to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 27.01.2020

Κοινωνία

«Στο Κόκκινο» μίλησε ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ για την δίκη της Χρυσής Αυγής (ηχητικό)

«Εκτός τόπου και χρόνου όποια απόφαση δε θα καταδικάζει τη ΧΑ», δήλωσε ο Π. Σαπουντζάκης.


«Στην σχεδόν πεντάχρονη δίκη της Χρυσής Αυγής έχουν αποδειχθεί τα πάντα, έχει αποδειχθεί καθαρά και η εγκληματική οργάνωση» είπε μιλώντας στις 24 Ιανουαρίου στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα ο δικηγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Παναγιώτης Σαπουντζάκης. Ξεκαθάρισε πως αποδεικνύεται και ο σχεδιασμός πριν την ενέδρα που στήθηκε στους συνδικαλιστές, με τρία τάγματα εφόδου εναντίον τους και αποστολή να εξαφανίσουν το Συνδικάτο Μετάλλου από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.


Η Χ.Α. επιχείρησε ωμά να εξαφανίσει συνδικάτα για να κάνει την δουλειά των αφεντικών. Όπως αποδείχθηκε στην 5χρονη διαδικασία στο δικαστήριο, οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν νύχτα στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που έκαναν αφισοκόλληση, στήνοντας κανονική ενέδρα με μοναδικό επιχείρημα ότι το Συνδικάτο Μετάλλου κάνει ζημιά στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη γιατί διεκδικεί καλά μεροκάματα και κάνει απεργίες.

Το Συνδικάτο Μετάλλου είναι η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, με 10.000 μέλη. Δηλαδή, 10.000 μεταλλεργάτες, η πλειοψηφία των οποίων είναι στην Ζώνη, μετέχουν σ’ αυτό το σωματείο που είναι μαχητικό και αντιστάθηκε σθεναρά στις μεθοδεύσεις την περίοδο των μνημονίων.

Ενδεικτικό του ότι ήταν όλα προσχεδιασμένα είναι πως ένα μήνα πριν την επίθεση, στις 8 Αυγούστου του 2013 στην φιέστα που οργάνωσε η Χ.Α. στην Ζώνη οι Παναγιώταρος και Λαγός που ήταν παρόντες δήλωναν ότι «το απόστημα θα σπάσει, οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν». Εκείνη την περίοδο δεν φοβούνται, έχουν αποθρασυνθεί. Η επίθεση έγινε στην Λεωφόρο Δημοκρατίας τα μεσάνυχτα της 12 Σεπτεμβρίου, από δύο τάγματα εφόδου που αποκλείουν τους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ. Έχουν ρόπαλα, στυλιάρια, σιδηρολοστούς, φορούν κράνη και χτυπούν τους περίπου 20 συνδικαλιστές. Σε λίγο φθάνει και τρίτο τάγμα εφόδου από την Σαλαμίνα που επιτίθεται και αυτό, δηλαδή συνολικά μιλάμε για περίπου 90 χρυσαυγίτες. Είχαν αποκλείσει την λεωφόρο Δημοκρατίας και ο οδηγός λεωφορείου που είχε αποκλειστεί εκεί είδε τι συνέβαινε και το κατέθεσε.

Είναι μια οργανωμένη δολοφονική επίθεση, καθοδηγούμενη από τον Λαγό. Υπάρχει το μήνυμα του Λαγού προς τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη ότι «Μάζεψε ο Τάσος 30 κι έρχονται» και μετά την επίθεση μηνύματα όπως «τους μακελέψαμε» κλπ.

Όλα είναι αποδεδειγμένα στο δικαστήριο. Μπορεί η δίκη να κράτησε πολύ, αλλά δόθηκε ο χρόνος να βρεθεί όλο το υλικό με το οποίο η Χ.Α. ενοχοποιείται απολύτως και αποδεικνύεται καθαρά η εγκληματική οργάνωση. Γι αυτό και η πρόταση της εισαγγελέως είναι εντελώς έξω από κάθε λογική. Έκανε το άσπρο μαύρο χωρίς καμία σχέση μ’ αυτά που γράφτηκαν, ειπώθηκαν και αποτυπώθηκαν 5 χρόνια στην δίκη. Καμία σχέση με την πραγματικότητα και με όσα αποδείχθηκαν στο δικαστήριο.

Στην Πολιτική Αγωγή είμαστε σήμερα 14 δικηγόροι από 16 αρχικά και πραγματικά έχουμε δέσει. Μέσα σ’ αυτήν την ιστορική δίκη γίναμε ένα. Είναι μια πολιτική δίκη, κατά των φασιστών. Είναι εθελοντική η δουλειά μας και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Παίρνεις υπόψη σου όλα τα κόστη, οικονομικό, κίνδυνος για την ασφάλειά σου κλπ., και ξέρεις ότι αυτή η παρουσία δεν πληρώνεται.

Νιώθουμε όλοι ότι συμμετέχουμε σε μια δίκη όπου γράφεται ιστορία, με τεράστιο όγκο δουλειάς. Κανείς δε μπορεί να πει ότι γνωρίζει άριστα το σύνολο της δικογραφίας, τα δεκάδες χιλιάδες ντοκουμέντα, γραπτά και ηχητικά, ακόμα κι εγώ που είμαι και ο νομικός σύμβουλος του Συνδικάτου Μετάλλου, μπορεί να έχω κενά.

Αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία που έχουν εισφερθεί στην δίκη πρέπει όχι να είναι απλά αισιόδοξος, αλλά βέβαιος για την ετυμηγορία. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση που δεν θα καταδικάζει την Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση θα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)