to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 28.01.2020

Κοινωνία

Δίκη Τοπαλούδη: «Δεν υπάρχει συναίνεση στον θάνατο» κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Σε κλίμα φόρτισης διεξάχθηκε και σήμερα η δίκη για την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη στη γεμάτη αίθουσα του Α’ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Συγκέντρωση φεμινιστικών οργανώσεων και του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το δικαστήριο.


(φωτογραφία από προηγούμενη συγκέντρωση)

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα το πρωί με παρόντες τους γονείς του θύματος και τους δύο κατηγορούμενους. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η υπεράσπιση των ανδρών ζήτησε να εξεταστούν από ψυχίατρο, αλλά η εισαγγελέας διαφώνησε με το αίτημα και η έδρα επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ολοκλήρωση της εξέτασης του επικεφαλής του κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, Θωμά Ζόβα, ο οποίος εξιχνίασε ταχύτατα το φρικτό έγκλημα.

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι το πτώμα της φοιτήτριας εντοπίστηκε να επιπλέει σε απόκρημνη παραλία και πως τα πράγματά της βρέθηκαν σε διάφορα σημεία. Όπως σημείωσε ο κ. Ζόβας, το εσώρουχο της 19χρονης ήταν σκισμένο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κοπέλα υπέστη βία. «Κάποιος το τράβηξε για το σκίσει», ισχυρίστηκε ο λιμενικός.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος υπήρξε συνεργάσιμος, «καθόλου φοβισμένος και ψύχραιμος» κατά την εξέτασή του, εν αντιθέσει με τον 21χρονο Ροδίτη, ο οποίος δεν ήταν συνεργάσιμος «είχε έντονο χαρακτήρα και έδειχνε ότι ήταν ένας άνθρωπος που επιθυμούσε τον καβγά». Ο λιμενικός, αναφερόμενους στους γονείς του 21χρονου είπε πως ο πατέρας του δεν έλεγε πού είναι ο γιος του, ενώ η μητέρα του, αν και είχε αρχικά άριστη συνεργασία με τις Αρχές, είχε εξαφανιστεί στη συνέχεια για ένα τετράωρο.

Ο λιμενικός επανέλαβε πως η φοιτήτρια φώναζε όσο την βασάνιζαν οι δύο δράστες στο εξοχικό τού Ροδίτη κατηγορούμενου και απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής είπε ξανά ότι αν η γιαγιά του 21χρονου έχει καλή ακοή θα άκουγε τις κραυγές της Ελένης Τοπαλούδη από το ισόγειο όπου έμενε, όταν η φοιτήτρια βασανιζόταν από τους δύο δράστες στον επάνω όροφο.

Τι κατέθεσε ο ιατροδικαστής στη δίκη Τοπαλούδη - Σημάδια βασανισμού στο κορμί της Ελένης

«Δεν υπάρχει συναίνεση στον θάνατο» είπε ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, που παρέλαβε την σορό της Ελένης Τοπαλούδη, όταν βρέθηκε να επιπλέει σε βραχώδη παραλία, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων περί συναίνεσης του θύματος.

   Ο ιατροδικαστής που διενέργησε νεκροψία-νεκροτομή στην σορό της φοιτήτριας, κατέθεσε στο ΜΟΔ ότι «βρήκαμε τραύματα που δεν δικαιολογούνταν από την πτώση» ενώ τόνισε πως η κοπέλα ήταν ζωντανή σε λιπόθυμη κατάσταση όταν την πέταξαν στην θάλασσα.

   Ο μάρτυρας ανέφερε πως το γυμνό κορίτσι που έβγαλαν οι άντρες του Λιμενικού από την θάλασσα, έφερε συγκεκριμένα τραύματα που τους οδήγησαν στο συμπέρασμα πως πριν βρεθεί στο νερό είχε βασανιστεί. Έφερε προθανάτια τραύματα, χαρακιές στο λαιμό, που δήλωναν πως κάποιος είχε επιχειρήσει να την μαχαιρώσει, ενώ υπήρχαν, όπως είπε, σημάδια απόπειρας στραγγαλισμού με τα χέρια. «Είχαμε καθαρά την εντύπωση της απειλής» είπε ο ιατροδικαστής, ο οποίος κατέθεσε πως ο στραγγαλισμός μπορεί να μην ήταν παρατεταμένος αλλά για το θύμα «η ασφυξία είναι απειλή μεγαλύτερη από το μαχαίρι γιατί ο κίνδυνος είναι άμεσος. Είναι πρωτόγνωρο ένστικτο, νιώθεις ότι πεθαίνεις» .

   Απαντώντας σε ερώτηση από έδρας ότι οι δράστες, και ειδικά ο Ροδίτης, ισχυρίζονται ότι το θύμα συναίνεσε σε ερωτική πράξη, ο ιατροδικαστής τόνισε: «Δεν υπάρχει συναίνεση στον θάνατο. Για να κάνει κάποιος αυτά τα πράγματα δεν είναι μόνο ο δόλος του να κάνει σεξ. Είναι κάτι που εκφεύγει ακόμη και της ακραίας ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μου δίνει την εντύπωση ότι ο δράστης το θεωρεί την σωστή πρακτική και δεν είναι κάτι που λέμε ότι έχει ξεφύγει».

    Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το σώμα της Ελένης δεν έφερε σημάδια που να καταδεικνύουν ότι η σορός της σύρθηκε για να μεταφερθεί. «Η μετακίνηση του σώματος (του θύματος) δεν θα ήταν ομαλή. Το σώμα της θα είχε προσκρούσει κάπου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα μεταφέρθηκε βιαίως, δεν υπάρχει αυτό το…τραβολόγημα, ανέφερε, και εκτίμησε πως η μεταφορά του θύματος δεν μπορεί να έγινε από ένα άτομο.

   Κατά τον κ. Κοτρέτσο, η φοιτήτρια θα είχε κάποιες ελπίδες να ανακάμψει, παρά τις βαρύτατες κακώσεις που έφερε, αν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

    Ο ιατροδικαστής ανέφερε επίσης πως η φοιτήτρια, όσο ήταν εν ζωή, δέχθηκε χτυπήματα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού, ενώ βρέθηκε σχισμένο και το αυτί της, προκαλώντας το γοερό κλάμα του πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη, ο οποίος μονολογούσε «το βασάνισαν το κοριτσάκι μου…το βασάνισαν».

   Το θύμα δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι που «ήταν πολύ βαρύ και προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο και εγκεφαλική αιμορραγία» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος προσδιόρισε τον πνιγμό ως αιτία θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη.

Φεμινιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν μπροστά  από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, (Δέγλερη 4 και Λεωφόρο Αλεξάνδρας), ενώνοντας τη φωνή τους στην απαίτηση για  την παραδειγματική τιμωρία των βιαστών και δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη.

   Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιανουαρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)