to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 24.02.2020

Διεθνή

Κορωνοϊός: 150 νέοι θάνατοι, 409 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα στην Κίνα, την Κυριακή

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.


Ο απολογισμός της επιδημίας πνευμονίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσας της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, έφθασε ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο. Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Ακυρώνεται η αναγγελία του δήμου της Ουχάν ότι θα επιτρέπεται η αποχώρηση υγιών ανθρώπων από την πόλη υπό όρους 

Η ανακοίνωση του δήμου της Ουχάν ότι θα επιτρέπεται στο εξής σε μη μόνιμους κατοίκους, σε στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών και άλλους να εγκαταλείπουν την πόλη υπό όρους έγινε χωρίς να έχει ληφθεί άδεια και ανακαλείται, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Περισσότερα από 3.000 μέλη του ιατρικού προσωπικού προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα 

Περισσότερα από 3.000 μέλη ιατρικού προσωπικού στην Κίνα προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος εμφανίστηκε στη χώρα στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Ο Λιάνγκ Γουανιάν σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κίνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μπρους Έιλγουορντ, ότι οι περισσότεροι από αυτούς που προσβλήθηκαν βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του Covid-19, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2.600 άνθρωποι ως σήμερα στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα κρούσματα μεταξύ του ιατρικού προσωπικού οφείλονται πιθανόν στην έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και την κόπωση, σημείωσε ο ίδιος.

Εκτός Κίνας

Και πέμπτος νεκρός στη βόρεια Ιταλία

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.

Στο μεταξύ, δύο άνδρες 85 και 88 ετών υπέκυψαν σήμερα το πρωί στο Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας και στην περιοχή Κασέλε Λάντι, έξω από το Μιλάνο.

Βεβαρυμένη ήταν η κατάσταση της υγείας και του πέμπτου ασθενούς του κοροναϊού που απεβίωσε

Οι έξι ασθενείς που έχασαν την ζωή τους από τον κοροναϊό στην Ιταλία ήταν όλοι τους ηλικιωμένοι με βεβαρυμένη κατάσταση υγείας. Τέσσερις πέθαναν στην περιφέρεια της Λομβαρδίας και ένας στο Βένετο.

Ο τελευταίος θάνατος, ενός 88χρονου ασθενή, επήλθε στην περιοχή Κασέλε Λάντι, έξω από το Μιλάνο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Στο μεταξύ, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο.

Επίσης ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα όρισε ως ειδικό σύμβουλο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Ριτσιάρντι.

Αργότερα αναμένεται νέα ενημέρωση από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρώμης.

Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών: Δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας εξαιτίας του covid-19 

Ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

"Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα", δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία--στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο--αυξήθηκαν το Σάββατο σε τουλάχιστον 150, ενώ καταγράφηκαν και τρεις θάνατοι, οδηγώντας την κυβέρνηση της Ρώμης να αποκλείσει τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στον βορρά, της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε 70 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 833

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι 70 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Ο νέος απολογισμός, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ανεβάζει σε 231 τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μέχρι στιγμής.

Σήμερα το πρωί η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για 161 νέα κρούσματα και δύο νέους νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε επτά.

Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περισσότερα από 700 νέα να καταγράφονται σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι περισσότεροι ασθενείς συνδέονται με την "Εκκλησία Σιντσεοντζί του Ιησού" στην πόλη Νταεγκού, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.

Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στο Μπαχρέιν, τα πρώτα τρία στο Κουβέιτ

Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Κίνα επιβεβαιώθηκε στο Μπαχρέιν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Μανάμα, το πρώτο κρούσμα είναι υπήκοος Μπαχρέιν που επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν.

Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι — ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας — που επέστρεψαν στο μικρό κράτος από το Ιράν επαληθεύτηκε επίσης πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την ιρανική Μασχάντ την περασμένη εβδομάδα.

Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν

Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στο Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Isna.

"Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 12 ανθρώπων και την μόλυνση 47 άλλων από τον ιό στη χώρα", μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 8 νεκροί.

Το Ιράκ έκλεισε μεθοριακό πέρασμα με το Κουβέιτ, ενώ παρέτεινε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ιρακινών από το Ιράν 

Οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Σαουδάραβας, που επέστρεψαν στη χώρα από το Ιράν έχουν μολυνθεί από τον covid-19, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KUNA.

Εξάλλου το Ιράκ παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν, αφού στη χώρα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ θανατηφόρα.

Αρχικά η Βαγδάτη είχε απαγορεύσει την Πέμπτη την είσοδο στο ιρακινό έδαφος σε όλους του μη Ιρακινούς που προέρχονται από το Ιράν για τρεις ημέρες. Όμως το Σάββατο το βράδυ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι επεσήμανε ότι η απαγόρευση θα παραταθεί, χωρίς να διευκρινίσει μέχρι πότε.

Το Ιράν και το Ιράκ, όπου οι πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, έχουν στενούς θρησκευτικούς, πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς. Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του covid-19 το Ιράν ανέστειλε το προσκύνημα στους ιερούς τόπους του Ιράκ, ενώ η Iraqi Airways τις πτήσεις της προς το Ιράν.

Το Αφγανιστάν κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ο Φεροζουντίν Φερόζ, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ ότι βρέθηκε θετικός στον ιό ένας από τους τρεις καταγεγραμμένους ως πιθανόν μολυσμένους στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία, η οποία συνορεύει με το Ιράν και όπου δεκάδες κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 12 άνθρωποι.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ λέει ότι δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «πανδημία», αλλά ο ιός παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν χρησιμοποιεί τον όρο "πανδημία" αναφερόμενος στον κορωνοϊό, αλλά το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του.

Οι φόβοι για μια πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκαν σήμερα έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς στην Κίνα μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.

Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος" (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν.

Έκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

Μεγάλη έκταση έχει πάρει ο νέος κορωνοϊός στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ιταλία.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους: "Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε τον ιό 24 ώρες το 24ωρο...Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάστασή μας είναι ότι παραμένουμε σε ένα στάδιο όπου είναι πιθανός ο περιορισμός του με το παράθυρο ευκαιρίας να αρχίζει να κλείνει".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)