to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 29.01.2020

Κοινωνία

Αδιαφορία του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις σε φάρμακα (ηχητικό)

Για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων μίλησε ο Μ. Βολώνης, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. «Γιατί δεν βλέπει ο Β. Κικίλιας -και όχι μόνο- τα άδεια ράφια στα φαρμακεία», αναρωτιέται και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές.


«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απορχώρητο, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται. Οι ελλείψεις αφορούν μια ευρεία γκάμα φαρμάκων και έχουν παρατηρηθεί από το Νοέμβριο. Είναι πάνω από 400 τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη. Εδώ και τρεις μήνες φωνάζουμε και δεν μας ακούει κανείς. Από τα μέσα Δεκεμβρίου υπάρχει δυσκολία ακόμη και για τα πιο απλά φάρμακα» σημείωσε στο Κόκκινο και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» ο Μ. Βολώνης, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει τις εξαγωγές για όσο διάστημα πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

«Εδώ και 2 μήνες οι φαρμακευτικοί σύλλογοι φωνάζουν γι` αυτό ενώ ο Υπουργός Υγείας αδιαφορεί» τόνισε.

Γιατί δεν βλέπει ο Β. Κικίλιας -και όχι μόνο- τα άδεια ράφια στα φαρμακεία

Πολύ μακριά από την πραγματικότητα οι θέσεις Κικίλια για fake news και τα όσα λένε ΕΟΦ και άλλοι παράγοντες, οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών σε εκατοντάδες κωδικούς, αν κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα δεν θα δώσουμε λύση, τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Ανεπαρκείς εισαγωγές των πολυεθνικών και κερδοσκοπικές παράλληλες εξαγωγές εντείνουν το πρόβλημα, μαζί με τα αντικίνητρα στην παραγωγή τους στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία για τους φαρμακοποιούς.

Ο κ. Δαγρές αναφέρθηκε αναλυτικά στις καταγγελίες των φαρμακοποιών για τις σοβαρές ελλείψεις στην αγορά, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για 90 φάρμακα, «οι κωδικοί που έχουν παντελή έλλειψη έχουν φτάσει κάποια στιγμή ως τους 350-400 και αυτοί με μερική έλλειψη -γιατί και αυτό έλλειψη είναι- είναι άλλοι τόσοι ... τη μία εβδομάδα μπορεί να είναι περισσότεροι, την άλλη λιγότεροι, είναι δυναμικό φαινόμενο. Πάντως, έχουμε "εγκατεστημένες" ελλείψεις σε εκατοντάδες κωδικούς φαρμάκων, αυτή είναι η αλήθεια».

Σημείωσε ότι «ελλείψεις είχαμε πάντα, αλλά ήταν μικρές και ποτέ δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία, αλλά από την εποχή της κρίσης και μετά, οι ελλείψεις θέριεψαν ιδιαίτερα» και επεσήμανε τις αιτίες για τις οποίες μπορεί να υπάρξει παρέμβαση (όχι τις διεθνείς συνθήκες):

  • οι πολυεθνικές δεν φέρνουν στην Ελλάδα τις απαραίτητες ποσότητες για τις ανάγκες του πληθυσμού και πιθανώς η όχι ακριβοδίκαιη κατανομή στις αποθήκες ανά την Ελλάδα
  • οι τιμές πολλών φαρμάκων στην Ελλάδα έχουν πέσει τόσο εξευτελιστικά χαμηλά ώστε κανένα εργοστάσιο ή εταιρεία δικαίως δεν δέχεται να τα παράγει γιατί είναι ζημιογόνα (και μιλάμε για φάρμακα καθημερινά)
  • οι παράλληλες εξαγωγές που διογκώνουν το φαινόμενο, καθώς εταιρείες εισάγουν μεν 100 π.χ. κομμάτια ενός φαρμάκου, αλλά επανεξάγουν 10-15 για να κερδίσουν από την διαγορά τιμής. «Αυτά τα 10-15 κομμάτια θα δημιουργήσουν ή θα διογκώσουν μία έλλειψη»

Σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αν αφηνόμασταν στην ελεύθερη αγορά θα είχαμε πεθάνει όλοι, δεν υπάρχει περίπτωση. Η ελεύθερη αγορά είναι ανίκανη να προσφέρει Υγεία και βασικές υπηρεσίες στον άνθρωπο». Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, κατά τον ίδιο, μπορούν να γίνουν πολλά:

  • απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα για τα οποία είναι χρόνιες οι ελλείψεις, για 4-5 μήνες (γιατί το Κοινοτικό Δίκαιο επιτρέπει τις παράλληλες εξαγωγές), για λόγους ανώτερου δημόσιου συμφέροντος
  • πιο ευέλικτο σύστημα συνταγογράφησης, που να δίνει την δυνατότητα στον φαρμακοποιό να υποκαθιστά ευκολότερα σκευάσματα που έχουν έλλειψη με άλλα που έχουν την ίδια ουσία και δεν έχουν έλλειψη
  • αναθεώρηση προς τα πάνω για τις τιμές κάποιων πολύ φτηνών φαρμάκων, καθώς δυστυχώς τέτοια φάρμακα «ή πρέπει να τα ακριβύνουμε ή δεν θα τα έχουμε καθόλου ... υπάρχει φάρμακο για το στομάχι που είναι φθηνότερο από ένα πακέτο τσιχλόφουσκες ή ένα τσιμπιδάκι ... δεν θα το παράξει ο άλλος, μπαίνει μέσα»

Τα περί fake news που υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας αναφορικά με τις ελλείψεις «είναι τελείως μακριά από την πραγματικότητα. Εμείς καταλαβαίνουμε, υπουργός είναι ο άνθρωπος, οι υπηρεσίες του τον κορόιδεψαν, δεν του τα είπαν τα πράγματα. Δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται στο ράφι του φαρμακείου, το καταλαβαίνω», όπως είπε.

Αντίθετα, καυτηρίασε το ρόλο του ΕΟΦ και άλλων παραγόντων που «δεν κάνουν καθόλου καλά την δουλειά τους. Όταν βγαίνεις και λες σε μία χώρα που 3-4 φαρμακευτικοί σύλλογοι επίσημα και χιλιάδες συνάδελφοι φαρμακοποιοί ανεπίσημα λένε ότι υπάρχουν οι χειρότερες ελλείψεις των τελευταίων ετών, έχουμε έξαρση ελλείψεων, κι εσύ γυρνάς και τους βγάζεις τρελούς όλους αυτούς, ε, εντάξει, δεν ξεκινάς καλά μία κουβέντα». Σημείωσε μάλιστα ότι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στον ΕΟΦ «το μάζεψαν, προχθές προχώρησαν σε αιφνίδια απαγόρευση εξαγωγών δεκάδων κωδικών φαρμάκων, αναιρώντας τους εαυτούς τους που έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα».

Μετά την παρέμβαση αυτή, «μένει το θέμα των τιμών και της συνταγογράφησης για τα υπόλοιπα, μη εξαγώγιμα φάρμακα που είναι σε έλλειψη», προσέθεσε.

Υποβάθμισε πάντως το θέμα των αντιγριπικών εμβολίων, χαρακτηρίζοντας τις ελλείψεις «λογικό να υπάρχουν, είναι φτιαγμένα για να γίνονται Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όχι Ιανουάριο-Φεβρουάριο ... τα υπόλοιπα όμως αντιϊικά δεν δικαιολογείται να έχουν έλλειψη», όπως διευκρίνισε.

«Να συγκρατήσουμε ότι έχουμε τις χειρότερες ελλείψεις των τελευταίων ετών σε φάρμακα αυτή την εποχή και καλό είναι να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, όλοι μας -και απευθύνομαι εμμέσως στην Πολιτεία και τον ΕΟΦ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση, αν κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)