to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 18.02.2020

Κοινωνία

Εκτροχιάστηκαν για να συκοφαντήσουν την απεργία

Παρά το γεγονός ότι τρία Σωματεία Εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον ΟΣΕ είχαν προκηρύξει απεργία από το μεσημέρι της Δευτέρας, η Διοίκηση του ΟΣΕ δεν προχώρησε σε κατάργηση των δρομολογίων, προκαλώντας την ταλαιπωρία των επιβατών - Απειλεί ο υπουργός Μεταφορών, «αδιάβαστο» τον χαρακτήρισε ο Γ. Βαρεμένος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι στα σωματεία αυτά πλειοψηφούν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ


Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του σωματείου των μηχανοδηγών, απαράδεκτες εικόνες αντίκρυσαν οι χιλιάδες επιβάτες στον Προαστιακό Αθήνας αλλά και όσοι είχαν επιλέξει να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη με τον σιδηρόδρομο και  μάταια ανέμεναν την άφιξη συρμών στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.  Παρά το ότι απο χτες (Δευτέρα) το μεσημέρι τρία σωματεία εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον ΟΣΕ είχαν προκηρύξει απεργία, η Διοίκηση του ΟΣΕ, ανεξήγητα δεν προχώρησε σε κατάργηση των δρομολογίων.

Στην απεργία αργά το απόγευμα της Δευτέρας δήλωσε συμμετοχή και το Σωματείο των  σταθμαρχών, αλλά ακόμα και τότε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για κατάργηση δρομολογίων. Δυστυχώς, τονίζει το σωματείο, η πληροφόρηση και προς την πολιτική ηγεσία ήταν λανθασμένη και οδήγησε τον κ. Καραμανλή σε -τουλάχιστο- άστοχες δηλώσεις αφού δεν υπήρχε καμία κατάληψη σε χώρους εργασίας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Πάνος Παρασκευόπουλος, οι εργαζόμενοι καλύπτονται για τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία από τα σωματεία τους, τα οποία και συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την προηγούμενη Παρασκευή ο ίδιος είχε ενημερώσει τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και τη Διεύθυνση Κίνησης Αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή ανακοίνωσή της (Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωνε το επιβατικό κοινό ότι «όλες οι αμαξοστοιχίες της θα κινηθούν κανονικά την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου», ενώ σήμερα, στις 6:30, γνωστοποίησε πως οι συρμοί θα μείνουν ακινητοποιημένοι. «Λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός», ανέφερε η πρωινή η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σε νέα ανακοίνωση της η εταιρεία επιρρίπτει την ευθύνη στη διοίκηση του ΟΣΕ και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αποζημίωση των επιβατών, «παρότι ουδεμία ευθύνη φέρει για τη σημερινή εικόνα στη σιδηροδρομική συγκοινωνία», καθώς «την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο την έχει αποκλειστικά ο ΟΣΕ».

Οι απειλές του Κ. Καραμανλή

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα», απείλησε νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Μια χούφτα εργαζομένων πήγε με το ''έτσι θέλω'', με τσαμπουκά, με νοοτροπίες που θυμίζουν άλλες επιοχές και κλείδωσε το αμαξοστάσιο στο Ρεντή», «μια οργανωμένη πλειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κατάληψη εργασιακού χώρου και δεν άφησε τους συναδέλφους τους να πάνε για να λειτουργήσει ο προαστιακός. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα», ισχυρίστηκε ο κ. Καραμανλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, μίλησε ο ίδιος με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ και «θα κληθούν σε απολογία οι υπεύθυνοι για την κατάληψη στο αμαξοστάσιο Ρέντη».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφη Αχτσιόγλου: Κανένας κοινωνικός αυτοματισμός δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια για το ασφαλιστικό (βίντεο)

Γ. Βαρεμένος: Κάθε άλλο παρά «αιφνιδιαστική και απροειδοποίητη» ήταν η σημερινή απεργία, «αδιάβαστος» ο κ. Καραμανλής

Την ίδια στιγμή, με δήλωσή του, ο Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει στο αρμόδιο υπουργό:

«Σχετικά με την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στον σιδηρόδρομο, ο Κ. Καραμανλής με τις πρωινές δηλώσεις του πιάστηκε ανενημέρωτος και παραπληροφορημένος. Και σε μια προσπάθεια να καλύψει τους κομματικούς επικεφαλής του ΟΣΕ, βρήκε το πρόσχημα για να εξαπολύσει επίθεση στο αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία. Αφού λοιπόν οι δικοί του τον παραπληροφόρησαν με άψογο «επιτελικό» τρόπο, τον ενημερώνουμε, όπως και όλους τους πολίτες, για τα εξής:

Η σημερινή απεργία κηρύχθηκε από χθές το μεσημέρι από 3 σωματεία (Λαρισαϊκός, Κλειδούχοι, Πελοπόννησος), στα οποία μάλιστα πλειοψηφούν συντριπτικά οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Άρα, κάθε άλλο παρά «αιφνιδιαστική και απροειδοποίητη» ήταν η σημερινή απεργία. 

Μάλλον ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αιφνιδιάσθηκε από τους νεοδημοκράτες συνδικαλιστές και από την διοίκηση του ΟΣΕ, που ενώ γνώριζαν την κήρυξη της απεργίας διαβεβαίωναν χθές, τον ίδιο και τους πολίτες, ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονταν σήμερα κανονικά!

Έτσι, με έναν αδέξιο και αμήχανο αντιπερισπασμό, βρήκε πάλι σήμερα την ευκαιρία να μιλήσει, όπως κάνει πάντα η παράταξή του, για «οργανωμένες μειοψηφίες, που με τσαμπουκά παρακωλύουν τις συγκοινωνίες», απειλώντας με πειθαρχικές ή και δικαστικές διώξεις.

Ας γνωρίζει ότι, όπως και στο ασφαλιστικό, έτσι και σε κάθε απόπειρα φαλκίδευσης του δικαιώματος στην απεργία, θα μας βρεί απέναντί του, δίπλα στους εργαζόμενους και τους πολίτες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)