to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 13.02.2020

Διεθνή

«Καλπάζει» η επιδημία: 254 νέα θύματα του κορωνοϊου στην Κίνα, 15.000 τα νέα κρούσματα

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πάνω από 15.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αύξηση-ρεκόρ που οφείλεται στον νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ οι επικεφαλής των αρχών της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Ουχάν, της εστίας της μόλυνσης, απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους - - Ιαπωνία: 44 νέα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess


Ο εξαιρετικά ανησυχητικός νέος απολογισμός και τα νέα πειθαρχικά μέτρα τροφοδοτούν τη σεναριολογία κατά την οποία η βαρύτητα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 πιθανόν να είναι ακόμα και τώρα υποτιμημένη.

Η επαρχιακή επιτροπή υγείας της Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 242 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας χθες Τετάρτη. Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες από το ξέσπασμά της τον Δεκέμβριο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν.

Σε όλη την επικράτεια, αναφέρθηκαν 254 νέοι θάνατοι, και 15.152 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε με ασυνήθιστα μεγάλη καθυστέτρηση η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας.

Η αλματώδης έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να οφείλεται στον ευρύτερο ορισμό της μόλυνσης. Στο εξής, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά».

Πλέον πιθανόν θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία των πνευμόνων για να επαληθεύεται η διάγνωση. Μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος. Ο τρόπος διάγνωσης πάντως δεν θα αλλάξει στις άλλες επαρχίες.

Οι αρχές δικαιολόγησαν τη νέα μέθοδο επικαλούμενες την «καλύτερη επίγνωση» της ασθένειας και των συμπτωμάτων της και τη βούλησή τους να χορηγείται ταχύτερα θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

«Σε μια επιδημία τέτοιου τύπου, υπάρχουν δύο μέθοδοι: είτε το ευρύ σάρωμα ώστε να εξασφαλίζεται πως κανένας ασθενής δεν θα περάσει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων», που όμως παίρνει περισσότερο χρόνο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κόμπε (Ιαπωνία), ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό είναι πάντα δίλημμα», συνέχισε, κρίνοντας πως είναι «κατανοητοί» οι λόγοι που οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι επιλέγουν πλέον την πρώτη λύση για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο νέος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή υγείας — δηλαδή η διεύθυνση του υπουργείου Υγείας — στην επαρχία Χουμπέι αύξησε τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα σε σχεδόν 60.000 και τον αριθμό των θανάτων σε τουλάχιστον 1.355.

Πέφτουν κεφάλια

Σύμπτωση ή όχι, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Χουμπέι, ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στελέχους απόλυτα κοντά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Αλλά πέραν του γραμματέα της επαρχιακής οργάνωσης και ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, επίσης καθαιρέθηκε.

«Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, έχω καταληφθεί από τύψεις», είπε ο Μα στην κινεζική δημόσια τηλεόραση, καθώς «η επιδημία θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πιθανόν καλύτερα, να μη μετατραπεί σε αυτή που είναι σήμερα».

Κινέζοι αξιωματούχοι σπανίως ομολογούν δημόσια λάθη και παραλείψεις δημόσια, πολύ λιγότερο σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά δίκτυα και μάλιστα σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.

Οι αποπομπές ενδέχεται να μην έχουν τελειώσει, καθώς η οργή της κοινής γνώμης στην Κίνα είναι απτή. Πολλοί Κινέζοι κατηγορούν τις αρχές ότι άργησαν πάρα πολύ να αντιδράσουν μπροστά στο ξέσπασμα της επιδημίας, στα πρώτα της στάδια, όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν λίγα.

Η δυσαρέσκεια έγινε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του Λι Γουενλιάνγκ, του 34χρονου οφθαλμίατρου που ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία. Αφού επιπλήχθηκε από την αστυνομία για «διασπορά φημών», μολύνθηκε και ο ίδιος.

Κεφάλια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν στις αρχές της εβδομάδας στη Χουμπέι, όταν κορυφαία στελέχη της επαρχιακής επιτροπής υγείας είχαν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.

