to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:26 | 28.01.2020

Διεθνή

ΟΗΕ: Το 2019, η φονικότερη χρονιά για τις αμερικανικές μεταναστευτικές οδούς

Οι αμερικανικές μεταναστευτικές οδοί, ιδίως τα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, ήταν τον περασμένο χρόνο οι φονικότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.


Συνολικά, 810 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους «επιχειρώντας να διασχίσουν ερήμους, ποταμούς ή απομακρυσμένες περιοχές σε διαφορετικές μεταναστευτικές οδούς στην αμερικανική ήπειρο το 2019», σύμφωνα με το δίκτυο Missing Migrants, του κέντρου αναλύσεων της μετανάστευσης του ΔΟΜ.

Πρόκειται, υπογραμμίζει ο οργανισμός σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, για τον «μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή» από τότε που ο ΔΟΜ άρχισε να περισυλλέγει αυτά τα δεδομένα το 2014. Σε διάστημα 6 ετών, 3.800 μετανάστες έχουν πεθάνει σε αυτές τις οδούς.

«Αυτοί οι αριθμοί μας θυμίζουν, με θλιβερό τρόπο, ότι η έλλειψη επιλογών για μια κινητικότητα ασφαλή και νόμιμη ωθεί τους ανθρώπους προς πιο αόρατους και επικίνδυνους δρόμους» και τους εκθέτει σε «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Φρανκ Λάκζο, ο διευθυντής αυτού του κέντρου αναλύσεων.

Κάθε χρόνο από το 2014, ο αριθμός των μεταναστών που πεθαίνει επιχειρώντας να διασχίσει τα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ αυξάνεται, υπογραμμίζει ο ΔΟΜ: 497 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2019, 2.403 σε διάστημα έξι ετών.

Δύο περιοχές είναι μεταξύ των πλέον φονικών:

Εκατόν εννέα θάνατοι καταγράφηκαν το 2019 στα νερά του Ρίο Γκράντε, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, ήτοι μια αύξηση 26% από το 2018.

Στην έρημο της Αριζόνας έχασαν τη ζωή τους 171 άνθρωποι το 2019, μια αύξηση 29%.

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΟΗΕ, ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)