to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 27.02.2020

Πολιτική

Κ. Μάλαμα: Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών

«Η αλήθεια των αριθμών είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 420 ευρώ τον χρόνο για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το ασφαλιστικό.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, συζητούμε σήμερα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με φόντο, δυστυχώς, την αύξηση της ανεργίας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για τον Ιανουάριο του 2020. Για πρώτη φορά, μετά από την έξοδο από το μνημόνιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί θριαμβολογία χωρίς ουσία ο ισχυρισμός των κυβερνώντων, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο μέχρι το 2070.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχα κενή νοήματος είναι και η θριαμβολογία της κυβέρνησης ως προς το ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη και στην πραγματικότητα, για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή εκείνων που έχουν μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από 90 μέχρι 420 ευρώ τον χρόνο. Ιδιαίτερα για τους μικρούς επαγγελματίες, για το μικρό καφενείο του χωριού, για τον βιοπαλαιστή καταστηματάρχη, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από τα 185 ευρώ τον μήνα στα 210. Αντίστοιχα, για τον μικρό αγρότη, από τα 95 ευρώ τον μήνα, η κατώτατη εισφορά ανέρχεται στα 120 ευρώ τον μήνα και θα ανεβαίνει κι άλλο, κάθε χρόνο, μέχρι το 2022.

Με άλλα λόγια, το νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό προμηνύεται. Οι επαγγελματίες θα το διαπιστώσουν δυστυχώς αυτό, με τα “ραβασάκια” του ΕΦΚΑ του Μαρτίου, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι αναδρομικές αυξήσεις των εισφορών των προηγούμενων μηνών. Εκεί θα καταρρεύσει οριστικά η κενή περιεχομένου θριαμβολογία της κυβέρνησης.

Μας λέτε επίσης, ότι με το παρόν νομοσχέδιο αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης κι αυξάνονται οι συντάξεις. Ουδέν ψευδέστερο. Οι όποιες αυξήσεις προκύψουν σε μικρή μερίδα συνταξιούχων θα είναι μόνο λογιστικές, καθώς θα συμψηφιστούν με τις αυξήσεις που θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι τα επόμενα χρόνια, μέσω της διαδικασίας τιμαριθμοποίησης των συντάξεων. Επίσης, στους μεγάλους χαμένους οι ένστολοι κι όσοι έχουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης. Αντίστοιχα χαμένοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι κι εργαζόμενοι στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Κι επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι αυτά είναι ερμηνείες του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας διαβάσω στο σημείο αυτό την τοποθέτηση του προέδρου των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας που διαχειρίζεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Eldorado Gold. Ο συγκεκριμένος φορέας είχε κληθεί στην ακρόαση των φορέων του νομοσχεδίου. Ακούστε λοιπόν τι είπε επί λέξει ο εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων στην ακρόαση των φορέων του νομοσχεδίου, εδώ, στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, για να δείτε ότι το ασφαλιστικό σας πλήττει τους εργαζόμενους στα βαρέα επαγγέλματα, αλλά και για να καταλάβουν οι πολίτες τι είδους ανάπτυξη θέλετε για τη χώρα.   

Λέει λοιπόν ο εκπρόσωπος, το διαβάζω επί λέξει : “το προσδόκιμο όριο ζωής των μεταλλωρύχων είναι τα 62 με 63 έτη. Το σύνολο των εργαζομένων μετά από μια δεκαπενταετία που εργάζονται στα υπόγεια, έχουν τεράστια προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην έχει τέτοια προβλήματα, καρδιολογικά και αναπνευστικά”, και καταλήγει “επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τα 35, ούτε τα 40 χρόνια στα υπόγεια, -ειδικά σε αυτόν τον τομέα-, να δείτε, πως μπορούμε με μια πριμοδότηση ή πιο ανταποδοτικά, να πάρουμε μια καλύτερη σύνταξη”. -Το καταθέτω και τα πρακτικά-. Αυτό για να μην θριαμβολογείτε για τα ποσοστά αναπλήρωσης σας ή για την ανάπτυξη που θέλετε να φέρετε στη χώρα.

Τι κάνει λοιπόν το παρόν νομοσχέδιο στην ουσία; Μεταφέρει το βάρος του ασφαλιστικού συστήματος από τους έχοντες, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, από τα πολύ υψηλά εισοδήματα, στους επισφαλώς εργαζόμενους, στους εργαζόμενους σε ανθυγιεινά επαγγέλματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή μειώνετε ακόμα περισσότερο το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων με την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Εσείς υποτίθεται ότι είχατε δεσμευτεί προεκλογικά για την διατήρηση του μέτρου. Μετά από την συρρίκνωση του κοινωνικού μερίσματος, καταργείτε και το συγκεκριμένο επίδομα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, βυθίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κι εντείνοντας την στασιμότητα στην αγορά. Αυτός είναι κι ο λόγος που για πρώτη φορά, μετά από την έξοδο από το μνημόνιο, οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Πως λοιπόν θα παραμείνει βιώσιμο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, όταν αυξάνεται η ανεργία και μεταφέρονται τα ασφαλιστικά βάρη στους πιο αδύναμους; Πως θα μπορέσει ο κόσμος της δουλειάς να έχει πρόσβαση σε μία αξιοπρεπή σύνταξη, όταν αυξάνετε την κατώτατη εισφορά; Λέτε ότι προσφέρετε την δυνατότητα σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για υψηλότερη σύνταξη. Το μέτρο αυτό υπάρχει ήδη. Είναι ήδη νομοθετημένο. Πόσοι κάνουν χρήση του; Προφανώς ελάχιστοι, διότι οι επαγγελματίες δεν είναι ότι δεν θέλουν, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δικός μας εύλογος φόβος είναι ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα ενδέχεται να λειτουργήσει υφεσιακά για τις επιχειρήσεις και να μειώσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτός είναι κι ο λόγος που είμαστε αντίθετοι στις ρυθμίσεις που εισάγετε, ενώ πολύ σύντομα κι οι επαγγελματίες θα διαπιστώσουν την πικρή αλήθεια των αριθμών που κρύβεται επιμελώς πίσω από την επικοινωνιακή θριαμβολογία σας. 

Η δική μας προσέγγιση είναι αυτή της αναλογικής κατανομής των ασφαλιστκών βαρών και ταυτόχρονα της εφαρμογής επιθετικών πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης, με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, όμως, με το δικό σας σχέδιο οι εργαζόμενοι θα δουν το ασφαλιστικό τους μέλλον να υποβαθμίζεται κι οι πραγματικά κερδισμένοι δεν θα είναι άλλοι από τους πολύ μεγάλους παίκτες της οικονομίας. Σας ευχαριστώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)