to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 13.02.2020

Οικονομία

Επίδειξη «σύνεσης» για τον κατώτατο μισθό συνιστά ο ΣΕΒ

"Να επιδειχθεί σύνεση από την πολιτεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020, καθώς μια επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019 θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία» ζητά ο ΣΕΒ με το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.


Απάντηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συζητηθεί αύριο (Παρασκευή) στη Βουλή, έδωσε σήμερα (Πέμπτη) ο πραγματικός θεσμός εξουσίας στη χώρα, τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός στην αυριανή κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Όπως υποστηρίζει, οι αυξήσεις μισθών που έγιναν πέρυσι «φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της απασχόλησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που επικαλείται: «Η ετήσια μεταβολή του μέσου μισθού των εργαζομένων με μερική απασχόληση (καθώς, κατά τεκμήριο, επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού) ανήλθε τον Ιούλιο 2019 σε +9% από +4,7% τον Φεβρουάριο του 2019, όταν σημειώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά +11%. Στην περίπτωση του μέσου μισθωτού (είτε εργάζεται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση), η αντίστοιχη ετήσια μεταβολή διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2019 σε +4,6% από +2,2% τον Φεβρουάριο του 2019.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ο μέσος μηνιαίος μισθός των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ διαμορφώθηκε σε Euro 951,7 το 7μηνο του 2019, έναντι Euro 919,7 το 7μηνο του 2018 και Euro 937,6 το 7μηνο του 2017. Αντίθετα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο 7μηνο του 2019 (+281,8 χιλ.) επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2018. (+289,6 χιλ.)». Αναφορικά με την πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω του 1%, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «καταδεικνύει την πεποίθηση των επενδυτών ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό». 

Ο Σύνδεσμος εκφράζει επιφυλάξεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι «οι ρυθμίσεις του τείνουν να διευρύνουν το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι ήδη το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ». Ενώ για τη μείωση της φορολογίας, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την επιδιωκόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος - στόχου σημειώνει ότι «είναι πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας καθώς υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για δαπάνες στην υγεία και την παιδεία/κατάρτιση/δεξιότητες, που θα πρέπει να ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα».

«Στρίβειν διά της επιτροπής» μελετά ο Μητσοτάκης

Την ίδια στιμή, όπως αναφέρει η «Αυγή», σωσίβιο στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, που θα πρέπει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα για τον κατώτατο μισθό, αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ που την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου. Την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκειμένου να υπάρξει απάντηση του πρωθυπουργού στη συζήτηση της Παρασκευής 14/2.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

Θυμίζουμε ότι, στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθούν που θα συζητηθεί αύριο σε προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή, τονίζεται οτι οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, η οποία προσέγγισε το 28% συνολικά και ξεπέρασε το 60% στους νέους αλλά επιδείνωσαν ραγδαία την ποιότητα των θέσεων εργασίας με την Ελλάδα να καταλαμβάνει το 2015 μία από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. «Ως επιπλέον συνέπεια μεγάλο τμήμα  του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μετανάστευσε στο εξωτερικό, θέτοντας σε κίνδυνο τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής της την αντιστροφή αυτής της κατάστασης έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων αλλά και  για την άμβλυνση της εισοδηματικής ανισότητας ώστε να αντιστραφεί ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης και να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε μεταξύ άλλων στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019 κατά 11% και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, οδηγώντας τους σε σημαντική αύξηση 27%». 

*Διαβάστε σχετικά: Αύξηση του κατώτατου μισθού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξορκίζει τον «λαϊκισμό» ο Γ. Βρούτσης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)