to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 25.02.2020

Πολιτική

Καταθέτει στην προανακριτική η «Κελέση» - Kατέρρευσε η θεωρία της «σκευωρίας» με την κατάθεση «Σαράφη»

Μετά από δικό της αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό, η «Αικατερίνη Κελέση» εξετάζεται αυτή την ώρα από την προανακριτική επιτροπή


Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται και εξετάζεται ο/η προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Όπως και ο/η προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» έτσι και ο/η «Αικατερίνη Κελέση» καταθέτει μόνο με ηχητικά μέσα μετάδοσης στην αντιπροσωπεία της προανακτική επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με αλλοίωση της φωνής της, χωρίς εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε να καταθέσει συνολικά οκτώ φορές, με την πρώτη κατάθεση στις 6 Νοεμβρίου του 2017 και την τελευταία στις 4 Φεβρουαρίου 2018.
Η μάρτυρας υποδείκνυε ως χρηματισθέντες από τον Κ. Φρουζή της Novartis, μεταξύ άλλων, τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Μάριο Σαλμά. Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο Κ. Φρουζής δωροδόκησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχοντας μαζί του «μια μαύρη τσάντα samsonite τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».
Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Κ. Φρουζής διέδιδε ότι του έδωσε 100.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσει την ταχύτερη καταβολή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis.
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο η μάρτυρας κατέθεσε ότι εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της εταιρείας και ότι χρησιμοποιούσε μια εταιρεία για τη νομιμοποίηση μέρους από τα χρήματα που λάμβανε.
Για τον Άδωνι Γεωργιάδη η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε πολύ στενή επαφή με τον Κ. Φρουζή και ότι μεσολάβησε για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis λαμβάνοντας  ως αντάλλαγμα ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η μάρτυρας υποστήριξε επίσης ότι ο Κ. Φρουζής έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό μέσω συνεργάτιδος του στον Άδωνι Γεωργιάδη για να ανακαινίσει το σπίτι του.
Για τον Γιάννη Στουρνάρα, η μάρτυρας ανέφερε ότι χρηματιζόταν μέσω εταιρείας της συζύγου του και ότι έλαβε «απευθείας συνολικά ως δώρα τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ».

Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει δηλώσει, με επιστολή της προς την Επιτροπή, ότι «δεν τον γνώριζε, δεν τον γνωρίζει και δεν την γνωρίζει».

Σφοδρή κριτική Λάππα στον πρόεδρο της επιτροπής, Ιωάννη Μπούγα

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπ. Λάππας, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο της επιτροπής, Ιωάννη Μπούγα. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι παραβιάζει τα όρια των αρμοδιοτήτων του και μετατρέπεται σε εισηγητή. Μάλιστα χθες, Δευτέρα, ο κ. Μπούγας ανέλαβε ρόλο «υπερεισηγητή» καθώς, σύμφωνα με τον Σπ. Λάππα, μίλησε περισσότερο και από τους τρεις εκπροσώπους των κομμάτων, χωρίς, ωστόσο, να απευθύνει στον προστατευόμενο μάρτυρα ούτε μια ερώτηση για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ο Σπ. Λάππας κάλεσε τον πρόεδρο της προανακριτικής να περιοριστεί στα καθήκοντά του κατά την εξέταση της «Κελέση» και να μη διαρρέει σε πέντε λεπτά τις ερωτήσεις που υποβάλει (αλλά και διαστρεβλωμένες τις απαντήσεις του εξεταζόμενου μάρτυρα). Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσης να δοθούν τα πρακτικά στο Επιστημονικό Συμβούλιο για να αποφανθεί ποια είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων του κ. Μπούγα. 

Μαραθώνια η εξέταση «Σαράφη»

Θυμίζουμε ότι επί 8 ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» απαντούσε την Δευτέρα στις ερωτήσεις του κλιμακίου της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στη ΓΑΔΑ (διαβάστε αναλυτικά). Η κατάθεση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Εκτός από την εξέταση της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση» έχει προγραμματιστεί μια ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, το πρωί της Τρίτης κατά την οποία αναμένεται να λάβει χώρα η κατάθεση του Δ. Τζανακόπουλου.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» που προσήλθε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, υπό άκρα μυστικότητα και με όλα τα μέτρα προστασίας, κατέθεσε με ηχητικά μέσα αλλοίωσης της φωνής του, ευρισκόμενος σε άλλον όροφο και χώρο από αυτόν που βρίσκονταν ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούγας και τα τρία μέλη της προκαταρκτικής Επιτροπής Θανάσης Πλεύρης (NΔ), Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Παπαγγελόπουλος: Αναξιόπιστος μάρτυρας ο Σ. Μιωνής

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσε η θεωρία της «σκευωρίας»

«Με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας», αναφέρουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι ο μάρτυρας δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ειδικότερα ότι «ο μάρτυρας έδωσε στοιχεία σχετικά με:

-το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο

-για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, τον γνωστό και ως «ιερό δισκοπότηρο»

-για όλες τις εταιρείες πλυντήριο, εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα, μέσω διαφημιστικών εταιρειών

-είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους

-ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του ΚΕΕΛΠΝO, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.

