to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:54 | 27.01.2020

Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους με αμερικανούς αξιωματούχους (ενημέρωση)

Το αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα στο ανατολικό Αφγανιστάν σε περιοχή που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, ανήκει στον αμερικανικό στρατό, δηλώνουν οι εξτρεμιστές αντάρτες, με το αφγανικό υπουργείο Άμυνας να διαψεύδει ότι το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε ήταν αφγανικό.


Ένα αεροσκάφος, που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν ένα μικρό, στρατιωτικό αεροπλάνο, συνετρίβη σήμερα στο κεντρικό Αφγανιστάν, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κατέρριψαν.

Εικόνες και ένα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν το σημείο της συντριβής και συντρίμμια, μέσα στα χιόνια, που θα μπορούσαν να είναι ό,τι απέμεινε από ένα αεροπλάνο Bombardier E-11A. Η ουρά του αεροσκάφους είναι άθικτη και φέρει το λογότυπο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Σε βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, διακρίνονται χωρικοί συγκεντρωμένοι γύρω από τα φλεγόμενα συντρίμμια.

Υψηλόβαθμοι Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι αρχές στέλνουν κατεπειγόντως τοπικά συνεργεία για να εντοπίσουν τα συντρίμμια, σε ορεινή περιοχή που ελέγχεται εν μέρει από τους Ταλιμπάν, στην επαρχία Γάζνι. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters βιντεοσκόπησαν Αφγανούς στρατιώτες να κατευθύνονται προς τα χιονοσκέπαστα βουνά όπου κατέπεσε το αεροπλάνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ υποστήριξε ότι το αεροπλάνο εκτελούσε αποστολή συλλογής πληροφοριών και «καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της περιφέρειας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι». Δεν διευκρίνισε ωστόσο πώς οι μαχητές των Ταλιμπάν κατάφεραν να το καταρρίψουν.

Σύμφωνα πάντα με τον Μουτζαχίντ, στο αεροπλάνο επέβαιναν «υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί» και είναι όλοι τους νεκροί. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών άμυνας.

Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Αμερικανικό βομβαρδιστικό E-11A συνετρίβη σήμερα στην επαρχία Γάζνι, στο Αφγανιστάν", έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ. Το βομβαρδιστικό E-11Α είναι αεροσκάφος υποστήριξης των αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εξοπλισμένο με επικοινωνιακό υλικό μεγάλης αξίας.

"Έρευνα διεξάγεται για τα αίτια της συντριβής αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι αυτή προκλήθηκε από εχθρικά πυρά", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)