to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 22.02.2020

πηγή: Tvxs

Πολιτισμός

Κεν Λόουτς στο Tvxs.gr: Στον μεσαίωνα έλεγε η εκκλησία τι να κάνουμε, σήμερα τα ΜΜΕ

H χειραγώγηση των συνειδήσεων σήμερα, είναι όπως τον μεσαίωνα που η εκκλησία σου έλεγε τι να κάνεις. Τώρα στο λένε τα ΜΜΕ», λέει στο tvxs.gr ο Κεν Λόουτς, που δε μασάει τα λόγια του όταν μιλάει για τους αξιωματούχους της ΕΕ που είναι συμβιβασμένοι και «δεν μας ακούν», την ελεύθερη αγορά, την αριστερά που «δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει αντίβαρο στη λαίλαπα», τα ΜΜΕ που «..έχουν γίνει η φωνή της ακροδεξιάς» και το Brexit που θα έχει ως αποτέλεσμα κατά τη γνώμη του την πλήρη εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας, αφού η Βρετανία εισάγει επισφαλείς όρους εργασίας από τις ΗΠΑ.


Συνέντευξη στην Φωτεινή Λαμπρίδη

Συναντήσαμε τον σκηνοθέτη στο ευρωκοινοβούλιο, όπου παρουσίασε σε μια κατάμεστη αίθουσα, τη νέα του ταινία «Sorry we missed you», μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, όχι απλά δεν επαναπαύθηκε ποτέ στις δάφνες του, όχι απλά δεν συμβιβάστηκε με το κατεστημένο, αλλά στα 83 του χρόνια, φαίνεται να είναι ο σκηνοθέτης που καταγράφει τη θαμμένη από τα ΜΜΕ εικόνα, αυτή της πραγματικής και οδυνηρής ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων της εργασίας. «Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το μέγεθος της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τις εταιρείες» λέει ο σκηνοθέτης στο Τvxs.gr.

Το σκηνοθετικό του βλέμμα δεν είναι αποστασιοποιημένο, γιατί πίσω από τις ταινίες που εστιάζουν στο δράμα της εποχής μας, υπάρχουν δεκάδες ώρες έρευνας και συνεντεύξεις με εργαζόμενους τους οποίους έχει γονατίσει η εντατικοποίηση της εργασίας, τα 12ωρα συνεχούς απασχόλησης χωρίς διάλειμμα ούτε καν για φαγητό, η ανασφάλιστη εργασία. Ο  ήρωας της τελευταίας του ταινίας Ρίκυ, είναι οδηγός και αναγκάζεται να έχει στο αυτοκίνητο πλαστικό μπουκάλι για να ουρεί, αφού ο εργοδότης μετράει την απόδοσή του κάθε δευτερόλεπτο, κι ας του είπε με έμφαση την ώρα που υπέγραφε τη συμφωνία ότι η σχέση τους είναι συνεταιρική.

«Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ο εργοδότης δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι στον εργαζόμενο. Ούτε για την ασφάλισή του, ούτε για τις υπερωρίες του, ούτε για τα ρεπό του. Η εκμετάλλευση είναι τεράστια» τονίζει στο Τvxs.gr ο Κεν Λόουτς, ο οποίος θα γυρίσει πάλι έναν - έναν τους κοινωνικούς χώρους στη Βρετανία, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ταινία οι άνθρωποι στους οποίους έδωσε φωνή με την τέχνη του. «Την προηγούμενη ταινία μου, I Daniel Blake, την προβάλαμε σε 700 κοινωνικούς χώρους. Θα το επαναλάβουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)