to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 06.02.2020

Διεθνή

Θουριγγία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός που εκλέχτηκε χθες με τις ψήφους των φασιστών του AfD

Την παραίτησή του σκοπεύει να υποβάλει σε λίγη ώρα ο μόλις χθες εκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).


Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα BILD, σε λίγη ώρα ο κ. Κέμεριχ θα ανακοινώσει την παραίτησή του, ενώ η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα υποβάλει ψήφισμα για διάλυση του Κοινοβουλίου και προσφυγή σε νέες εκλογές.

Την διέξοδο των νέων εκλογών έχουν υποδείξει τόσο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ όσο και η αρχηγός του CDU 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, αλλά και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντερ.

«Aναπόφευκτες» η παραίτηση και η διάλυση της Βουλής

Ως «αναπόφευκτες» περιέγραψε την παραίτησή του και τη διάλυση της Βουλής ο φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, η εκλογή του οποίου με την στήριξη και της ακροδεξιάς προκάλεσε χθες, Τετάρτη, πολιτικό σεισμό στην Γερμανία.

Ο κ. Κέμεριχ ανακοίνωσε ακόμη ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου, προκειμένου «να φύγει η ρετσινιά» της στήριξης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) από το πόστο του Πρωθυπουργού. «Οι δημοκράτες χρειάζονται δημοκρατικές πλειοψηφίες, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτήν την Βουλή», τόνισε ο κ. Κέμεριχ και δήλωσε εμφατικά ότι «συνεργασία με την AfD δεν υπάρχει, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν δέχθηκε πιέσεις από τον αρχηγό του κόμματός του, τον Κρίστιαν Λίντνερ, προκειμένου να παραιτηθεί, ο κ. Κέμεριχ δήλωσε ότι «κανείς δεν πίεσε κανέναν», αλλά αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, οι αντιδράσεις των ΜΜΕ, οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η κατάσταση στο Κοινοβούλιο της Θουριγγίας. «Η AfD προσπάθησε χθες με ένα ύπουλο τρικ να βλάψει την δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τόμας Κέμεριχ και διευκρίνισε ότι βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επαφή με τον κ. Λίντνερ, αλλά την απόφαση την έλαβε μόνη της η οργάνωση της Θουριγγίας.

Κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει, αν η πρόταση του κόμματός του για διάλυση της Βουλής δεν υπερψηφιστεί, ο κ. Κέμεριχ εξήγησε ότι τότε θα θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.

Είχε προηγηθεί πάντως συνάντηση του κ. Κέμεριχ με τον Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στην Ερφούρτη, προκειμένου, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, να τον ωθήσει σε παραίτηση.

Θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του θα θέσει αύριο στο προεδρείο του κόμματος του ο αρχηγός του FDP

Ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του θα θέσει αύριο στο Προεδρείο του κόμματός του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, όπως δήλωσε ο ίδιος πριν από λίγο από την Ερφούρτη.

Το Προεδρείο του FDP θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσει τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της εκλογής του Πρωθυπουργού της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ με την στήριξη και της ακροδεξιάς και η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο κ. Λίντνερ πάντως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Κέμεριχ, ο οποίος λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Εσωκομματικά προβλήματα όμως αντιμετωπίζει μετά τους χειρισμούς της στο θέμα και η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Νεολαία του CDU αλλά και η «Οικονομική Πτέρυγα» του κόμματος έκαναν σήμερα λόγο για «λάθη της ηγεσίας» στο θέμα της Θουριγγίας: «Όταν πανηγυρίζουν οι εξτρεμιστές, τότε δεν είναι μια καλή μέρα για την Θουριγγία και άρα και για την Γεςρμανία», δήλωσε ο αρχηγός της Νεολαίας Τίλμαν Κουμπάν, ενώ ο επικεφαλής της «Οικονομικής Πτέρυγας» Κάρστεν Λίνεμαν δήλωσε ότι «μια συνεργασία με τα ακραία κόμματα δεν επιτρέπεται να αποτελεί καν επιλογή».