«Πολύ νωρίς» - «Μέγιστη συναίνεση» ζητά ο ΠΟΥ

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν σήμερα βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με αυτούς που είχαν δημοσιοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα, όταν διαπιστωνόταν ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων του τελευταίου δεκαπενθήμερου. Ένας κινέζος ειδικός προέβλεπε μάλιστα πως η επιδημία θα έφθανε στην «κορύφωσή της» ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος χθες υπογραμμίζοντας τη «θετική εξέλιξη» της κατάστασης.

Αλλά στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) προτίμησε να δείξει περισσότερη επιφύλαξη. Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης υγειονομικών κρίσεων, τόνισε: «νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε (...) το μέσον ή το τέλος αυτής της επιδημίας».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπερθεμάτισε, προτείνοντας «τη μέγιστη σύνεση», καθώς «αυτή η επιδημία μπορεί να κατευθυνθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Προς το παρόν, το 99,9% των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 παγκοσμίως έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Εκτός της χώρας αυτής, δεν έχει καταγραφεί παρά μόλις ένας θάνατος, αυτός ενός Κινέζου από την Ουχάν στις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπωνία, η κατάσταση παραμένει τεταμένη πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, αγκυροβολημένο και σε καραντίνα κοντά στη Γιοκοχάμα: αναφέρθηκαν 44 νέα κρούσματα του COVID-19, κάτι που σημαίνει ότι 218 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τους 710 που έχουν εξεταστεί επί συνόλου 3.700 επιβαινόντων.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για την επιδημία στο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες.

Ιαπωνία: 44 νέα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Ο ιάπωνας υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κοροναϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα νερά λίγο έξω από τη Γιοκοχάμα, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες.

Αυτό αυξάνει σε 218 τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα

14o κρούσμα στις ΗΠΑ: Αμερικανός που επαναπατρίστηκε από την Ουχάν

Ένα δεύτερο πρόσωπο μεταξύ των Αμερικανών που επαναπατρίστηκαν εσπευσμένα από την πόλη Ουχάν της Κίνας κι έχουν τεθεί σε απομόνωση σε βάση της αεροπορίας Πεζοναυτών κοντά στο Σαν Ντιέγκο διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ σε 14, γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το πρόσωπο αυτό είναι ανάμεσα στα 232 που βρίσκονται σε καραντίνα στη βάση Μίραμαρ μετά την αεροδιακομιδή τους από την Ουχάν. Ένα προηγούμενο κρούσμα του κοροναϊού καταγράφηκε μερικές ημέρες νωρίτερα στις τάξεις της ομάδας των επαναπατρισθέντων, σύμφωνα με τα CDC.

Στελέχη των Κέντρων σημείωσαν ότι οι δύο ασθενείς φαίνεται πως εκτέθηκαν χωριστά στον ιό στην Κίνα, πριν φθάσουν στις ΗΠΑ. Τα δύο κρούσματα αφίχθησαν με διαφορετικά αεροσκάφη και διαμένουν σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων αυτού του ιού στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις καραντίνας, όμως τα CDC θα κάνουν διεξοδική έρευνα για τις επαφές» του ανθρώπου που έχει μολυνθεί, «στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατηγικής αντίδρασης για τον εντοπισμό και των περιορισμό οποιουδήποτε κρούσματος μόλυνσης» του COVID-19, διαβεβαίωσε ο Δρ. Κρίστοφερ Μπρέιντεν, επικεφαλής της διεύθυνσης των CDC που είναι αρμόδια για τις νεοεμφανιζόμενες μεταδοτικές ασθένειες.

Ως σήμερα, επτά κρούσματα του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Καλιφόρνια, δηλαδή τα μισά από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, κανένα από τα οποία δεν ήταν μοιραίο.

Σε δύο από τα κρούσματα, ο ιός πιστεύεται ότι μεταδόθηκε από τον έναν ασθενή στον άλλο στις ΗΠΑ: πρόκειται σε αμφότερες τις περιπτώσεις για παντρεμένα ζευγάρια, το ένα μέλος των οποίων είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα και μόλυνε το άλλο εν αγνοία του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)