to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 11.02.2020

Πολιτική

Εξηγήσεις για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διανομή των σχολικών γευμάτων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, περισσότερα από 54.000 γεύματα δεν έχουν διατεθεί ειδικά στα σχολεία της Αττικής και της Αθήνας, της Μακεδονίας και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου και ορισμένων νησιών


Εξηγήσεις για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διανομή των Σχολικών Γευμάτων ζητούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους τομεάρχες Παιδείας και Εργασίας, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περισσότερα από 54.000 γεύματα δεν έχουν διατεθεί ειδικά στα σχολεία της Αττικής και της Αθήνας, της Μακεδονίας και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου και ορισμένων νησιών.

Επίσης τονίζουν πως το πρόγραμμα παροχής ζεστών και ποιοτικών γευμάτων σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Το πρόγραμμα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες 150.000 μαθητών και μαθητριών σε 950 σχολεία και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, συντελώντας δραστικά στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό καλούν την κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα για τη διανομή των σχολικών γευμάτων, υπενθυμίζουν πως η ΝΔ ως αντιπολίτευση καταψήφισε το μέτρο και απαξίωσε το πρόγραμμα κάνοντας λόγο για «συσσίτια» και ζητούν δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για τη συνέχιση του προγράμματος το επόμενο σχολικό έτος.

Η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. υπουργούς

- Παιδείας & Θρησκευμάτων

- Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διανομή των σχολικών γευμάτων»

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, μέσω της παροχής δωρεάν ζεστών γευμάτων.

Αποτελεί μια επιτυχημένη παρέμβαση, καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες 150.000 μαθητών και μαθητριών. Εφαρμόζεται σε 950 σχολεία και 63 Δήμους της χώρας και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, συντελώντας δραστικά στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως επίσης και στη βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων.

Η προετοιμασία των ζεστών σχολικών γευμάτων γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η παρασκευή τους γίνεται με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα προάγει την υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, αντιμετωπίζοντας τόσο τον υποσιτισμό όσο και την παιδική παχυσαρκία, η οποία οφείλεται στην κατανάλωση φθηνής και χαμηλής διατροφικής αξίας τροφής.

Ωστόσο σήμερα και με ευθύνη της κυβέρνησης, το πρόγραμμα αντιμετωπίζει μείζονες δυσκολίες στην εφαρμογή του. Αν και βρισκόμαστε στη μέση του σχολικού έτους, περισσότερα από 54.000 γεύματα, δηλαδή το 30% των γευμάτων που προβλέπονται, δεν έχουν διατεθεί στα σχολεία της χώρας. Πιο ειδικά, μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου δεν έχουν διατεθεί:

19.000 γεύματα στην Αθήνα και συνολικά στην Αττική,
24.600 γεύματα στη Μακεδονία, 18.000 εξ’ αυτών στη Δυτική Θεσσαλονίκη,
6.000 στην Πελοπόννησο,
1.500 στη Λέσβο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» έχει πολλαπλά παιδαγωγικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες,
το 30% των γευμάτων δεν έχουν διατεθεί ακόμα στα δημοτικά σχολεία της χώρας,
η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση απαξίωνε συστηματικά το εν λόγω πρόγραμμα και έκανε λόγο για «συσσίτια»,
η δαπάνη του προγράμματος έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020,
ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

η συνέχιση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης; Αν ναι, πως δικαιολογείται η καθυστέρηση υλοποίησής του;
ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβουν ώστε να αποφευχθούν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην παροχή δωρεάν ζεστών σχολικών γευμάτων σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ανά τη χώρα;
ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 περιλαμβάνει τη συνέχιση του προγράμματος, με παράλληλο στόχο την έγκαιρη και καθολική υλοποίηση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φίλης Νίκος

Αχτσιόγλου Έφη

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

Αβραμάκης Ελευθέριος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)