to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 29.01.2020

Πολιτική

Αλ. Τριανταφυλλίδης: «Η ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη πιο εύθραυστη από ποτέ»

«Οδηγός μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το 2020 πρέπει να είναι «Κανείς Δημοσιογράφος στη Φυλακή» για την γνώμη του/της, για το ρεπορτάζ του/της», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ελευθερία του τύπου στην Ευρώπη.


Μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής ομάδας UEL (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά) στο πλαίσιο των εργασιών της A’ Συνόδου  2020 της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Απειλές για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρώπη» ο Αλ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε: «Η ελευθερία του Τύπου σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.Το να είσαι δημοσιογράφος σήμερα απαιτεί πολύ θάρρος. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο εμπόδια, εχθρότητα και βία, καθώς ερευνούν και αναφέρουν εξ ονόματος του κοινού. Ο αριθμός των σωματικών επιθέσεων και της βίας κατά των δημοσιογράφων αυξήθηκε απότομα.

Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Ευρώπη για τα ρεπορτάζ τους. Οι δρόμοι δεν είναι το μόνο πεδίο μάχης. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η δυσφήμιση ή η συκοφαντική δυσφήμιση εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος δεν είναι σύμφωνος με τα διεθνή πρότυπα».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Αλ.Τριανταφυλλίδης πρότεινε τη θέσπιση από το Συμβούλιο της Ευρώπης τριών βραβείων για δημοσιογράφους από διάφορες χώρες, οι οποίοι μέσω των ρεπορτάζ τους αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα στη χώρα τους (π.χ. διαφθορά, λαθρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών ή ανθρώπων κ.λπ.)

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του Αλ.Τριανταφυλλίδη:

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αλ. Τριανταφυλλίδη:

Aγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Παρακαλώ επιτρέψτε μου να ξεκινήσω τονίζοντας ότι για εμένα, ως πολιτικός, αλλά κυρίως ως δημοσιογράφος, αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι ένας ελεύθερος και ασφαλής τύπος αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα οποιασδήποτε λειτουργικής δημοκρατίας και ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στο εθνικό και διεθνές δίκαιο.

Η ελευθερία του Τύπου σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το να είσαι δημοσιογράφος σήμερα απαιτεί πολύ θάρρος.

Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο εμπόδια, εχθρότητα και βία, καθώς ερευνούν και αναφέρουν εξ ονόματος του κοινού. Ο αριθμός των σωματικών επιθέσεων και της βίας κατά των δημοσιογράφων αυξήθηκε απότομα.

Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Ευρώπη για τα ρεπορτάζ τους. Οι δρόμοι δεν είναι το μόνο πεδίο μάχης. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η δυσφήμιση ή η συκοφαντική δυσφήμιση εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος δεν είναι σύμφωνος με τα διεθνή πρότυπα.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι δημόσιες αρχές δεν σέβονται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να προστατεύουν τις πηγές τους και δεν διευκολύνουν την εργασία των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Κατά την άποψή μου, πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, η άμεση απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που φυλακίζονται για την έκφραση της γνώμης τους ή για την έρευνά τους, θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για όλα τα Κράτη μέλη.

Η πρόταση μου είναι πολύ καθαρή. Οδηγός μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το 2020 πρέπει να είναι  «Κανείς Δημοσιογράφος στη Φυλακή» για την γνώμη του/της, για το ρεπορτάζ του/της.

Δεύτερον, πρέπει να προστατεύσουμε την πλήρη ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης από τις πολιτικές ή οικονομικές πιέσεις, τις απειλές και τις ανήθικες προτάσεις που σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν τη σιωπή των δημοσιογράφων.

Τρίτον, το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερο. Εντούτοις, αντί να επιβάλλονται κυρίως κυρώσεις, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα που ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη.

Η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προτείνεται, αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για την εξέταση της κατάστασης στα κράτη μέλη.

Ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός πρέπει να γίνεται σεβαστός σε κάθε χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σχετικά με αυτό, προτείνω στο Συμβούλιο της Ευρώπης να απονέμει 3 βραβεία για δημοσιογράφους από διάφορες χώρες, οι οποίοι μέσω των ρεπορτάζ τους αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα στη χώρα τους (π.χ. διαφθορά, λαθρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών ή ανθρώπων κ.λπ.)

Στο μέτρο του δυνατού, αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου.

Με το να υπερασπιστούμε τους δημοσιογράφους και να διατηρήσουμε τον Τύπο ελεύθερο, ενισχύουμε τη δημοκρατία.

Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον βαθύτερο πολιτισμικό εαυτό της.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)