to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 20.02.2020

Πολιτική

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν άρση προστασίας των μαρτύρων από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Την άρση προστασίας των μαρτύρων Μάξιμου Σαράφη και Αικατερίνης Κελέση, που καλούνται να καταθέσουν και στην προανακριτική ζητούν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΝΛ που συμμετέχουν στην επιτροπή, με επιστολή που παρέδωσαν σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα - «Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ


Την άρση προστασίας των μαρτύρων Μάξιμου Σαράφη και Αικατερίνης Κελέση, που καλούνται να καταθέσουν και στην προανακριτική για τους χειρισμούς του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, ζήτησαν την Πέμπτη 20/2  οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που συμμετέχουν στην επιτροπή, με επιστολή που παρέδωσαν σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα.

Με την επιστολή, που παρέδωσε το προεδρείο υπό τον Ιωάννη Μπούγα, καλούν τον εισαγγελέα να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, κατά τον τρόπο που τους εξέτασε ο εισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

Επίσης, ζητούν να διασφαλίσει πως θα λάβουν όλα τα έγγραφα που έχουν ζητήσει από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Τέλος, σημειώνουν στην επιστολή: «Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην Επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξετασθούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Δ. Αυγέρη: «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τις παράνομες ενέργειές τους»

«ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τις παράνομες ενέργειές τους», τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής Δώρα Αυγέρη.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή της: «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αφού καταστρατήγησαν το νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος!

Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Μπρακουμάτσος: Να εφαρμοστεί η ΚΥΑ για την εξέταση προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ

Στο μεταξύ, την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τη χρήση μέτρων ηλεκτρονικής προστασίας προκρίνει ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ενώ αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Προανακριτικής Επιτροπής να διατάξει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων.

Σύμφωνα με έγγραφο του εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, το οποίο προσκόμισε στην επιτροπή ο Σπύρος Λάππας (εισηγητής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική), πρέπει να εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση «και όσα αυτή προβλέπει για την εξέταση προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ». «Θέλουμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως ορίζει η ΚΥΑ και θέλει η ΓΑΔΑ.  Σας παραπέμπω και σε όσα δήλωσε προχτές στο κοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», τόνισε ο Σπ. Λάππας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. 

Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. 

   Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευομένων μαρτύρων, ο κ. Μπρακουμάτσος με το έγγραφό του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    «Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση των, υπό καθεστώς προστασίας, τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει συγκεκριμένα.

Σημειώνεται επίσης ότι η κατάθεση του Δ. Τζανακόπουλου στην προανακριτική αναβλήθηκε για την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020. 

Η χθεσινή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Θυμίζουμε ότι, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Σπύρος Λάππας, εκπροσωπώντας και τα επτά μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προανακριτική (και τους κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη δηλαδή), κατέθεσαν χθες το μεσημέρι (Τετάρτη 19/2) αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα ζητώντας να μην εκτελεστούν «παράνομα και καταχρηστικά» εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων, ώστε να μην παραβιαστεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 26) αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Επικαλούμενη «βαθιά ρωγμή» στη συνεκτική δράση της δικαστικής αρχής και στην επιτυχή συνύπαρξη των τακτικών δικαστικών αρχών και της Βουλής όταν ασκούν παράλληλα τις αρμοδιότητές τους για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξαντλήσει κάθε αρμοδιότητα εποπτείας του έναντι των υφισταμένων του εισαγγελικών οργάνων αλλά και των αστυνομικών αρχών προκειμένου να προστατευτεί το καθεστώς ανωνυμίας που χορηγήθηκε στους μάρτυρες.

Επισημαίνοντας, δε, τη σταθερή αδιαφορία της πλειοψηφίας για την τήρηση των ορίων των αρμοδιοτήτων της προανακριτικής έναντι της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά και των οργάνων της τακτικής Δικαιοσύνης (βάσει της διάκρισης των εξουσιών), υπογράμμισαν πως αγνοεί ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής που ορίζει τον ρόλο της. Οτι δηλαδή έχει τη δυνατότητα να ενεργεί ως προανακριτικός υπάλληλος που έχει μόνο τις αρμοδιότητες εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και καμία άλλη δικαιοδοτική/αποφασιστική αρμοδιότητά του.

Λίγες ώρες αργότερα η αντιπροσωπεία της προανακριτικής (χωρίς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) αποχωρούσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από τη ΓΑΔΑ άπρακτη, αφού ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Η εξέτασή της ήταν προγραμματισμένη για τις 4 χθες το απόγευμα, ωστόσο με επιστολή που είχε αποστείλει μετά την κλήτευσή της στην προανακριτική αλλά και στις αρμόδιες αρχές προανήγγειλε πως δεν επρόκειτο να καταθέσει, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας.

Tην περασμένη Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρα κατέδειξε τον κ. Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο για την «επιχειρούμενη εκτροπή με την ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, όπως και για την εξόφθαλμη καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ότι η μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους.

