to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 10.02.2020

Διεθνή

Οξύνεται η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού στη βορειοδυτική Συρία

Πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού σε μια επίθεση εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Ταφτανάζ της βορειοδυτικής Συρίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.


Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται μία εβδομάδα αφότου οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν την ζωή τους από πυρά του συριακού στρατού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε εκτάκτως με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μεταδίδει το NTV.

Τα δύο αυτά περιστατικά σηματοδοτούν μια από τις πιο σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των τουρκικών και συριακών στρατευμάτων στα εννιά χρόνια του πολέμου που διεξάγεται στη Συρία, όπου η Άγκυρα η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ, ήλπιζε κάποτε ότι θα μπορούσε να τον ανατρέψει.

Η Άγκυρα από την πλευρά της ανακοίνωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 115 στόχους των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και «εξουδετέρωσε» 101 μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων σε αντίποινα στην επίθεση της Δαμασκού.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να απαντούν σε κάθε επίθεση ενάντια σε δυνάμεις τους, που σταθμεύουν σε φυλάκια στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας.

«Μέχρι στιγμής, 115 (συριακοί) στόχοι χτυπήθηκαν άμεσα και 101 μαχητές του καθεστώτος εξουδετερώθηκαν σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες από πολυάριθμες πηγές», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

«Τρία άρματα μάχης και δύο θέσεις όλμων καταστράφηκαν, ενώ επλήγη και ένα ελικόπτερο».

Το τουρκικό επιτελείο χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» γενικά όταν δυνάμεις του σκοτώνουν, τραυματίζουν, ή αιχμαλωτίζουν αντιπάλους τους.

Η Τουρκία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στο Ιντλίμπ , όπου ήδη έχει αναπτύξει στρατιωτικά φυλάκια επιτήρησης μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία και το Ιράν, ώστε να περιορισθούν οι μάχες γύρω από το Ιντλίμπ που παραμένει ο τελευταίος θύλακος των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ.

Πολλά από τα φυλάκια αυτά αυτή την στιγμή έχουν περικυκλωθεί από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά η Τουρκία έχει αναπτύξει 5000 άνδρες στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος των συνόρων, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εξοπλισμό για ραντάρ, με σκοπό να υποδηλώσει την παρουσία της.

700.000 εκτοπισμένοι

Σχεδόν 700.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από τις πρόσφατες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, με τη συνδρομή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εναντίον εδαφών στη βορειοδυτική Συρία, που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μεταξύ αυτών σχεδόν 100.000 μονάχα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο Ντέιβιντ Σουάνσον, ο εκπρόσωπος τύπου για το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ολοένα και πιο ζοφερή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου πάνω από 400.000 άνθρωποι είχαν ήδη βρει καταφύγιο από τις επιθέσεις κατά των ανταρτών πέρυσι.

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)