to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 20.02.2020

Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Το Πράσινο Κόμμα επέλεξε έναν 18χρονο ακτιβιστή για αντίπαλο της πρωθυπουργού Άρντερν στην εκλογική της περιφέρεια

Μία εβδομάδα προτού γίνει 18 ετών ο ακτιβιστής για το κλίμα Λουκ Ουιτζόν επιλέχθηκε από το Πράσινο Κόμμα να είναι αντίπαλος της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν στην εκλογική της περιφέρεια στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα αργότερα φέτος


Αν καταφέρει να κερδίσει την έδρα της Άρντερν στις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου, κάτι που μοιάζει αδύνατο, ο Ουιτζόν θα γίνει ο νεαρότερος βουλευτής που θα έχει εκλεγεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία.

«Αυτό που θέλω είναι δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας (…) αυτά θα είναι τα δύο βασικά στοιχεία της προεκλογικής μου εκστρατείας», δήλωσε ο Ουιτζόν.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα ζητήματα που κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία στη Νέα Ζηλανδία. Οι Νεοζηλανδοί σοκαρίστηκαν τους τελευταίους μήνες από τη στάχτη που έφτασε στη χώρα τους από τις πυρκαγιές που μαίνονταν επί μήνες στη γειτονική Αυστραλία.

Η Νέα Ζηλανδία, που περηφανεύεται ότι είναι μία από τις πιο καθαρές χώρες, με παρθένα φύση, περιέβαλε μάθημα για την κλιματική αλλαγή στα σχολεία της τον προηγούμενο μήνα. Εξάλλου πέρυσι υιοθέτησε νομοσχέδιο που προβλέπει την κλιματική ουδετερότητα της χώρας.

Ο νεαρός πολιτικός δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, καθώς ήρθε στο προσκήνιο πέρυσι όταν διοργάνωνε τις πορείες των μαθητών για το κλίμα κάθε Παρασκευή.

Στον Ουιτζόν έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στο κοινοβουλίου επί ένα χρόνο μετά τα επεισόδια στα οποία συμμετείχε μαζί με περίπου 12 άλλους στη διάρκεια κινητοποίησης στα θεωρεία της βουλής υπέρ των δικαιωμάτων των Μαορί.

«Αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 50», εξήγησε ο Ουιτζόν ο οποίος ελπίζει να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους.

Η 39χρονη πλέον Άρντερν έγινε το 2017 η νεότερη ηγέτης κράτους και θεωρείται ιδιαίτερα φιλελεύθερη, προοδευτική και υπέρ του κλίματος. Ηγείται μίας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχει το Πράσινο Κόμμα και έχει αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Ωστόσο οι Πράσινοι θέλουν να γίνουν περισσότερα.

Ερωτηθείσα η Άρντερν απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Ουιτζόν, όμως προέτρεψε τους νέους να συμμετέχουν στην πολιτική για να ακουστούν οι φωνές τους.

«Διαθέτουμε μερικούς πολύ ισχυρούς νέους ηγέτες στη Νέα Ζηλανδία, και παγκοσμίως, και αυτό μπορεί να είναι μόνο θετικό», επεσήμανε.

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη και γι’ αυτό έχει συμπεριλάβει έναν 18χρονο στο ψηφοδέλτιό του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)