Παρέμβαση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης ζητεί ο Δ. Παπαδημούλης

Στο μεταξύ, ανοιχτή επιστολή προς τον επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της Ε.Ε., Ντιντιέ Ρέιντερς, απέστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, καταγγέλλοντας την «κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», αναφορικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και το θέμα που έχει ανακύψει με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Επικαλούμενος το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, που προστατεύει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι «τις τελευταίες μέρες λαμβάνει χώρα στην Προκαταρκτική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής μια συντονισμένη προσπάθεια, από την πλειοψηφία των μελών που την απαρτίζουν, εκφοβισμού των δύο προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν, με απώτερο σκοπό να αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους».

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, «τέτοιες συμπεριφορές παρεμποδίζουν όχι μόνο την εξέλιξη της ίδιας της έρευνας για ένα διεθνές σκάνδαλο, όπως αυτό της Novartis, αλλά λειτουργούν και στο συνειδησιακό καθήκον όσων σκοπεύουν να λειτουργήσουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και να αποκαλύψουν σκάνδαλα».

Στην επιστολή του, τέλος, καλεί τον επίτροπο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, «να παρέμβει εν ονόματι της τήρησης του ευρωπαϊκού δικαίου, της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και όλων όσων πολιτών βάλλονται».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Προστατέψτε τους Προστατευόμενους Μάρτυρες

Το ΚΚΕ ζητάει άρση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων!

«Επαναθέτουμε το αίτημα να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες να αρθεί το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Εκτιμώντας τα νέα δεδομένα από την άρνηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis να προσέλθουν και να εξετασθούν από την προανακριτική επιτροπή ο κ. Καραθανασόπουλος είπε: «Μιλήσαμε για φιάσκο σε ό,τι αφορά την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων και την έκδοση των ενταλμάτων βίαιης προσαρμογής, γιατί ακριβώς υπό καθεστώς ανωνυμίας είναι πολύ καθαρό ότι όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Εμείς λέγαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορεί υπό καθεστώς ανωνυμίας να υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση των υποθέσεων». Προέβλεψε, δε, ότι «αν συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων είναι πολύ φανερό ότι οδηγούμαστε σε μια εκφυλιστική διαδικασία».

Αποστάσεις Καστανίδη

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στο «Kontra News 10» και τον Γιώργο Μελιγγώνη σημείωσε ότι θα χαιρόταν αν «προέκυπταν προγραμματικές συμπτώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμη ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι θα «πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα» σχετικά με τα τελευταία γεγονότα για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis. Ενώ ανέφερε ακόμη ότι «δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι κάποιοι θέλουν να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων». Για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το πώς θα ελεγχθούν «αρμοί της εξουσίας» η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την Ν.Δ όσο και από στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ ο Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι «δεν είδα όσους αντέδρασαν στην άτυχη δήλωση Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας να αντιδρούν όταν ο Μάκης Βορίδης μίλησε για θεσμικές αλλαγές ώστε να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά».

Σε πανικό ο Αδ. Γεωργιάδης

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης (ο οποίος πριν από λίγους μήνες κατέθεσε στην προανακριτική της Βουλής) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταφέρεται εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη. Αφορμή στάθηκαν κάποιοι δημόσιοι ισχυρισμοί του υπουργού στο πρόσωπό του. Στην ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης με στοχοποιεί κατ’ επανάληψιν στις δημόσιες εμφανίσεις του. Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πανικό. Ολοι αντιλαμβανόμαστε τους λόγους. Κατέχοντας πολιτική και Κυβερνητική εξουσία παραληρεί και επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω τις χυδαιότητες μέχρι τέλους, χωρίς φόβο αλλά με πάθος για την αλήθεια. Για όλα τα ΜΜΕ που συμμετέχουν στον “κανιβαλισμό” μου, το μόνο που έχω να πω ότι είναι άξιος ο μισθός σας...».

Θυμίζουμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ένα νέο κρεσέντο χυδαιολογίας και εκτόξευσης λάσπης, δήλωσε την Τετάρτη ότι στη χώρα έγινε «απόπειρα καταλύσεως της Δημοκρατίας». Από τη συχνότητα του MEGA το είπε, και αμέσως μετά ανέπτυξε το κατηγορητήριο και προέβη και στην προαναγγελία της ποινής: Είπε ότι «από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας», διότι η προανακριτική επιτροπή «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης».

Ως εκ τούτων, και κατά τον πολιτικό και λογικό (;) ειρμό του Αδώνιδος, προκύπτει το ερώτημα: «Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος; Ήταν ένας κακός υπουργός που έδρασε μόνος του;». Όχι βεβαίως, έσπευσε ο ίδιος να απαντήσει: «Αρχίζει», είπε, «να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα». Και κάπου εδώ πέρασε στο ζουμί, για να διακηρύξει στο πανελλήνιο: «Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Μετά βέβαια, τη σημερινή αποκάλυψη της «Αυγής», ότι ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκωντονίζει ότι τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων, έρχονταν έτοιμα από το γραφείο του (τότε) υπουργού Υγείας (η επιβαρυντική για τον Άδ. Γεωργιάδη αποκάλυψη περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σταλεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής), αναμένεται νέο ντελίριο επιθέσεων κατά πάντων από τον νυν υπουργό Ανάπτυξης. 

Ήδη, μέσω social media επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Μπρακουμάτσος παραπέμπει στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)