to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 25.02.2020

Διεθνή

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, ο πλανήτης ανησυχεί

Εξάπλωση του ιού σε Φλωρεντία και Σικελία - Ξενοδοχείο σε καραντίνα στα Κανάρια


Ένας πραγματικός αγώνας δρόμου σε πολλές και διαφορετικές πίστες διεξάγεται παγκοσμίως σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα – μία επισήμως πανδημία του Covid-19 – και να θωρακιστεί η ανθρωπότητα, με την κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο, απέναντι στην απειλητική νόσο που τη βρήκε απροετοίμαστη. Με τον ίδιο γνώμονα, η Κίνα, που μετρά περίσσότερους από 2.600 νεκρούς, υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο το οποίο χορηγείται από το στόμα, και οι επιστήμονες ετοιμάζονται για τις κλινικές δοκιμές. Στη Νότια Κορέα, από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κοροναϊό, οι αρχές δρομολογούν την εξέταση περί των 2.500 μελών μίας αίρεσης. Και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενόσω ο νέος κορωναϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σκοπεύει να θέσει επί τάπητος στο Κογκρέσο κονδύλι ύψους 2,5 δισ. δολ. για την καταπολέμησή του.

>>Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για την Ιταλία

Η χειρότερη νύχτα για τη Wall Street από το 2018

Οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας πήραν σήμερα και πάλι τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων μετά τη χειρότερη νύχτα για τη Wall Street από το 2018 και την πιο σκληρή ημέρα για την Ευρώπη από το 2016. Μετά και τη χθεσινή βουτιά των 1.000 μονάδων ο Dow Jones έχασε ό,τι κέρδη είχε εξασφαλίσει από τις αρχές του έτους, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με αιμορραγία 3,7% είναι επίσης περίπου 1% χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του 2019. Το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες επέδειξε τα βαρύτερα συμπτώματα και πλέον ο Γ.Δ. απέχει 10% από τις αρχές του έτους και περισσότερο από 23% από τα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου.

Το πρωί της Τρίτης βρίσκει το Χρηματιστήριο του Τόκιο να μετράει πληγές. Ο Nikkei υποχώρησε έως και 4% και στις 8:18 ώρα Ελλάδος οι απώλειές του έχουν περιοριστεί στο 3,4%. Πιο ψύχραιμοι οι επενδυτές στη Σανγκάη που εστιάζουν στις πληροφορίες για επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο και εδώ οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι ρίχνοντας τον σύνθετο δείκτη στο -1%.

Στο Oxford Economics Ltd υπολογίζουν ότι αυτή η διεθνής κρίση στο χώρο της υγείας θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από το παγκόσμιο εγχώριο προϊόν. Αυτό θα είναι το οικονομικό τίμημα των απουσιών από την εργασία, από τη χαμηλότερη παραγωγικότητα, την μείωση των ταξιδιών, αλλά και τις διακοπές στις  αλυσίδες εφοδιασμού και τη μείωση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Περισσότεροι από 80.000 άθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν νοσήσει

Μόλις χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την ανθρωπότητα να λάβει άμεσα μέτρα. Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παραταύτα ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται ετοιμότητα.

Μέχρι στιγμής, από τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε εμφανίστηκε ο ιός στην πόλη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, περισσότεροι από 80.000 άθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν νοσήσει. Το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον Covid-19 φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 2%, αν και ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι ακόμη γνωστό. Νέα κρούσματα εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες ομαδόν και εγείρουν ανησυχίες στην Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν.

Στην Κίνα, μολονότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται τουλάχιστον κάποιες μέρες, η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς νέα μέτρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται αφενός η απαγόρευση κατανάλωσης άγριων ζώων και αφετέρου το κυνήγι, δεδομένου ότι ο Covid-19 πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε σε μία τέτοιου είδους υπαίθρια αγορά άγριων ζώων στη Βουχάν.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «μάχη» για το εμβόλιο

Παράλληλα, σύμφωνα με τους «Global Times», που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tianjin έλαβε τέσσερις δόσεις εμβολίου από το στόμα χωρίς παρενέργειες και ελπίζει στην ταχεία παραγωγή του. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι έως ότου πραγματοποιηθούν οι πλήρεις κλινικές δοκιμές, δεν είναι σαφές πόσο ασφαλή ή αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια αυτά και εκτιμούν ότι η διάθεση των εμβολίων είναι μία διαδικασία μακρά που θα χρειαστεί μήνες.

Στη μάχη του εμβολίου και της πρόληψης ρίχνεται και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να διατεθούν περισσότερα από 1 δισ. στην ανάπτυξη ενός εμβολίου, ενώ άλλα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την αποθήκευση ατομικών προστατευτικών μέσων, όπως μάσκες. 

Οι ένοπλες δυνάμεις επίσης των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν χθες ότι ενδεχομένως να προχωρήσουν σε μείωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για  την εξάπλωση του κοροναϊού – μία από τις πρώτες συγκεκριμένες ενδείξεις της επίπτωσης του ιού στις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.

Οι ιαπωνικές αρχές κάλεσαν σήμερα τις εταιρείες να εισαγάγουν κλιμακωτά ωράρια εργασίας και τηλεδιασκέψεις προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας. Στην Ιαπωνία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 850 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess». Σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση NHK μάλιστα, ένας τέταρτος επιβάτης έχασε τη ζωή του.

Εξάπλωση σε Φλωρεντία και Σικελία

Στην Ιταλία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη (283) και γι’ αυτό οι αρχές έχουν ανακοινώσει μια σειρά δραστικών μέτρων από το Σαββατοκύριακο. Κρούσματα κοροναϊού καταγράφονται και στην κεντρική και τη νότια Ιταλία. Ένας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στη Φλωρεντία.

