to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 28.01.2020

Διεθνή

Eν αναμονή του «σχεδίου» Τραμπ: Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε την παρουσία του στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασία περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, λίγο πριν την ανακοίνωση του σχεδίου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή - Ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το αμερικανικό σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει την προσάρτηση της κοιλάδας αυτής από το Ισραήλ. Την ίδια ώρα Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στη Γάζα.


 «Μετά την εκτίμηση της κατάστασης από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν ενισχύσεις στην κοιλάδα του Ιορδάνη», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, την ώρα που ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το αμερικανικό σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει την προσάρτηση της κοιλάδας αυτής από το Ισραήλ.

Η κοιλάδα του Ιορδάνη είναι μια γεωργική περιοχή στρατηγικής σημασίας, η οποία αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, του παλαιστινιακού εδάφους το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του Ισραήλ από το 1967.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης προβλέπει επίσης την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την προσάρτηση σε αυτό εβραϊκών οικισμών.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην κοιλάδα του Ιορδάνη, την οποία ήδη ελέγχει το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεσμευθεί να την προσαρτήσει στο Ισραήλ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, λίγο πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που τελικά δεν κέρδισε.

Διαδηλώσεις στη Γάζα

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη της Γάζας εναντίον ενός σχεδίου ειρήνης το οποίο αναμένεται να αποκαλύψει η Ουάσινγκτον αργότερα σήμερα, και έχει σκοπό να διευθετήσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά απορρίπτεται ήδη από τους Παλαιστινίους.

Φωνάζοντας «το σχέδιο δεν θα περάσει», οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων, αμερικανικές σημαίες και εικόνες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, οι διαδηλωτές ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες και ποδοπάτησαν πορτρέτα του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαδηλώσεις αναμένονται επίσης στη Ναμπλούς και στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, οι οποίες προβλέπονται να συνεχιστούν τη νύχτα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)