to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ορατών τε πάντων και αοράτων

[Φάκελος «2ο Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ»: Συμβολή αριστερών νέων στον διάλογο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ] «Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, οφείλει να είναι εκείνη η νεολαιίστικη πολιτική οργάνωση, με τα αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αδύναμων [...], θα είναι η φωνή των νέων, η φωνή των καταπιεσμένων, η φωνή των πολλών».


Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει εν πολλοίς καθορίσει το εγχώριο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων μηνών, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το ακραία νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό της πρόγραμμα.

Αυτό το πρόγραμμα, στην πρώτη του φάση, είχε ένα εξαιρετικά έντονο ιδεολογικό στίγμη και περιελάμβανε μεταξύ πολλών την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διεθνή προστασία των προσφύγων, την κατάργηση της υποχρέωσης των εργοδοτών να αιτιολογήσουν τις απολύσεις. Σε δεύτερη φάση, αφού έγινε σαφής η ιδεολογική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, ήρθαν και τα μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, τα μέτρα δηλαδή που επηρεάζουν άμεσα την τσέπη του κόσμου, αρνητικά για την κοιωνική πλειοψηφία, θετικά για τους «λίγους και εκλεκτούς». Κατάργηση της θεσμοθετημένης 13ης σύνταξης, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, και ταυτόχρονα κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τα σκάφη και μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες αθλητικές ΠΑΕ.

Μέσα σε αυτή την πυκνή συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε μία προσυνεδριακή περίοδο, ύψιστης σημασίας, ακριβώς γιατί μέσα από αυτήν θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης που θα τους δεσμεύει τα επόμενα χρόνια.

Ως προς το συνέδριο του Κόμματος, τα στοιχήματα είναι πολλά και κρίσιμα. Η κουβέντα αυτή, όμως, είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να γίνει ξεχωριστά.

Το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκει την Οργάνωση πολύ μαζικότερη, με τοπικές στις περισσότερες πόλεις της χώρας και με εδραιωμένη παρουσία στα πεδία που ζουν οι νέοι άνθρωποι, θέτει σε όλους/ες μας ένα ενδιαφέρον και συγχρόνως αμείλικτο ερώτημα: τι είναι και ποιους εκπροσωπεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ; Από την απάντηση στο βασικό αυτό ερώτημα θα προκύψουν οι κεντρικές αιχμές, που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της δράσης της για τα επόμενα χρόνια.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, οφείλει να είναι εκείνη η νεολαιίστικη πολιτική οργάνωση, με τα αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αδύναμων.

Που θα σηκώνει πανό «Refugees Welcome», υποδεχόμενη τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά. Που θα στέκεται έξω από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, απέναντι στους φασίστες, για να διασφαλίσει το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Που θα υπερασπίζεται κάθε Ελένη, ενάντια στις φωνές του σεξισμού και της πατριαρχίας, που παράγουν γυναικοκτονίες. Που θα δίνει μάχες για την ανάδειξη των λοατκι+ διεκδικήσεων, απέναντι στην ομοφοβία και την τρανσφοβία, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλο Ζακ. Που θα απαιτεί καλύτερες συνθήκες κράτησης και σεβασμό στις ελευθερίες των κρατουμένων. Που θα βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα, στη Μόρια, στην Πέτρου Ράλλη, στο ΕΚΚΝ Αυλώνα, στο ΑΤ Ομόνοιας, οπουδήποτε τα δημοκρατικά δικαιώματα αμφισβητούνται και καταστρατηγούνται.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το ταυτοτικό στοιχείο της Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η Οργάνωση που, χωρίς δισταγμό, βάζει το λόγο και τη δράση της, το σώμα και την ψυχή της μπροστά, για να προστατεύσει τους αδύναμους, αυτούς που υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς. Είναι η Οργάνωση που δεν ανέχεται «αόρατους», αλλά παλεύει για μία κοινωνία ουσιαστικής ισότητας και συμπερίληψης, μία κοινωνία όπου τα δικαιώματα δεν τελούν υπό αίρεση, ούτε υποχωρούν στη βάση κριτηρίων διαχωρισμού.

Εδώ είναι ένα από τα βασικά επίδικα του συνεδρίου. Να γίνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο μαζική, ακόμη πιο ριζοσπαστική, ακόμη πιο αποτελεσματική, ώστε να δίνει παντού μάχες υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπέρ εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στην «κανονικότητα» και όσα αυτή επιβάλλει. Να γίνει πιο ελκυστική, να αναβαθμίσει την εικόνα της, αλλά χωρίς να αμβλύνει το λόγο και την πρακτική της. Να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα, αλλά να μην υποπέσει σε ιδεολογικές και πολιτικές εκπτώσεις.

Να είναι η φωνή των νέων, η φωνή των καταπιεσμένων, η φωνή των πολλών.

* Ο Κώστας Τσουκαλής είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)