to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 25.02.2020

Οικονομία

Η Ε.Ε. απαιτεί από τη Βρετανία να τηρήσει την απαγόρευση για τα χλωριωμένα πουλερικά

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», στο προσχέδιο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία Ε.Ε.-Λονδίνου περιλαμβάνεται όρος, ο οποίος εισήχθη με παραίνεση της Γαλλίας και αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν «την ποιότητα όσον αφορά την υγεία στον τομέα των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής».


Βασικός όρος της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας θα είναι το Λονδίνο να τηρήσει την απαγόρευση εισαγωγής χλωριωμένων πουλερικών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές κρέατος. Η απόφαση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει μεταξύ άλλων για να εξάγονται προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει η βρετανική εφημερίδα, στο προσχέδιο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία Ε.Ε.-Λονδίνου περιλαμβάνεται όρος, ο οποίος εισήχθη με παραίνεση της Γαλλίας και αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν «την ποιότητα όσον αφορά την υγεία στον τομέα των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής».

Στη συγκεκριμένη παράγραφο, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζει πρέπει να διασφαλιστούν το περιβάλλον και η υγεία και για τον σκοπό αυτό ορισμένες μέθοδοι παραγωγής τροφίμων, με τη χρήση εντομοκτόνων, ουσιών που επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό σύστημα ή ο καθαρισμός των πουλερικών με χλώριο, δεν θα χρησιμοποιούνται στη Βρετανία.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστες, αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει την εισαγωγή χλωριωμένων κοτόπουλων ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή προκάλεσε ανησυχία τόσο στη Βρετανία, καθώς η Ένωση Βρετανών Αγροτοπαραγωγών δήλωσε ότι όλοι θα πρέπει να συναλλάσσονται με τη χώρα με τους όρους που θέτει το Λονδίνο, αλλά και στην Ε.Ε. που φοβάται ότι οι εξαγωγές ευρωπαϊκού κρέατος θα ανακοπούν εξαιτίας των εισαγωγών στη Βρετανία αμερικανικών προϊόντων.

Πάντως, η πρόταση της Γαλλίας φαίνεται ότι έχει τη στήριξη και άλλων χωρών πράγμα που επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών μελών στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο της συμφωνίας που συνέταξε ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. την Τρίτη, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων θα αναφέρει ότι «η επικείμενη συμφωνία θα πρέπει να συντηρεί τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και να ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρντ που έχει θέσει ως μονάδες αναφοράς η Ένωση».

Επίσης, η Ε.Ε. επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα «σώμα ελέγχου» της συμφωνίας, το οποίο θα έχει τις αρμοδιότητες «να προσαρμόζει τις δεσμεύσεις στον τομέα αυτό ώστε να συμπεριλάβει τομείς και θέματα ή να αυξήσει τις προδιαγραφές» με την πάροδο του χρόνου. Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει τονίσει ότι το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων είναι «κόκκινη γραμμή» για την Ε.Ε.

Η σκλήρυνση της θέσης των Βρυξελλών ήταν αποτέλεσμα δήλωσης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προειδοποίησε τη Γαλλία «ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς» κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα συμφέροντα.

Μετάφραση - επιμέλεια: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)