to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τακτική «διαίρει και βασίλευε» οι μαζικές απολύσεις εργολαβικών στην Attica Bank

Κινδυνεύουν με απόλυση ακόμα και μητέρες που μόλις 30 ημέρες πριν συμπλήρωσαν το 18μηνο προστασίας από απόλυση λόγω μητρότητας...


«Δύο από τις συναδέλφους που "μάτωσαν" κυριολεκτικά για τις μεταφορές των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων βρίσκονται τώρα υπό απόλυση. Δούλευαν μερόνυχτα, η μία μάλιστα επί 72 ώρες συνεχόμενα. Η ίδια είναι μητέρα που μόλις πριν από έναν περίπου μήνα συμπλήρωσε το 18μηνο προστασίας από απόλυση λόγω μητρότητας»: Ο Πάνος Περγαντάς μέλος Δ.Σ. του σωματείου των ενοικιαζόμενων στις τράπεζες (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), περιγράφει στο Left.gr την αναλγησία της Τράπεζας Αττικής σε βάρος των πάνω από 100 ενοικιαζόμενων/εργολαβικών εργαζομένων της που βρίσκονται στον αέρα μετά από χρόνια εργασίας στην τράπεζα.

«Ανάμεσα τους συναδέλφους που τους φέρονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού είναι άτομα που συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες», προσθέτει ο Π. Περγαντάς.

Ο ίδιος, μαζί με την πρόεδρο και τον γ.γ. του σωματείου ζήτησαν την Τετάρτη 26/2 συνάντηση με τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας για ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση, η οποία όμως δεν έγινε. «Καμία τράπεζα δεν αναγνωρίζει το σωματείο των ενοικιαζόμενων και πετάει το μπαλάκι στις εργολαβικές εταιρείες», τονίζει ο εργαζόμενος. «Είναι άξιο απορίας πώς η Τράπεζα κρατά μια στάση που απέχει κατά πολύ από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο "η ανάπτυξη και η προαγωγή του κοινωνικού διαλόγου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του", προσθέτει.   

Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την απόφαση για απολύσεις «από την στιγμή που τα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας εμφανίζονται θετικά και ο όγκος των εργασιών όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται». «Το κλίμα μεταξύ των εργαζόμενων είναι ότι, αν φύγουν οι συνάδελφοι, θα πέσει τεράστιο βάρος στην πλάτη όσων μείνουν πίσω»

«Διαίρει και βασίλευε»

Ο Π. Περγαντάς είναι ανάμεσα σε κάποιους από τους «ενοικιαζόμενους» που έχουν πτυχίο ανώτατης σχολής και οι οποίοι έχουν κληθεί να δηλώσουν οικειοθελή παραίτηση από την εργολαβική εταιρεία με «αντάλλαγμα» μια προφορική υπόσχεση από την διοίκηση της τράπεζας (μετά την κατακραυγή για τις μαζικές απολύσεις) ότι θα προσληφθούν σε δεύτερο χρόνο από την τράπεζα, ως τακτικό προσωπικό. Χωρίς, όμως, όπως φαίνεται να τους αναγνωριστεί η προϋπηρεσία (εφόσον πρόκειται για ξεκάθαρη διαδοχή στον εργοδότη).

Στηλιτεύει με έντονο τρόπο αυτήν την τακτική του «διαίρει και βασίλευε»: «Η χρήση του συγκεκριμένου κριτηρίου επιλογής, του τίτλου σπουδών ανώτατης σχολής, ως μοναδικό μέτρο για την αξιολόγηση των εργαζόμενων μας βρίσκει σε πλήρη αντίθεση. Δεν μπορεί άνθρωποι που για χρόνια δουλεύουν σε κρίσιμα πόστα, που έχουν μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση των εργασιών τους, που έχουν αναπτύξει τα κατάλληλα "soft skills" και έχουν αδιαμφισβήτητο επαγγελματισμό, που οι Διευθυντές και προϊστάμενοι τους βασίζονται πάνω τους - "πίνουν νερό στο όνομά τους" - να αποκλείονται a priori και να καταδικάζονται στην ανεργία».

Φυσικά, καμία εξασφάλιση δεν έχουν ούτε οι εργαζόμενοι με πτυχίο. «Με τις απολύσεις τακτικών και ενοικιαζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων σε όλες τις Τράπεζες, την πώληση των κόκκινων δανείων αλλά και άλλων τμημάτων όπως π.χ κάρτες, τηλεφωνικά, internet banking σε άλλες εταιρίες, τον μη σεβασμό τον συλλογικών συμβάσεων και εργοδοτικών δεσμεύσεων στην τράπεζα Πειραιώς, δεν γίνεται να θεωρείται βέβαιο πως η Attica bank θα προσλάβει όλους τους πτυχιούχους», σχολιάζει ο Π. Περγαντάς. Θυμίζει ότι στο τακτικό προσωπικό πριν από μερικούς μήνες έγιναν 3 απολύσεις.

Παράλληλα, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η τράπεζα «διαρρέει» πληροφορίες για άλλες νέες (;) εταιρείες που θα αναλάβουν έργο από τη Τράπεζα Αττικής, για τμήματα έργου που θα πουληθούν σε αυτές και στις οποίες οι εργαζόμενοι, όσοι δεν συνεχίσουν ως τακτικό προσωπικό, ίσως προσληφθούν.

Θα πρόκειται, αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, για συνέχιση των εικονικών εργολαβιών (όπως έχουμε αναλύσει και στον σχετικό φάκελο του Left.gr) σε άλλο σχήμα, με άλλο όνομα. Σε αυτές τις φήμες αφήνεται να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπακούσουν τις εντολές της διοίκησης της Τράπεζας ή/και της εργολαβικής εταιρείας και άρα να υπογράψουν ασμένως την καταγγελία της σύμβασης τους, διότι μόνο εφόσον είναι «υπάκουοι» θα μπορούν να τρέφουν ελπίδες ότι ίσως συνεχίσουν να έχουν εργασία.

«Να μην υπογράψουν οι εργαζόμενοι»

Ο εργαζόμενος καλεί τους συναδέλφους του να μη δηλώσουν οικειοθελή παραίτηση και να μην υπογράψουν την απόλυσή τους. «Καμία επίπτωση δεν θα έχει αυτό στην εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ ή στη παροχή επιδόματος ανεργίας, όπως ίσως τους παραπληροφορούν κάποιοι».

«Η τράπεζα οφείλει να σεβαστεί η τράπεζα το αναφαίρετο δικαίωμα τους να τους δοθεί αποζημίωση απόλυσης για όλα τα χρόνια που έχουν δουλέψει σε αυτή», προσθέτει. Όπως θυμίζει, «η διοίκηση τους είχε αναγκάσει μερικά χρόνια πριν να μετακινηθούν από εργολάβο σε εργολάβο με τη προσφιλή μέθοδο της οικειοθελούς παραίτησης (χωρίς την αποζημίωση απόλυσης που δικαιούνταν και χωρίς αναγνώρισης προϋπηρεσίας)».

Προεξοφλεί ότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια «απέναντι σε αυτούς που με περισσή αναλγησία μας στερούν το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη ζωή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)