα πολιτικής προστασίας. Το επίπεδο αυτό ενεργοποιείται όταν «η εκτίμηση επικινδυνότητας υποδεικνύει μια αυξημένη απειλή, και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να εγγυηθεί η προστασία και η ασφάλεια των ατόμων που εκτέθηκαν στη ζώνη».

Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως περιορισμοί, κλεισίματα, εκκενώσεις και επανεγκατάσταση κατοίκων.

Ελβετία: Απαγορεύει όλες τις εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων

Η Ελβετία απαγόρευσε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες μπορεί να συγκεντρωθούν πάνω από 1.000 άνθρωποι λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, «επειδή η κατάσταση διαβαθμίζεται ως "ειδική" σύμφωνα με τον νόμο για την επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

"Δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις, στις οποίες λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ταυτόχρονα, θα απαγορεύονται. Η απαγόρευση ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου και αφορά επίσης αθλητικές εκδηλώσεις όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες".

'Επειτα από διαβουλεύσεις το πρωί, ακυρώθηκε το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η έναρξη του οποίου ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Πολλοί εκθέτες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα ταξίδευαν μόνο με ολιγομελή ομάδα. Πέρυσι το είχαν επισκεφτεί 600.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αλέν Μπερσέ, υπάρχουν τώρα 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα.

Γαλλία: 19 νέα κρούσματα, 57 στο σύνολο

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν 19 νέα κρούσματα του κοροναϊού, ανεβάζοντας σε 57 τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τις χειραψίες, ως προληπτικό μέτρο.

Παράλληλα τόνισε πως ορισμένα σχολεία στην περιφέρεια Ουάζ, στα βόρεια του Παρισιού, θα παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές που τελειώνουν την Κυριακή ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Με ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε πως ορισμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού αναφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Κρέιγ, στην περιφέρεια Ουάζ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)