-είπε ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών.

-ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο Μανιαδάκη και Βουλκίδη και μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών καθώς και για τον έλεγχο ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν καινούργια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

-ανέφερε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση να καταθέσει

-είπε ότι οι δωροδοκίες ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας για να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί και να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis

-είπε ότι υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ για να διαμορφώνουν κλίμα και να επηρεάζουν κρατικούς αξιωματούχους και υπουργούς».

Κατά τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο μάρτυρας φέρεται να επανέλαβε όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για το πρόγραμμα χρηματισμού γιατρών με την ονομασία Exactly και για το περιβόητο Harvard Project το οποίο αποσκοπούσε στην εισαγωγή νέων φαρμάκων της Novartis στην αγορά παρά τις αρνητικές εισηγήσεις της Τρόικα. Φέρεται να υπογράμμισε πως η φαρμακοβιομηχανία είχε πρόγραμμα καταστροφής όλων των εγγράφων που αποδείκνυαν τη δωροδοκία γιατρών. Φέρεται να τόνισε επίσης ότι ισχύουν όλα όσα κατέθεσε για Gilenya, Tasigna, Lucedis και αρκετά ακόμα φάρμακα που μπήκαν στην αγορά επί θητείας Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Φέρεται να συμπλήρωσε ακόμα ότι στο αμφιθέατρο της εταιρείας, ο Κ. Φρουζής και ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis, Πλους Φαν Αμστελ, θριαμβολογούσαν για τις επιτυχίες τους σχετικά με τον πλήρη έλεγχο της αγοράς και την χειραγώγηση των υπουργών Υγείας αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

«Δεν γνωρίζω τον Παπαγγελόπουλο» - «Όσα καταθέτω τα γνωρίζω εκ των έσω»

Ως προς το αντικείμενο της προανακριτική επιτροπής, δηλαδή την διενεργούμενη έρευνα για τυχόν «σκευωρία», ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ότι «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο», «δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση», «όσα κατέθεσε τα γνωρίζει εκ των έσω της Novartis Hellas», «αυτοβούλως και μετά από πολύ περίσκεψη, αποφάσισε να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευε η ζωή του.».

«Ο Φρουζής έχει αποκαλύψει τις παράνομες πληρωμές»

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» αφορούσε όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για τις παράνομες πληρωμές της Novartis σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου η εταιρεία να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Σε καμία από τις πληρωμές αυτές δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας, τις δωροδοκίες τις εκαναν, όπως υποστήριξε, οι Μανιαδάκης - Φρουζής. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές της επιτροπής, τις παράνομες πληρωμές τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον του «Μάξιμου Σαράφη» και ενώπιον και άλλων στελεχών της εταιρείας, σε συσκέψεις για τον οδικό χάρτη των κινήσεων της Novartis Hellas.

Για τις παράνομες αυτές πληρωμές, ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλέστηκε «mails, έγγραφα ακόμη και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της εταιρείας».

«Όχι σε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση»

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν δέχεται κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νικόλαο Μανιαδάκη, τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και τον εκδότη -διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη. Αρνήθηκε και τις τρεις.

Οι καταθέσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Από την πλευρά της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής πολλές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην εξέταση του από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Από την πλευρά ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής επισημαίνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είπε πως είχε αναφέρει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς τον ρόλο του Νικόλαου Μανιαδάκη στον κύκλο των παράνομο πληρωμών. «Για τον κ. Μανιαδάκη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Η κ. Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε, γιατί δεν ήθελε, πιθανολογώ, να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Μετά από 10 μήνες με κάλεσε και μου είπε να γίνω πιο συγκεκριμένος για τον κ. Μανιαδάκη», φέρεται να κατέθεσε ο Μάξιμος Σαράφης.

Ρωτήθηκε επίσης αν η Εισαγγελία Διαφθοράς τον υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας, επειδή το όνομά του αναφερόταν σε έκθεση του FBI. O «Μάξιμος Σαράφης» απάντησε ότι δεν έχει δώσει κατάθεση στις αμερικανικές αρχές.

«Η επεξεργασία των πρακτικών εκατοντάδων σελίδων, τα οποία θα διαβιβαστούν στη δικαιοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα, για το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα», ανέφερε βουλευτής-μέλος της επιτροπής, μετά το πέρας της εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα και επισήμανε ότι οι Αντεισαγγελείς κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης που θα λάβουν τα πρακτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις απαντήσεις του «Μάξιμου Σαράφη» για όσα είχε καταθέσει στην Ελένη Τουλουπάκη, αναφορικά με τον Νικόλαο Μανιαδάκη και τα οποία, τότε η Εισαγγελέας δεν τα κατέγραψε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)