to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 18.02.2020

Πολιτική

Ρ. Χρηστίδου: Η εμπορία ανθρώπων και το προσφυγικό είναι αλληλένδετα (βίντεο)

Η Ραλλία Χρηστίδου στην ενημέρωση από τον Έλληνα Πρόεδρο του ΕΔΑΔ, Λίνο Σισιλιάνο


Στο πλαίσιο των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, έγινε σήμερα συζήτηση μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κ. Σισιλιάνο, τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλή Μοσκώφ με θέμα τα συμπεράσματα και τις προκλήσεις από νομολογίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων.

Η κα Χρηστίδου τοποθετήθηκε αναφορικά με το θέμα του trafficking, ρωτώντας πού οφείλεται η μη προσφυγή και περισσότερων πολιτών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για υποθέσεις trafficking, κατά πόσο αυτές οι υποθέσεις επιλύονται ικανοποιητικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη και αν οι πολίτες είναι ενημερωμένοι επαρκώς για τη δράση και το ρόλο του Δικαστηρίου. Ρώτησε επίσης για την κατάσταση του φαινομένου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε σύγκριση με τα αριθμητικά δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας. Αναρωτήθηκε αν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του ελληνικού νομικού συστήματος ώστε η εμπορία, διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων στην Ελλάδα να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα, καθώς και για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τη χώρα μας. Τέλος έθεσε το θέμα της ανάγκης παρεμβάσεων εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας και στα υπόλοιπα θεσμικά πεδία, πέραν της δικαιοσύνης, όπως είναι το πεδίο των διωκτικών αρχών και το πεδίο της ενημέρωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα, και απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ ρώτησε αν είναι σύμφωνη με τη νομολογία του η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, είτε σε 24ωρη βάση είτε μόνο για τη νύχτα, και κατά πόσο επιτρέπεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τη χώρα μας για τέτοιες δομές. Ο κ. Σισιλιάνος απαντώντας στο νομικό σκέλος της ερώτησης αποφάνθηκε ότι, η τυχόν δημιουργία κλειστών δομών πρέπει να είναι συμβατή με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα ζητήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας. Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για τη δέσμευση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ότι πλέον οι αποφάσεις ασύλου θα βγαίνουν στις 24 ημέρες γι’ αυτούς που έχουν μπει το 2020 στη χώρα. Με δεδομένα τα εξαιρετικά στενά χρονικά  περιθώρια μιας τέτοιας διαδικασίας ρωτήθηκε η νομική άποψη του κου Προέδρου του ΕΔΑΔ, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)