Μέρκελ: Ασυγχώρητη η σύμπραξη CDU με AfD

Ασυγχώρητη πράξη» χαρακτήρισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τη στάση των χριστιανοδημοκρατών βουλευτών στη βουλή της Θουριγγίας να εκλέξουν χθες μαζί με τους βουλευτές του ξενοφοβικού και λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τον πολιτικό των Φιλελευθέρων (FDP) Τόμας Κέμεριχ πρωθυπουργό της Θουριγγίας. Οι Χριστιανοδημοκράτες του κρατιδίου «παραβίασαν τη βασική πεποίθηση» τόσο τη δική της όσο και ολόκληρου του κόμματος ότι δεν θα πρέπει να κερδίζονται πλειοψηφίες με τη βοήθεια του AfD δήλωσε η καγκελάριος από την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Πρετόρια. Το ζητούμενο τώρα είναι να «διορθωθεί» το λάθος.

Με άλλα λόγια, να διεξαχθούν στη Θουριγγία επαναληπτικές εκλογές, όπως άλλωστε το έχουν ζητήσει από χθες τόσο το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και η ηγεσία των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Την παραίτηση ζητάει και ο συμπρόεδρος του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει προσωρινή διακυβέρνηση υπό έναν πρωθυπουργό, τον φιλελεύθερο (FDP) Τόμας Κέμεριχ, ο οποίος στερείται οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης, αφού εξελέγη χτες με τις ψήφους των εχθρών της δημοκρατίας, του (ακροδεξιού-φιλοναζιστικού) κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)». Περιέγραψε δε για μια ακόμα φορά ως «υπέρβαση των εσκαμμένων το γεγονός ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) συνέβαλε στο να εκλεγεί πρωθυπουργός με τις ψήφους του AfD ο Τόμας Κέμεριχ».

Ο ίδιος ο Κέμεριχ ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδιώκει την προκήρυξη νέων εκλογών μέσω της αυτοδιάλυσης του τοπικού κοινοβουλίου της Θουριγγίας, ωστόσο ο ίδιος διατηρεί το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Για την αυτοδιάλυση απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών του τοπικού κοινοβουλίου της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας.

Το AfD, ως δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα μετά την Αριστερά (Die Linke), ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάλυσή του: «Η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας απορρίπτει την διάλυση. Κανείς δεν βοηθιέται με τη διάλυση του κοινοβουλίου και τις εκλογές που θα ακολουθήσουν, ούτε και από την πολιτική παράλυση που θα ακολουθήσει», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Για να διαλυθεί τελικά το κοινοβούλιο του κρατιδίου θα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον τμήματα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο θα συνεδριάσει απόψε στην Ερφούρτη για να πάρει αποφάσεις.

Κατά την συνάντηση της Επιτροπής Συνασπισμού, η οποία αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Χριστιανοκοινωνιστές ( CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες ( SPD) το ερχόμενο Σάββατο το απόγευμα «θα πρέπει να συζητηθεί επίσης και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστεί πως θα αποκατασταθεί αυτό το (πολιτικό) ρήγμα το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Βάλτερ-Μπόργιανς.

Ο ηγέτης του SPD ζήτησε να απολυθεί ο εντεταλμένος για τα ανατολικογερμανικά κρατίδια και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Θουριγγίας, Κρίστιαν Χίρτε, ο οποίος συνεχάρη τον Κέμεριχ για την εκλογή του.

