to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Στην πείνα δεν μπορείς να αντιμιλήσεις»

Με αφορμή τη λιποθυμία μαθήτριας από την πείνα, στον τόπο μας, στην Ηλεία, μας δίνεται η αφορμή να συγκρίνουμε, και σε αυτό το πεδίο τη κοινωνική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ:


(Μένανδρος: «Λιμώ γαρ ουδέν εστιν αντειπείν έπος»)

  Με αφορμή τη λιποθυμία μαθήτριας από την πείνα, στον τόπο μας, στην Ηλεία, μας δίνεται η αφορμή να συγκρίνουμε, και σε αυτό το πεδίο τη κοινωνική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ:

Τα σχολικά γεύματα δεν είναι «συσσίτια», όπως χλευαστικά έλεγε η ΝΔ, με τους «αρίστους» (ή αριστοκράτες) όταν τα ψηφήσαμε τον Απρίλιο 2016.

      Είναι ένα κοινωνικό μέτρο με πολλαπλές θετικές συνέπειες:

α) Στήριξη των παιδιών των φτωχών οικογενειών σωματικά και ψυχικά, για να αισθάνονται (και να μη τους φέρονται) μειονεκτικά απέναντι στους/στις συμμαθητές/τριες τους.   
β) Αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος,
γ) Μειώνει τη σχολική διαρροή.
δ) Υγιεινή διατροφή και όχι ανθυγιεινής του γρήγορου φαγητού (fast food) που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία, όπου τα ελληνόπουλα είναι πρώτα στην Ευρώπη.
ε) Βελτίωση επιδόσεων μαθητών, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και συντροφικότητα  μεταξύ τους.
στ) Εφαρμόζονται δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, στη Βρετανία θεσμοθετήθηκε το 1905 και γενικεύτηκε το 1944, στη Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία από το

1946-1948. Στην Ελλάδα μόνο στα αριστοκρατικά ιδιωτικά σχολεία!

2. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που καθιέρωσε στην Ελλάδα τα σχολικά γεύματα, εν μέσω οικονομικής ασφυξίας, η ΝΔ αντί να τα επεκτείνει, έχοντας ένα μαξιλάρι 37 δισ. μειώνει τον προϋπολογισμό, σχεδόν στο μισό, από 73 εκ. που είχαμε εμείς, στα 40 εκ. € για το 2020. Τα υπόλοιπα, όπως και άλλα, πήγαν στους φίλους της έχοντες και κατέχοντες! Φέτος, τον Φεβρουάριο 2020, δίνουν 111.000 γεύματα, ενώ πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2019 δίναμε 115.000. Επιπλέον, στον προγραμματισμό που είχαμε εξαγγείλει ήταν να φτάσουμε το 2020 στα 185.000 γεύματα, ενώ για το 2021-22 στα 600.000.

«Μέσα στο σκοτάδι συνυπάρχει και η πείνα» (Αισχύλος)

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με στοιχεία, δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει ανάπτυξη με παιδιά να λιποθυμάνε από την πείνα» Με πολύ θράσος η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της κ. Πέτσα, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι κάνει «πολιτική μαγκαλιού»!!

Πως αλλιώς να σκεφτούν; Απλώς, «Ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον σκέφτεται», εξαπολύοντας ταυτόχρονα ύβρεις σε νεκρούς.

  Επειδή ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη, να θυμίσουμε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ υπήρξαν νεκροί από αναθυμιάσεις, προσπαθώντας να ζεσταθούν όταν, με υπουργό τότε τον κ.  Μητσοτάκη, είχε κόψει σε 100.000 νοικοκυριά το ηλεκτρικό ρεύμα που εμείς ξανασυνδέσαμε με το κοινωνικό τιμολόγιο. Ας αφουγκραστούν, έστω λίγο, τον  Αισχύλο «Σκότω λιμός ξύνοικος»...

  Μα πως να το καταλάβουν οι «άριστοι» των ακριβών ιδιωτικών σχολείων που προσφέρουν επί δεκαετίες στους μαθητές τους γεύμα, ότι αυτό πρέπει να υπάρξει και στο δημόσιο σχολείο, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

  Λίγοι μόνο μήνες χρειάστηκαν για να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός «ποιοι πραγματικά νοιάζονται για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και ποιοι μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα», όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)