to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 25.02.2020

Πολιτισμός

Το τελευταίο αντίο στην Κική Δημουλά

Συγγενείς, φίλοι και κόσμος συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Τρίτης στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, για να αποχαιρετήσουν την πολυβραβευμένη ποιήτρια και ακαδημαϊκό, Κική Δημουλά, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο (22/2) σε ηλικία 89 ετών.


Συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί και πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών αποχαιρέτησαν σήμερα την Κική Δημουλά στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.   

Η κηδεία της σπουδαίας Ελληνίδας ποιήτριας έγινε δημοσία δαπάνη, κατόπιν πρότασης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ενώ παράλληλα η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί η μνήμη της και το έργο της.
 

Επικήδειους εκφώνησαν η πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Άννα Μπενάκη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Ίκαρος Κατερίνα Καρύδη, ο ιατρός Στρατής Παττακός και ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειος Πετράκος.  

«Τα λόγια περιττεύουν για την απώλεια μιας τέτοιας ύπαρξης. Με τίμησε με τη φιλία της. Θα ζει για πάντα στις καρδιές μας», δήλωσε ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός. «Είμαι πολύ συγκινημένος. Θα λείψει σε όλους μας η ποίηση της. Η Κική είχε μια ευαισθησία που ξεπέρναγε το μέτρο. Λυπάμαι πολύ που η Ελλάδα δεν πήρε το τρίτο Νόμπελ με την Κική», ανέφερε από την πλευρά του ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, ενώ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος είπε: «Η Κική Δημουλά ήταν μία ποιήτρια που έκανε την καθημερινότητα μεταφυσική, έκανε το λίγο πολύ, έκανε αιωνιότητα τη θνητότητα».  

Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, ήταν όσοι το επιθυμούν να ενισχύσουν Στέγη Γερόντων, Άγιος Νεκτάριος στην Αγία Παρασκευή και τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» φίλων παιδιών με καρκίνο.   

Η Κική Δημουλά έφυγε από την ζωή το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου σε ηλικία 89 ετών. Είχε μεταφερθεί εσπευσμένα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των βορείων προαστίων και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρέμενε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής της μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που είχε υποστεί. Απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής.

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε το 1931, στην Αθήνα. Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Το λίγο του κόσμου», το 1989 με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης».  

Συνολικά εξέδωσε 14 ποιητικές συλλογές: «Έρεβος», 1956, «Ερήμην», 1958, «Επί τα ίχνη», 1963, «Το λίγο του κόσμου», 1971, «Το τελευταίο σώμα μου», 1981, «Χαίρε ποτέ», 1988, «Η εφηβεία της λήθης», 1994, «Ενός λεπτού μαζί», 1998, «Ήχος απομακρύνσεων», 2001, «Χλόη θερμοκηπίου», 2005, «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως», 2007, «Συνάντηση», 2007, «Πέρασα», 2010, «Τα εύρετρα», 2010.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)