to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:10 | 05.02.2020

Πολιτική

Για πρωτοφανή ελαφρότητα στα ελληνοτουρκικά κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Αβάσταχτη ελαφρότητα και έλλειμμα ενημέρωσης καταλογίζει η Κουμουνδούρου στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και ενημέρωση - Απέφυγε να απαντήσει ο Ν. Δένδιας


«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας διαχείρισης πρωτοφανούς ελαφρότητας από πλευράς κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τετάρτης 5/2.

Όπως εξηγεί η Κουμουνδούρου:

«Πριν λίγες μέρες μας είπαν ότι το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις παρασύρθηκε δυτικά από τον άνεμο, παρόλο που αυτός φυσούσε από τα Βορειοδυτικά.

Την επόμενη μας είπαν ότι η Τουρκία δοκίμαζε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντάλλασσε παραινέσεις ψυχραιμίας μεταξύ της.

Και σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του Ορουτς Ρέις συνδέονταν με αυτήν την προοπτική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει για τη στάση της Ελλάδας στα Ίμια και “για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά”!».

Προφανώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βασιστεί στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Για αυτό το λόγο και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε».

Ωστόσο, καταλήγει η Κουμουνδούρου, «μετά από όλα αυτά, η παραίνεση για ψυχραιμία πρέπει να αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που συνειδητοποιεί ότι μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά μας θέματα».

Δεν απαντάει ο Δένδιας, κατηγορεί για επιπολαιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ

«Συνιστά ασυγχώρητη ελαφρότητα, ανακόλουθη με την κρισιμότητα των στιγμών, η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων» αναφέρει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας και να ξεκαθαρίσει τι ισχύει σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου υπουργού Εξωτερικών απλά σημειώνει ότι «οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες επιπολαιότητες και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Αναφέρει επίσης γενικόλογα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε μικροπολιτικούς διαλόγους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και διαμηνύει ότι «θα συνεχίσει να ασκεί εξωτερική πολιτική με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική θωράκιση και προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ερντογάν: Φέτος δεν υπήρξε κρίση γιατί δεν έγινε κίνηση από τους Ελληνες στα Ίμια

Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε την Τετάρτη για μια «συγκεκριμένη στάση» της χώρας του και ανέφερε πως η Τουρκία «δήλωσε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν» τότε θα υπάρξει «διαφορετική απάντηση». «Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (σ.σ. ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την τουρκική ονομασία Καρντάκ). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

Και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)