Μία τουρίστρια επίσης με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Τέθηκε σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της.

Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί έως το τέλος της εβδομάδας και αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά, να περιοριστεί αμέσως μετά.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Ιταλία είναι 283 ενώ 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο κοροναϊός εξαπλώθηκε εν μέρει «επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο». Ο Κόντε θύμισε ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, αλλά συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, ενσκήπτουν προβλήματα.

Οι νεκροί στο Ιράν έφτασαν τους 16

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Ιράν διαγνώσθηκε θετικός στον κοροναϊό, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ότι ο υπουργός αναπληρωτής Ιράζ Χαριρτσί μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό και βρίσκεται τώρα σε καραντίνα. Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι πέντε άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 16, τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε χώρα εκτός Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο Irna, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από τις 19 Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκαν οι δύο πρώτοι θάνατοι από τον covid-19 στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών που προσελκύει προσκυνητές και μαθητές θεολογίας από όλο τον κόσμο, το Ιράν βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας, από όπου ξεκίνησε.

Σήμερα μάλιστα το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Θα ήταν πιο ασφαλές οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Καταγράφηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων 16 ανθρώπων στην Κομ», δήλωσε ο Κιανούς Τζαχανπούρ εκπρόσωπος του υπουργείου μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Δύο από τους ανθρώπους που υπέκυψαν σήμερα ήταν ηλικιωμένες γυναίκες από την κεντρική επαρχία Μαρκαζί και ο τρίτος ήταν ένας ασθενής στην επαρχία Αλμπόρζ στο βόρειο Ιράν, διευκρίνισε το Irna.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι αναστέλει όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν, με εξαίρεση την Τεχεράνη, μέχρι νεωτέρας, δήλωσε εκπρόσωπος σήμερα. Το Μπαχρέιν, όπου αναφέρθηκε δεύτερο κρούσμα του Covid-19, επίσης αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το Ντουμπάι.

Σε καραντίνα ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους

Στο μεταξύ, ένα ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους τέθηκε σε αποκλεισμό έπειτα από τον εντοπισμό ενός κρούσματος του κοροναϊού μια ημέρα νωρίτερα, όπως είπε στο Reuters ένας ένοικος του καταλύματος.

Στο ξενοδοχείο είχε διαμένει ένας ιταλός υπήκοος, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος είχε πάει στην Τενερίφη για διακοπές και ο οποίος έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των εφημερίδων Diario de Avisos και El Pais, μετέδωσαν την πληροφορία αναφέροντας ότι στο ξενοδοχείο διαμένουν περίπου 1.000 ένοικοι.

Το ξενοδοχείο Η10 Costa Adeje Palace δεν σχολιάζει, είπε ένας ρεσεψιονίστ στην διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, η οποία εδρεύει στη Βαρκελώνη.

"Από το παράθυρο μπορούμε να διακρίνουμε ότι υπάρχουν φρουροί ασφαλείας έξω από το ξενοδοχείο και περίπου 50 υπάλληλοι", είπε ο Κρίστοφερ Μπετς τηλεφωνικώς από το δωμάτιό του στο ξενοδοχείο και πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από όλους τους ενοίκους να παραμείνουν στα δωμάτιά τους.

Ο Μπετς, ένας βρετανός υπήκοος, είπε ακόμη ότι στους ενοίκους επιτράπηκε να πάρουν πρωινό στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου αλλά σημείωσε ότι "δεν μας δόθηκαν έκτοτε πληροφορίες". Εκείνος ακόμη δεν έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για τον ιό. Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα την πληροφορία ότι το ξενοδοχείο έχει αποκλειστεί, αλλά ανέφεραν ότι εκατοντάδες τουρίστες και προσωπικό του ξενοδοχείου υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί.

"Ελέγχουμε όσους ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, περιλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο ξενοδοχείο", δήλωσε μια εκπρόσωπος της περιφερειακής διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας στα Κανάρια Νησιά.

Η περίπτωση του Ιταλού είναι το τρίτο κρούσμα που καταγράφεται στην Ισπανία: ένας γερμανός τουρίστας στην Λα Γκομέρα, ένας άλλος στα Κανάρια Νησιά και ένας Βρετανός στην Μαγιόρκα έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται αυτή την εβδομάδα στα Κανάρια Νησιά λόγω των εκδηλώσεων για το Καρναβάλι.

«Απομόνωση» συστήνει το Ευρωκοινοβούλιο στους υπαλλήλους του

«Απομόνωση» συστήνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο προσωπικό του εφόσον έχει επισκεφθεί τις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας που επλήγησαν από τον κοροναϊό τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με ένα email που απέστειλε χθες το απόγευμα.

Η συμβουλή αναφέρει ότι οι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι αν έχουν επισκεφθεί τις περιοχές της Λομβαρδίας, του Πεδεμόντιου, της Εμίλια-Ρομάνια και του Βένετο καθώς και την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

Το Ευρωκοινοβούλιο συμβουλεύει το προσωπικό του να παίρνει την θερμοκρασία του δύο φορές την ημέρα επί 14 ημέρες και να επιστρέψει στην εργασία του μετά τις 14 αυτές μέρες και αφού προηγουμένως πάρει το πράσινο φως από γιατρό.

Ιαπωνία: Πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για ακύρωση ή αλλαγή έδρας των Ολυμπιακών Αγώνων

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

Ο Κάτο προέβη σε αυτό το σχόλιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ύστερα από ερώτηση για την πρόταση που έχει γίνει γνωστή και κάνει λόγο για μεταφορά ή ακύρωση της διοργάνωσης.

Το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού στον πλανήτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες,

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, BBC, The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)