to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:03 | 29.01.2020

Κοινωνία

Τμ. Κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη ανάπτυξης των δημόσιων δομών και θεσμών παιδικής προστασίας

Τις ημέρες αυτές προβάλλεται από τα ΜΜΕ μιαιδιωτική πρωτοβουλία – τελείως αποσπασματική και χωρίς την ένταξή της σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και προγραμματισμό της πολιτείας – για ίδρυση νέας Μονάδας υποδοχής και περίθαλψης βρεφών που βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια, δυναμικότητας, όπως πληροφορούμαστε, 10 βρεφών.


Επειδή όμως είναι ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας η προστασία και η ανατροφή των παιδιών τα οποία, για διάφορους -κοινωνικούς κυρίως -  λόγους βρίσκονται αποκομμένα από τις οικογένειές τους, θέλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις και προτάσεις μας σχετικά με την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σοβαρού αυτού θέματος. Η υλοποίηση αρκετών από αυτές δρομολογήθηκε ήδη από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και συγκεκριμένα:

·         Η σύγχρονη αντίληψη για την φροντίδα των παιδιών που για οποιοδήποτε λόγο στερούνται, προσωρινά ή μόνιμα, τη φροντίδα της οικογένειας, προκρίνει την αναδοχή ως τρόπο αποκατάστασής τους και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί χωρίς αμφιβολία ότι η επιστροφή του παιδιού στο οικογενειακό του περιβάλλον δεν είναι προς το συμφέρον του ίδιου του παιδιού, τότε προκρίνεται η υιοθεσία. Η παραμονή βρεφών και παιδιών σε ιδρυματική φροντίδα βλάπτει την ανάπτυξή τους και πρέπει να περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

·             Αυτό προβλέπει και η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2005, που υποχρεώνει όλα τα κράτη – μέλη στην ανάδοχη και μόνο φροντίδα των βρεφών.

·             Σήμερα οι Δημόσιες Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν διαθέσιμες υποδομές για τουλάχιστον 20 βρέφη ακόμη.

·             Ήδη λειτουργεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής η «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», θεσμός με τον οποίο δεκάδες βρέφη έχουν ήδη βρει μια οικογένεια μέχρι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την αποκατάστασή τους. Μια καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας ώστε να αυξηθούν οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς θα ήταν πολύ χρήσιμη σε αυτήν την κατεύθυνση

·             Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το νόμο 4538/18 που ρυθμίζει τα θέματα αναδοχής και υιοθεσίας και στοχεύει, πέρα από τον εξορθολογισμό και τη δημιουργία ενός ενιαίου, πανελλαδικού και διαφανούς συστήματος παιδικής προστασίας και φροντίδας, στην προώθηση του θεσμού της αναδοχής με συγκεκριμένο πλαίσιο κινήτρων. Για περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται εντατική φροντίδα, προβλέπεται ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής, μέσα από τον οποίο ειδικοί, κατά περίπτωση μετεκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι, επιστήμονες αναλαμβάνουν αυτά τα παιδιά.

·             Η καθολική εφαρμογή του νόμου θα είχε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα την αποϊδρυματοποίηση  της μεγάλης πλειονότητας των παιδιών, 2.700 περίπου, τα οποία, για διάφορους, κοινωνικούς κυρίως, λόγους έχουν ανατεθεί στην ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας για προστασία και  ανατροφή.

·             Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ με συγκεκριμένες παραλείψεις, καθυστερεί την καθολική εφαρμογή του νόμου. Ήδη 7 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης, οι δύο έτοιμες υπουργικές αποφάσεις που τους παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επαγγελματική αναδοχή και για το επίδομα αναδοχής μένουν ανυπόγραφες. Η εκπαίδευση των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων έχει σταματήσει. Η εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών μελών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών (ΣΚΛΕ) δεν έχει αρχίσει. Το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής & Υιοθεσίας δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά.

·             Ταυτόχρονα, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό και συντονισμό, η κυβέρνηση ευνοεί την αποσπασματική προώθηση δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη φροντίδα κάποιων παιδιών.

        Για όλους τους παραπάνω λόγους υπογραμμίζουμε με έμφαση προς την Κυβέρνηση, την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του Θεσμού της Αναδοχής για τα παιδιά των ιδρυμάτων, την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές και κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό των κρατικών δομών και την υποχρέωση της εφαρμογής Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Παιδική Προστασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)