to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 30.01.2020

Διεθνή

Η κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας σχεδιάζει να συστήσει δικαστήρια για τζιχαντιστές

«Έχουμε επί τάπητος ένα σχέδιο για να κινήσουμε τις διαδικασίες»


Η κουρδική διοίκηση, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, σχεδιάζει να συστήσει δικαστήριο για να δικάσει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Αμπντουλκαρίμ Ομάρ, ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κουρδικής διοίκησης.

«Έχουμε επί τάπητος ένα σχέδιο για να κινήσουμε τις διαδικασίες», τόνισε σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο.

Υπό το φόβο κοινωνικών αντιδράσεων, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρνηθεί να επαναπατρίσουν υπηκόους τους που μετέβησαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και οι οποίοι πλέον κρατούνται από τοπικές αρχές μετά τη συντριβή της τζιχαντιστικής οργάνωσης πέρσι τον Μάρτιο.

Το ενδεχόμενο μιας πλήρους διεθνούς «ad hoc» δίκης είχε προηγουμένως αποκλειστεί, καθώς ένα τέτοιο σώμα θα χρειαζόταν χρόνια για να συσταθεί και είναι απίθανο να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συροκουρδικές αρχές είχαν προτείνει τον περασμένο Μάρτιο τη σύσταση ενός τοπικού δικαστηρίου. Ο Ομάρ δήλωσε σήμερα πως ο στόχος είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εντός τριών μηνών.

«Τα εγκλήματα διαπράχθηκαν εκεί, οπότε τα αποδεικτικά στοιχειά και οι μάρτυρες βρίσκονται επίσης εκεί», σημείωσε.

Οι Ευρωπαίοι αποτελούν το ένα πέμπτο των περίπου 10.000 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία από κουρδικές πολιτοφυλακές.

Ο Κούρδος αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τη Φινλανδία και άλλες χώρες να στηρίξουν τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες θα κληθούν να συμμετάσχουν αν το επιθυμούν.

«Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ήταν πρόθυμες να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους και από την δική μας άποψη αυτό είναι εντελώς λάθος», είπε, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή είναι δύσκολες μετά από χρόνια πολέμου.

Η Φινλανδία έχει μέχρι στιγμής επαναπατρίσει δύο ορφανά από το στρατόπεδο αλ Χοντ, όπου περίπου 70.000 σύζυγοι και παιδιά τζιχαντιστών του ΙΚ κρατούνται, αλλά το Ελσίνκι δεν έχει σχέδια να επαναπατρίσει κανένα μαχητή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Χααβίστο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)