to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 01.02.2020

Πολιτική

Γιάννης Τσίρμπας στο Left.gr: Το αποτύπωμα του λόγου της Χρυσής Αυγής παραμένει διάχυτο

Βίντεο-φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας - Ερωτήσεις: Χρήστος Σίμος


Η άνοδος της Χρυσής Αυγής συνέβη σε μια περίοδο που το ζήτημα της μετανάστευσης βρισκόταν σε ύφεση, τονίζει ο Γιάννης Τσίρμπας, λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο left.gr, ο Γ. Τσίρμπας αναπτύσσει πτυχές του φαινομένου της ανόδου και πτώσης της νεοναζιστικής οργάνωσης που σχετίζονται με τον λόγο που αυτή εξέπεμπε και πώς αυτός γινόταν αποδεκτός από την ελληνική κοινωνία, την περίοδο που η χώρα εισερχόταν στην φάση της οικονομικής κρίσης.

Κατά την περίοδο αυτή, όπως επισημαίνει ο Γ. Τσίρμπας, η οικονομική κρίση επέφερε μια κρίση εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς, η οποία παρέσυρε τον άλλοτε πανίσχυρο δικομματισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο λόγος της άκρας δεξιάς έχει πλέον κανονικοποιηθεί, με την παρουσία του ΛΑΟΣ να συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό.

Ενός λόγου ρατσιστικού, αντιμεταναστευτικού, σεξιστικού, ο οποίος κυριαρχεί και στα ΜΜΕ μέχρι και σήμερα, όπως τονίζει ο Γ. Τσίρμπας. Συνεπώς, τονίζει πως οι ψηφοφόροι που στέλνουν τη ΧΑ στη Βουλή στις εκλογές του 2012 προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, προσθέτει πως η ΧΑ “κληρονομεί” τις εκλογικές δεξαμενές του ΛΑΟΣ και συνολικά της Άκρας Δεξιάς, η οποία, ιστορικά, έχει μια εκλογική δύναμη που κυμαίνεται γύρω στο 5-7%, όπως σημειώνει.

Η ορατότητα της ΧΑ στα ΜΜΕ, σημειώνει ο Γ. Τσίρμπας, εκτινάσσεται κατά την περίοδο που συμβαίνουν τα γεγονότα στη γειτονιά του Άγιου Παντελεήμονα. Τα γεγονότα αυτά, υπογραμμίζει, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην είσοδο της ΧΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων το 2010 με επικεφαλής τον αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Αναφερόμενος στα κοινωνικά-δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων της ΧΑ, ο Γ. Τσίρμπας επισημαίνει πως πρόκειται για ένα κόμμα που ψηφίζεται κυρίως από άντρες που ανήκουν στα νεώτερα ηλικιακά στρώματα και, ως επί το πλείστον, είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης. Η ΧΑ, προσθέτει, ψηφίζεται κυρίως από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και άνεργους.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υπογραμμίζει ο Γ. Τσίρμπας, η ΧΑ χάνει περίπου το μισό της δημοσκοπικής της επιρροής, η οποία πριν από το αποτρόπαιο αυτό γεγονός είχε αγγίξει το 15%. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως το γεγονός της ποινικής δίωξης της οργάνωσης δεν έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην εκλογική της επιρροή.

Για τις εκλογές του 2019, που οδήγησαν στην κατάρρευση της ΧΑ, ο Γ. Τσίρμπας επισημαίνει πως αυτές διεξήχθησαν σε ένα εντελώς νέο σκηνικό, μακρυά από την κρίση και τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν την περίοδο 2010-2015. Ο δικομματισμός, βασικό στοιχείο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως υποστηρίζει, και είναι ξανά ελκυστικός. Ωστόσο, ο ακραίος λόγος της ΧΑ παραμένει διάχυτος, σημειώνει ο Γ. Τσίρμπας.

Δείτε τη συνέντευξη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)