to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 13.02.2020

Κοινωνία

Τελευταία αγόρευση της πολ. αγωγής στη #GDtrial - «Οι ναζί στη φυλακή», το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Για «ολοκλήρωση μίας ιστορικής δίκης» έκανε λόγο μιλώντας στο Left.gr ο, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος βρέθηκε μαζί με άλλα στελέχη και βουλευτές του κόμματος, καθώς και μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Εφετείο, το πρωί της Πέμπτης 13/2.

«Η δίκη αυτή δεν ήταν αυτονόητη αλλά αποτέλεσμα αγώνα του αντιφασιστικού κινήματος επί πολλά χρόνια έτσι ώστε τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα να φτάσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι, αξιοποιώντας τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε αυτήν την πολύχρονη δίκη θα καταδικάσει τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς για τη δράση αυτής της εγκληματικής συμμορίας. Το οφείλουμε στα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής, το οφείλουμε στην ελληνική οικογένεια, το οφείλουμε στα παιδιά μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Χαρίτσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η Χρυσή Αυγή και οι πολιτικοί λόγοι της κατάρρευσής της»

Ολοκληρώνται οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

Μέσα στη δικαστική αίθουσα ξεκίνησε την Πέμπτη η αγόρευση του συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Άγγελου Βρεττού, με τον οποίο ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και την επόμενη εβδομάδα τον λόγο θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.

Αρχικά,σύμφωνα με το 902.gr,  ο συνήγορος ανέφερε ότι «με το βάρος της γεμάτης αξία ζωής και αγώνα των αγωνιστών συνδικαλιστών κομμουνιστών που μας βάραινε, ενισχυόμενοι από το καθημερινό πικρό και συνάμα αισιόδοξο χαμόγελο της μάνας και του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα και Τάκη και από το βαρύ καθήκον της έμπρακτης αλληλεγγύης μας προς κάθε βασανισμένο μετανάστη και ξεριζωμένο άνθρωπο, προσπαθούμε από την αρχή της δίκης να συμβάλουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του και να προσφέρουμε τις νομικές και επιστημονικές μας γνώσεις στην υπηρεσία αυτού του καθήκοντος ώστε να πραγματωθεί ο στόχος του ποιητή που όλο και περισσότερο ακούγεται τα τελευταία χρόνια στο τραγούδι των εργαζομένων και της προοδευτικής νεολαίας της χώρας μας "τον φασισμό βαθιά κατάλαβε τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισε τον"».

Επιπρόσθετα τόνισε: «Ενιαίος σκοπός και στόχος μας ήταν να συμβάλουμε στην σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ανάδειξη της ουσιαστικής αλήθειας και να πετύχουμε να μην απονευρωθεί η δίκη από το νομικό της περιεχόμενο, τον πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό της χαρακτήρα, στοιχεία συνυπάρχοντα και συνδεόμενα μεταξύ τους. Να κρατηθεί η σημαντική αυτή για τον λαό μας και όχι μόνο δίκη στη δυνατή επικαιρότητα και να τύχει της δημοσιότητας που της αρμόζει, για να μαθαίνει και να ενημερώνεται ο λαός μας. Ο σκοπός και ο στόχος αυτός πέτυχε. Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή σήμερα που μιλάμε είναι ιδεολογικά, πολιτικά και ποινικά καταδικασμένη στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ο οποίος μετά την εισαγγελική πρόταση που του δημιούργησε ερωτηματικά και εύλογο προβληματισμό, περιμένει προς επισφράγιση της δικής του καταδίκης τη σύμφωνη με την αποδειχθείσα αλήθεια απόφασή σας».

Εισαγγελική πρόταση, έξω από όσα στην αίθουσα αυτή αποδείχθηκαν

Αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «με βάση και την καθιερωμένη στην Ποινική Επιστήμη αντίληψη ότι και η Εισαγγελική Αρχή και εισαγγελέας είναι δικαστής αναζητητής της ουσιαστικής αλήθειας, πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση είναι νομικά και ουσιαστικά στον πυρήνα της κρινόμενης υπόθεσης και αποδιδόμενης κατηγορίας, παρά τις επιμέρους σωστές προσεγγίσεις και αξιολογήσεις, εσφαλμένη, αντίθετη με όσα αβίαστα και αδιαμφισβήτητα αποδείχθηκαν και το παραπεμπτικό βούλευμα διακριβώνει, ενάντια στους κανόνες της κοινής λογικής και της απόδειξης, πρόταση που φαντάζει έξω από όσα στην αίθουσα αυτή αποδείχθηκαν».

Κύρια ιδεολογική και επιχειρησιακή έκφραση του ναζισμού στην Ελλάδα

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πολιτικό μόρφωμα των κατηγορουμένων, η εγκληματική οργάνωση ΧΑ είναι ναζιστική - φασιστική οργάνωση που εγγράφεται στη γενεαλογία του εθνικοσοσιαλισμού του οποίου οι απαρχές εντοπίζονται στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, όπως ο ναζισμός στηριζόμενος στη φασιστική θεωρία του Μουσολίνι στην πράξη εξελίχθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ σε μια τεράστια εγκληματική μηχανή που ξεπέρασε σε βαρβαρότητα και εγκληματική χυδαιότητα όλες τις απάνθρωπες πράξεις μέσα στην παγκόσμια ιστορία, μέχρι τη στιγμή που οι αγώνες του λαού, που άφησαν πίσω εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, καταστροφές, πόνο, θλίψη (και στη χώρα μας Δίστομο, Καλάβρυτα, Κάνδανο κλπ.), έφεραν τη νίκη και ο Κόκκινος Στρατός έμπηξε την κόκκινη σημαία στην καρδιά του τέρατος στο Βερολίνο στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». «Από την άποψη αυτή, η Χρυσή Αυγή αποτέλεσε την κύρια ιδεολογική και επιχειρησιακή έκφραση του ναζισμού στην Ελλάδα από την επταετία της δικτατορίας και μετέπειτα μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στα παραπάνω πλαίσια αναδείχθηκε ότι ο ναζισμός - φασισμός δεν γεννιέται μόνος του και αυθόρμητα, έξω από το εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό. Είναι η Χρυσή Αυγή και τ' άλλα ναζιστικά μορφώματα παιδιά του παραπάνω συστήματος, το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, το οποίο τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τους σκοπούς του». «Διαχρονικό δίδαγμα από τα χρόνια του Μεσοπολέμου ήταν και είναι ότι η καπιταλιστική κρίση σε χώρες με ιστορική πολιτική και πολιτιστική υστέρηση έχει και εφεδρεία της τον εθνικοσοσιαλισμό και τον φασισμό» τόνισε.

«Επιπρόσθετα, συνδεόμενη η ΧΑ με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, αξιοποιείται, όπως στην εξεταζόμενη υπόθεση της Ζώνης, από την αστική τάξη και το κεφάλαιο σε κρίσιμες στιγμές της λαϊκής πάλης», σημείωσε.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)