to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 16.02.2020

Διεθνή

ΠΟΥ: Ο κόσμος οπλίστηκε για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά παρέβλεψε τον κίνδυνο επιδημιών

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους απηύθυνε έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ασθενειών, με αφορμή την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ο οποίος εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα


«Ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, όμως σχετικά λίγα χρήματα για να προετοιμαστεί για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους

«Αυτό είναι επικίνδυνα μυωπικό», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια,  εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη συναίσθησης του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η χρηματοδότηση των μέτρων προετοιμασίας και ετοιμότητας από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Ο ΠΟΫ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα ώστε να προετοιμαστούν για το πιθανό ξέσπασμα επιδημιών όπως αυτή του COVID-19.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στην αφρικανική ήπειρο ανακοινώθηκε στην αιγυπτιακή κυβέρνηση την Παρασκευή. Ο πρώτος θάνατος από τον COVID-19 στην Ευρώπη ανακοινώθηκε χθες Σάββατο στη Γαλλία.

Η Κίνα τουλάχιστον καθυστέρησε την εξάπλωση του ιού σε διεθνές επίπεδο επιβάλλοντας δραστικά μέτρα, όπως η απομόνωση πόλεων με εκατομμύρια κατοίκους, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Με αυτόν τον τρόπο, κέρδισε χρόνο ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, συμπλήρωσε απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη.

Ακόμη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ προειδοποίησε ότι οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται ακόμη πιο γρήγορα από τον νέο κοροναϊό.

Ο ΠΟΫ συνεργάζεται με εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως οι Facebook, Google, Twitter, YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να προληφθεί η διασπορά ψευδών πληροφοριών και η κινδυνολογία, συνέχισε.

Οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να προειδοποιήσουν επαρκώς και έγκαιρα τον κόσμο για τους κινδύνους αλλά χωρίς «να δυναμώνουν τις φλόγες της υστερίας», τόνισε ο Τέντρος.

«Είναι ώρα για γεγονότα, όχι για να ενσταλάζεται φόβος. Είναι ώρα για αλληλεγγύη, όχι για στιγματισμό», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)