[Πηγή: de.reuters]

Πλήγμα για το κύρος της χώρας

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ χαιρέτησε την απόφαση των κυβερνητικών κομμάτων στο Βερολίνο για σύσκεψη σε επίπεδο ηγεσιών το Σάββατο προκειμένου να συζητηθεί το όλο ζήτημα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των Σοσιαλδημοκρατών. Όπως διευκρίνισε ο συνπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες δεν μπορεί να συνεχιστεί «αν δεν ξεκαθαρίσει το πρόβλημα». Σε δηλώσεις του το πρωί στη γερμανική τηλεόραση προειδοποίησε ότι τα γεγονότα βλάπτουν την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Οι αρνητικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει εντός της Γερμανίας αλλά και διεθνώς η εκλογή του φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ με τις ψήφους του AfD φαίνεται να έχουν επιπτώσεις και στη στάση της ηγεσίας του κόμματος του. Ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να απορρίπτει επαναληπτικές εκλογές όλο και περισσότερα ηγετικά στελέχη των Φιλελευθέρων τις κρίνουν αναγκαίες. Από το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ βρίσκεται για διαβουλεύσεις με τον κ. Κέμεριχ στη Θουριγγία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild-Online το μεσημέρι πρόκειται να συνεδριάσει το προεδρείο το κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται η διαγραφή του κ. Κέμεριχ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που θα παρθούν.

Αλ. Κρητικός, διευθυντής έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών: Η εμπιστοσύνη στη χώρα κλονίστηκε

Ο Ελληνογερμανός διευθυντής έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Αλέξανδρος Κρητικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Handelsblatt, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Παρασκευή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει η εκλογή του Φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ στο πόστο του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφου, εκτός των Χριστιανοδημοκρατών, και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD).

«Αυτή η ενέργεια βλάπτει τη φήμη της Γερμανίας στον κόσμο. Βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU) ψήφισαν άνευ λόγου τον υποψήφιο ενός άλλου κόμματος ως πρωθυπουργό στη Θουριγγία, παρόλο που γνώριζαν ότι θα έκανε το ίδιο το AfD», τόνισε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις, και εκτός Θουριγγίας και για την Γερμανία ολόκληρη, διότι ειδικά στο εξωτερικό θα αναρωτηθεί κάποιος τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι εκλογές αυτές θα γίνουν αντιληπτές ως ένα μήνυμα ότι το (Χριστιανοδημοκρατικό) κόμμα είναι έτοιμο να διαρρήξει με τόση ευκολία τις διακηρυγμένες του αρχές όταν πρόκειται να κερδίσει ή να διατηρήσει την εξουσία. Εάν συμβαίνει σήμερα στη Θουριγγία, γιατί να μην συμβεί αύριο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου το CDU κυβερνά αδιαλείπτως εδώ και 15 χρόνια; Τέτοιοι φόβοι είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν, ειδικά στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, οι εκλογές στο κοινοβούλιο της Θουριγγίας δεν έπληξαν μόνο το ίδιο το κρατίδιο ως τόπο οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την Γερμανία στο σύνολό της. Και σε οικονομικό επίπεδο παίζει ρόλο κυρίως η εμπιστοσύνη και η φήμη. Εάν η Γερμανία θέλει να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως τόπο οικονομικής δραστηριότητας στη λίγκα των καινοτόμων χωρών, η χώρα θα εξαρτάται στο μέλλον, μεταξύ άλλων, από την ελεύθερη κυκλοφορία ειδικευμένων εργαζομένων από όλο τον κόσμο", πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Κρητικός.

«Γι 'αυτό, η χώρα χρειάζεται μια απεριόριστα καλή φήμη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ξένους πολίτες. Ομοίως, οι άνθρωποι που μετακινούνται στη Γερμανία θα πρέπει να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι η ζωή τους στη Γερμανία θα προστατεύεται στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο που προστατεύεται και η ζωή όλων των γηγενών. Η εμπιστοσύνη ότι η Γερμανία θα παραμείνει και στο μέλλον μια χώρα ελκυστική για τους αλλοδαπούς και η εμπιστοσύνη πως η προστασία θα εγγυάται απολύτως και στο μέλλον κλονίστηκε με αυτήν την εκλογή", συμπλήρωσε.

ΙΠηγή: wirtschaft.com, dts, Handelsblatt)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)