to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 26.02.2020

Κοινωνία

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Θετικό στον κορωνοϊό είναι δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες


Θετικό στον κοροναϊό είναι δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ανακοινώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης 26/2 από το υπουργείο Υγείας.

Η γυναίκα που νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση COVID19 στη βόρεια Ελλάδα είναι σε καλή κατάσταση. «Ψυχραιμία να έχουμε». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Δ.Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα. «Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα. Όπως εξήγησε «Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη

Στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, αναφέρεται το υπουργείο Υγείας σε ενημέρωσή του.

   Ο στόχος ήταν, όπως επισημαίνεται, η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:

   - Ιχνηλάτηση επαφών - με βάση ειδικό αλγόριθμο - της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

   - Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

   - Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Εικόνα

Κόβονται οι άδειες στο τομέα της Υγείας 

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Η κυβέρνηση έχει προβεί στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων προβλέπει προσωρινό περιορισμός εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Α. Ξανθός: Να διασφαλίσουν συνθήκες υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, διαφάνειας και αμεροληψίας

Δήλωση του τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθού, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για τα «κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού του κορονοϊού»:

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ( ΠΝΠ) για τα «κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού του κορονοϊού». Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα προστασίας της Δημόσιας Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπεριφερθεί με ανεύθυνο και δημαγωγικό τρόπο όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ (επιδημία ιλαράς, εποχική γρίπη), αλλά με θεσμική σοβαρότητα και ευθύνη. Στηρίζουμε επομένως τη λογική των μέτρων έκτακτης ανάγκης με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις καλές διεθνείς πρακτικές. Ειδικά τώρα που επίσημα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα. Για να έχουν όμως οι παρεμβάσεις περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού την αναγκαία κοινωνική συναίνεση, οφείλουν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν συνθήκες υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, διαφάνειας και αμεροληψίας στο χειρισμό κρίσιμων θεμάτων (ειδικά των προσλήψεων προσωπικού και των προμηθειών) και , κυρίως, συνεχή λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ, των ΜΕΘ, των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) με το απαραίτητο προσωπικό και το αναγκαίο υγειονομικό υλικό. Μόνο έτσι μπορεί να εδραιωθεί το κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνηςκαι αλληλεγγύης στην κοινωνία και να αποτραπούν φαινόμενα πανικού και υπερβολών στην διαχείριση αυτής της νέας απειλής για τη Δημόσια Υγεία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)