to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η διεθνής αλληλεγγύη, ακρογωνιαίος λίθος των κινημάτων

Η δίκη, στις 24 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο όπου θα αποφασιστεί, ενδεχομένως, έκδοσή του στις ΗΠΑ, είναι παράνομη και παράλογη


Τη συνέντευξη πήρε η Αναστασία Πολίτη

Το τελευταίο σας βιβλίο, όγδοο κατά σειρά, έχει τίτλο «Ασάνζ, ο αντικυρίαρχος”. Ένα ιστορικό ντοκουμέντο και φιλοσοφικό δοκίμιο, αφιερωμένο στον Ασάνζ. Εκεί, αναφέρετε μια φράση του: “Νιώθω ότι έχω παγιδευτεί μέσα σε ένα θεατρικό έργο με ανθρώπους να μπαινοβγαίνουν στη σκηνή κι εγώ να τους παρακολουθώ αδιάκοπα να περνάνε…” Νομίζετε ότι η συνέντευξη Τύπου και η εκδήλωση στην Αθήνα μπορούν να συμβάλουν στη διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης στον Ασάνζ; Θα επιτευχθεί να βγει από την φυλακή και θα αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 175 χρόνων;
Ναι, έχω ελπίδες, μπορεί να έχουμε θετική τροπή, για πολλούς λόγους. Ειλικρινά ευχαριστώ την εφημερίδα «Εποχή», την Compagnie Erinna κι εσάς προσωπικά για τη πρόσκληση, τη συνέντευξη Τύπου και την εκδήλωση στο θέατρο Καρέζη. Είναι σημαντικό – και ιδιαίτερα συμβολικό- πρόσωπα και φορείς από την Ελλάδα να ενώσουν τη φωνή τους με τις φωνές πολιτών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, γιατρών και διανοουμένων ανά τον κόσμο, που διαμαρτύρονται για την εξόντωση του βραβευμένου δημοσιογράφου και επιστήμονα και απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή του και τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ . Η κινητοποίηση αυτή είναι ελπιδοφόρα.

Ο Ειδικός Επίτροπος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέτσλερ έχει καταγγείλει και στο Ευρωκοινοβούλιο, το γεγονός ότι ο Ασάνζ υφίσταται ψυχολογικά βασανιστήρια και η υγεία του έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες. Αναφέρατε, επίσης, ότι, ο Ασάνζ είναι σήμερα ο μόνος φυλακισμένος σε χώρα της ΕΕ που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως πολιτικός κρατούμενος.
Ο Τζούλιαν έχει αναγνωριστεί ως πολιτικός κρατούμενος, με βάση τις εκθέσεις της Ομάδας Εργασίας Επιτρόπων του ΟΗΕ περί Αυθαίρετης κράτησης, γιατί δεν υπάρχει καμία βάσιμη κατηγορία. Η κράτησή του είναι εντελώς αυθαίρετη. Η κατηγορία των ΗΠΑ περί κατασκοπείας είναι αβάσιμη. Ο Ασάνζ δεν έδρασε για λογαριασμό κάποιου κράτους το οποίο επωφελήθηκε από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Oύτε και η πηγή του, η Τσέλσι Μάνιγκ, στρατιωτικός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αμερικάνικη φυλακή, έδρασε ως κατάσκοπος. Και οι δύο έδρασαν με γνώμονα τη συνείδησή τους, θέλοντας να αποκαλύψουν στην κοινή γνώμη εγκλήματα πολέμου που έγιναν από κυβερνήσεις στο όνομα των λαών τους. Δεν χρηματίστηκε ο Τζούλιαν από καμία κυβέρνηση για να κάνει με τα Wikileaks τις αποκαλύψεις του. Ήξερε πολύ καλά ποιους κινδύνους ανελάμβανε βάζοντας τα με μια υπερδύναμη, και όχι μόνο με αυτήν, σε αρμονία με την συνείδησή του.

Αναφερθήκατε στην καμπάνια δυσφήμισης εναντίον του προσώπου του Ασάνζ, στη λήθη ή την παραπληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης. Επίσης, δηλώσατε ότι η δίκη στις 24/2/20 στο Λονδίνο, όπου θα αποφασιστεί, ενδεχομένως, η έκδοσή του στις ΗΠΑ είναι εντελώς παράνομη και παράλογη.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον, επειδή η συνθήκη έκδοσης, που ισχύει μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκλείει την έκδοση κατηγορούμενων για πολιτικά αδικήματα ή για πολιτικά εγκλήματα. Και όπως σας είπα, ο Ασάνζ έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως πολιτικός κρατούμενος. Δεύτερον, επειδή τα δικαιώματα υπεράσπισης του Ασάνζ έχουν βιαστεί συστηματικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της κράτησής του. Έχει εμποδιστεί επανειλημμένα να λάβει πρόσβαση στη δικογραφία και να επικοινωνεί σωστά με τους δικηγόρους του. Τέλος, η δίκη είναι παράνομη επειδή ο Ασάνζ διώκεται γιατί έκανε απλά τη δουλειά του ως ευσυνείδητος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Και για αυτό το λόγο βρίσκεται έγκλειστος σε πτέρυγα περίθαλψης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου οι μόνες συναναστροφές του είναι ψυχωτικοί δολοφόνοι και τρομοκράτες- συνεργοί του Ισλαμικού Κράτους…

