to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 28.01.2020

Πολιτική

Αποσύρθηκε η καταγγελία για παράνομες κρατικές ενισχύσεις στον ΟΑΣΘ - Η Κομισιόν "καρφώνει" τη ΝΔ

Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την πορεία της καταγγελίας που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις, σε βάρος του δημοσίου ταμείου και των Ελλήνων φορολογουμένων, που εισέπραξαν οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΑΣΘ, έδωσε η Κομισιόν δια της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου της M. Βεστάγκερ, αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού.


Στην ομολογουμένως λιτή απάντησή της, η M. Βεστάγκερ δηλώνει ότι ναι μεν οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν την σχετική καταγγελία, ωστόσο «η καταγγελία αυτή έχει εν τω μεταξύ αποσυρθεί», χωρίς να αναφέρει πότε, γιατί και από ποιον. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για καταγγελία που υποβλήθηκε στις 12.6.2019από την τότε Διοίκηση του ΟΑΣΘ και αφορά απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις, ύψους άνω των 125 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, η απάντηση της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου της Κομισιόν δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΟΑΣΘ, που, όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την διερεύνηση της καταγγελίας, αλλά προκάλεσαν, όπως όλα δείχνουν και την απόσυρσή της.

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Καταγγελία για απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις στον ΟΑΣΘ
Επί σειρά δεκαετιών, και με αλλεπάλληλες συμβάσεις, το συγκοινωνιακό έργο των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης ανετίθετο μονοπωλιακά στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ένα ιδιάζον νομικό πρόσωπο, που συγκροτείτο από ιδιώτες αυτοκινητιστές και λάμβανε υπερβολικές επιδοτήσεις από το ελληνικό κράτος.

Η τελευταία σχετική σύμβαση, με προβλεπόμενη διάρκεια από 1.1.2001 έως 31.12.2009, κυρώθηκε νομοθετικά, ενώ στη συνέχεια παρατάθηκε επ’ αόριστον το 2008, πριν από τη λήξη της και πριν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός (ΕΚ) 1370/2007, με νομοθετική πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης.

Με τον Ν. 4482/2017 ο ΟΑΣΘ περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, καταγγέλθηκε η ανωτέρω σύμβαση και ο ΟΑΣΘ τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία, προκειμένου να εφαρμοστεί η ενωσιακή νομοθεσία. Έκτοτε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΘ λειτουργεί ως εκκαθαριστής του εν λόγω νομικού προσώπου.

Στις 12.6.2019 οι τότε εκκαθαριστές του ΟΑΣΘ υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις ύψους άνω των 125 εκ. ευρώ, τις οποίες εισέπραξαν οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΑΣΘ από 1.1.2010 έως 25.7.2017, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 4482/2017.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1       Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση της καταγγελίας;
2       Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία διερεύνησής της;

Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ.Vestager εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17.1.2020)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν όντως καταγγελία που αφορά τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Ωστόσο, η καταγγελία αυτή έχει εν τω μεταξύ αποσυρθεί.

Η νέα ερώτηση-παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Κομισιόν:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Απόσυρση καταγγελίας για παράνομες κρατικές ενισχύσεις στον ΟΑΣΘ

Με την υπ’ αριθμ. E-003361-19 ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης , σας κάλεσα να απαντήσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διερεύνηση καταγγελίας που υπέβαλαν στις 12.6.2019 οι τότε εκκαθαριστές του ΟΑΣΘ για απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις ύψους άνω των 125 εκ. ευρώ, τις οποίες εισέπραξαν οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΑΣΘ από 1.1.2010 έως 25.7.2017, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4482/2017.

Στις 17.1.2020, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Vestager απάντησε αυτολεξεί ότι: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν όντως καταγγελία που αφορά τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Ωστόσο, η καταγγελία αυτή έχει εν τω μεταξύ αποσυρθεί.»

Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Πότε, από ποιον, με ποιον τρόπο και για ποιους λόγους αποσύρθηκε η καταγγελία;
2) Διέκοψε η υποβολή της καταγγελίας, που εν των μεταξύ αποσύρθηκε, την προβλεπόμενη δεκαετή παραγραφή για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων  ή η παραγραφή έχει ήδη αρχίσει να συμπληρώνεται;
3) Θα προχωρήσει η Επιτροπή αυτεπαγγέλτως, όπως έχει την εξουσία , στην έρευνα των πληροφοριών που περιέχονται στην αποσυρθείσα καταγγελία;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)