to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 02.02.2020

Διεθνή

Ο Κούρτς απειλεί με «βέτο» στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

«Σίγουρα δεν είμαστε μόνοι μας», υποστηρίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας


Την προβολή «βέτο» από την Αυστρία, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στην πρότασή της για αύξηση του επταετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, που θα αντιστοιχεί στο 1,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ), υποστηρίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Σίγουρα δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε σε μία ομάδα των πέντε χωρών των 'καθαρών πληρωτών', είμαστε καλά συντονισμένοι και έχουμε εδώ μία ξεκάθαρη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι θα μας παρουσιαστεί μία νέα πρόταση, η οποία ας ελπίσουμε πως θα είναι αποδεκτή και από εμάς».

Ήδη, κατά τις συνομιλίες του, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ζητήσει να υπάρξει ένας περιορισμός του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΕ, επισημαίνοντας πως η Αυστρία δεν είναι μόνη με αυτή την απαίτησή της, και πως η δική του κυβέρνηση «θα ήταν μία κακή κυβέρνηση εάν δεν εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των φορολογούμενων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε παραδεχθεί ότι δεν υπήρχε αρκετή πρόοδος ώστε να μπορεί να μπει στην τελική ευθεία ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027. Είχε αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ ειδικών ως προς τις διαφορετικές θέσεις των χωρών-μελών της Ένωσης και να έχει βολιδοσκοπήσεις με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ως προς μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που προσδιορίστηκε για τις 20 Φεβρουαρίου.

«Ακατανόητη» προαναγγελία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Από «ακατανόητη» έως «λαϊκιστική», καταγγέλλει η αυστριακή αντιπολίτευση την προαναγγελία «βέτο» από τον Αυστριακό καγκελάριο, με το μεγαλύτερο κόμμα της, το Σοσιαλδημοκρατικό, να προειδοποιεί ότι μία χαμηλότερη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία και στις δαπάνες συνοχής για τις χώρες-μέλη, ενώ συνιστά αντίφαση από την αυστριακή κυβέρνηση, να ζητά αφενός να μην υπάρξει μείωση για τη γεωργία και αφετέρου να επιμένει στη μείωση των συνεισφορών.

Για «καθαρό λαϊκισμό» από μέρους του καγκελάριου, κάνει λόγο το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), επισημαίνοντας πως «ειδικά μία ημέρα μετά το Brexit, που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα πρέπει να ασκούμε έναν κοντόφθαλμο λαϊκισμό με την Ε.Ε., αυτό ακριβώς κάνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς».

Έναν «σύμμαχό» τους στην υποστήριξη από μέρους τους μίας αύξησης του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως επίσης η πλειονότητα των 27 χωρών-μελών, έχουν τον Επίτροπο Προϋπολογισμού, τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θέτει ως κόκκινη γραμμή το 1,1% του ΑΕΕ που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για το «ελάχιστο», ανέφερε ο Αυστριακός Επίτροπος και σημείωσε πως αποστολή του είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ευρώπης, ενώ, υπονοώντας τον Σεμπάστιν Κουρτς -από το Λαϊκό Κόμμα του οποίου προέρχεται και ο ίδιος- πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος, ακόμη και εάν διατηρεί προσωπική φιλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)