Πώς μπορούμε να συνοψίσουμε το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στην Αθήνα;
Η ανικανότητα, η αδυναμία των λαών είναι μια μυθοπλασία: οι μεγάλες αυτοκρατορίες, όπως οι ΗΠΑ, πρέπει να πάψουν να καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων και λαών. Ο Ασάνζ, με τις αποκαλύψεις των Wikileaks, εξέθεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις. Δεν πρόλαβε να ασχοληθεί με την Κίνα…Ως λαός, λοιπόν, με βάση αυτό το προηγούμενο, και με βάση την Ιστορία, είστε σε θέση να επηρεάσετε και εσείς τη μοίρα αυτού του ανθρώπου. Στους έλληνες δημοσιογράφους και συναδέλφους του Ασάνζ, που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου, είπα ότι η κινητοποίησή τους, ατομικά αλλά και σαν σύνολο, ως συνδικαλιστικοί φορείς, είναι απαραίτητη για την διάσωση ενός από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της ιστορίας. Γιατί στο πρόσωπο του Ασάνζ, πλήττεται η ελευθεροτυπία η ίδια. Αν μια χώρα της ΕΕ δώσει άσυλο στον Ασάνζ, η ζωή του μπορεί να προστατευθεί. Το άσυλο προτάθηκε από τη Γαλλία επί προεδρίας Ολάντ, και είχε ξεκινήσει τη διαδικασία παραχώρησης ασύλου, κατόπιν πιέσεων μας, αλλά έκανε πίσω, όταν ο Ολάντ δέχτηκε τηλεφώνημα του Προέδρου Ομπάμα…Κατόπιν αυτού, ο Ολάντ εξετέθη στην κοινή γνώμη και έχασε μέρος της δημοτικότητάς του. Τα Wikileaks έχουν τις πηγές τους και στην Ελλάδα και έχουν συμβάλει στην κοινοποίηση εγγράφων που αποδεικνύουν τη χειραγώγηση που υπέστη από θεσμούς, διεθνείς, ευρωπαϊκούς και από άλλα κράτη. Τα κινήματα μπορούν να πιέσουν και τις ελληνικές αρχές, να παραχωρήσουν άσυλο στον Ασάνζ, διαφορετικά θα υποστούν την κατακραυγή και την καταδίκη των πολιτών της χώρας σας, για έναν άνθρωπο που έχει αγωνιστεί και για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Είπατε ότι είναι κοινός ο αγώνας για την απελευθέρωση του Ασάνζ και ο αγώνας των Κίτρινων Γιλέκων, το κίνημα των οποίων στηρίζετε, όντας παρών στις διαδηλώσεις που διαρκούν εδώ και 62 εβδομάδες, υπερασπιζόμενος στα δικαστήρια πολλούς παράνομα συλληφθέντες διαδηλωτές, όπως ο Μαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφος και αντικαπιταλιστής ακτιβιστής, που είναι επίσης κοντά μας.
Είναι ο ίδιος αγώνας για την αξιοπρέπεια των λαών. Όπως ειπώθηκε από τον Μαξίμ, που πρωτοστατεί στον αγώνα των Κίτρινων Γιλέκων, ο σκοπός του κινήματος και της εκστρατείας της κοινής γνώμης για την απελευθέρωση του Τζούλιαν, έχει τον ίδιο παρονομαστή: είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς της εξουσίας και το αίτημα για διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ουσιαστική δημοκρατία και, άρα, για αξιοπρέπεια – αίτημα που εκφράζεται είτε για άτομα, όπως στην περίπτωση των Ασάνζ και Μάνινγκ, είτε ενός μεγάλου μέρους του γαλλικού λαού, όπως τα Κίτρινα Γιλέκα.

Ο Ασάνζ φυλακίζεται στην Αγγλία και στην Γαλλία παρατηρούμε αυξανόμενα περιστατικά βίας και καταστολής ενάντια σε δημοσιογράφους, όταν αυτοί αποκαλύπτουν πόσο διεφθαρμένο και βίαιο είναι το σημερινό πολιτικό σύστημα και οι κρατικοί μηχανισμοί.
Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαδηλώσεις και την πρωτοφανή αστυνομική καταστολή στη Γαλλία, έχουν δεχθεί όχι μόνο ποινές φυλάκισης, αλλά και ακρωτηριασμούς από πλαστικές σφαίρες ή από κροτίδες και έχουν χάσει και τη δουλειά τους. Όμως, δε τα παρατούν. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα Κίτρινα Γιλέκα διοργανώνουν αποστολές αλληλεγγύης στο Τζούλιαν: λεωφορεία με αλληλέγγυους πηγαίνουν από το Παρίσι ή πχ. από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο, στο βρετανικό δικαστήριο ή στη φυλακή, όπως συνέβη την άνοιξη, το καλοκαίρι και τον Οκτώβρη και όπως θα συμβεί στις 25 Γενάρη καθώς και τον Φλεβάρη. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι ακρογωνιαίος λίθος των κινημάτων και πρέπει να αναπτυχθεί. Το μήνυμα των δύο αγώνων είναι κοινό: Μη φοβάστε, αντισταθείτε.

* Ο Χουάν Μπράνκο είναι διδάκτορας διεθνούς δικαίου, συγγραφέας και νομικός σύμβουλος των Wikileaks και του Τζούλιαν Ασάνζ.
Τη συνέντευξη πήρε Αναστασία Πολίτη, σκηνοθέτρια της Compagnie Erinna (Παρίσι), στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου και εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Εποχή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)