to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο κορωνοϊός της παγκοσμιοποίησης

Ο συνδυασμός των προσφύγων, με την υγεία της χώρας και τον κορωνοϊό αποτελούν ένα από τις πιο συνηθισμένα ξενοφοβικά και ρατσιστικά γλωσσικά σχήματα.


Ο κ. Πέτσας, για να υποστηρίξει τη δημιουργία κλειστών κέντρων (στρατοπέδων συγκέντρωσης) προσφύγων στα νησιά, μας πληροφόρησε ότι «είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών, ιδίως σήμερα που βρίσκονται σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας (κορονοϊός), να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, παρά σε άναρχες ανοιχτές δομές που αποτελούν υγειονομική βόμβα για όλα τα νησιά μας». Ο συνδυασμός των προσφύγων, με την υγεία της χώρας και τον κορονοϊό αποτελούν ένα από τις πιο συνηθισμένα ξενοφοβικά και ρατσιστικά γλωσσικά σχήματα.

Οι Λάκοφ και ο Τζόνσον στο σημαντικό τους βιβλίο «Metaphors We Live Βy» έδειξαν πώς σχήματα λόγου, ενσωματωμένα στη γλώσσα και επαναλαμβανόμενα στην καθημερινή ζωή, καθορίζουν τρόπους σκέψης. Παρ’ ότι τα χρησιμοποιούμε αυθόρμητα, χωρίς να τους δίνουμε σημασία, δημιουργούν πλαίσια νοηματοδότησης και τρόπους κατανόησης του κόσμου. Τέτοιες διαδεδομένες μεταφορές κάνουν το άσπρο και το δεξί καλό, το μαύρο κακό (πήγαν όλα δεξιά, μαύρισε η ψυχή μου). Η κατανόηση συνδέεται με την όραση (τα είδα όλα), η απογοήτευση με τη γεύση (δυστυχώς το έφαγα). Η ανταλλαγή επιχειρημάτων εμφανίζεται ως πόλεμος (ο Μητσοτάκης τους κατατρόπωσε), ενώ ο πληθυσμός με τις ποικίλες αντιπαραθέσεις του ως ενιαίο σώμα.

Ποιες είναι οι βασικές μεταφορές για τους μετανάστες και τους ξένους; Ο Βρετανός πρωθυπουργός τους αποκάλεσε «έντομα», ο Τραμπ «ζώα» που έρχονται από «σκατομέρη» και «μολύνουν», άλλος «στρατό εισβολής» που μας «πλημμυρίζει». Ο Λοβέρδος πρότεινε το 2011 να απελαύνονται οι «αλλοδαπές ιερόδουλες φορείς του AIDS», ώστε να πάψουν να συνιστούν απειλή για την ελληνική οικογένεια, καθώς η ασθένεια μεταδίδεται από την «παράνομη μετανάστρια» στον «Έλληνα πελάτη, στην ελληνική οικογένεια». Αποτελούν συνέχεια της αναφοράς στους Εβραίους ως «παράσιτα», και στους Τούτσι ως «κατσαρίδες» στη διάρκεια του ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας της Ρουάντα. Η οργάνωση Genocide Watch βρήκε ότι η χρήση της απάνθρωπης γλώσσας ήταν πρόδρομος της γενοκτονίας.

Το ενιαίο εθνικό σώμα των Ελλήνων κινδυνεύει από ξένους και αρρώστιες. Οι μετανάστες είναι διπλά επικίνδυνοι: είναι ευκίνητοι ιοί και «μικρόβια» και μας φέρνουν ιούς και αρρώστιες. Οι ξένοι, οι περίεργοι, οι εκκεντρικοί, οι τριτοκοσμικοί φέρνουν μολυσματικές ασθένειες στον τόπο μας που για να ελεγχθούν πρέπει να αποτρέψουμε την εισβολή τους στη χώρα ή να τους απομονώσουμε, βάζοντας τους φυλακή και καραντίνα.

Ζούμε πια στο παγκόσμιο χωριό. Οι ιδέες, τα αγαθά και οι άνθρωποι ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις σε λίγη ώρα. Αλλά και τα μικρόβια. Δεν χρειάζονται διαβατήριο ούτε τα σταματούν οι συνοριακοί έλεγχοι. Όπως και οι απορρυθμισμένες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση που τόσο αρέσει στους κκ Πέτσα και Μητσοτάκη έχει καταστρέψει δουλειές, κοινότητες, οικογένειες, χώρες. Μεταφέρει το πλασματικό χρήμα στους φορολογικούς παραδείσους και τον κορονοϊό στους λαούς. Δεν είναι ο κορονοϊός μεταφορά για τους πρόσφυγες, αλλά για την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που αθόρυβα και ύπουλα μολύνει και καταστρέφει λαούς και χώρες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)