to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 26.01.2020

Πολιτική

Π. Ρήγας: Ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να μας κάνει μαθήματα ήθους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Συνέντευξη στην «Κόντρα» παραχώρησε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, όπου και απάντησε σε σειρά ζητημάτων σχετικά με την εξωτερική πολιτική, την τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.


«O κ. Μητσοτάκης προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός δε δίστασε να αξιοποιήσει κατά κόρον τα εθνικά μας θέματα για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη του στην «Κόντρα», απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην αντιπολιτευτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα εθνικά ζητήματα.

Ο Π. Ρήγας απάντησε πως, «ως αξιωματική αντιπολίτευση, όταν διαπιστώνουμε έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, θα θέτουμε τα ζητήματα όπως άλλωστε έχουμε χρέος να κάνουμε».

Ενώ, συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει ξεκάθαρα βήματα από την κυβέρνηση «στην κατεύθυνση μιας σοβαρής εθνικής στρατηγικής που αποτελεί τη βάση για συνεννόηση και δημιουργία αρραγούς μετώπου».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν πως ασκείτε πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική; Δεν θα έπρεπε τα κόμματα να είναι ενωμένα για τα εθνικά θέματα;
O κ. Μητσοτάκης προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός δε δίστασε να αξιοποιήσει κατά κόρον τα εθνικά μας θέματα για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μας κατηγόρησε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο, όταν τον προσκαλέσαμε στην Αθήνα και απαντήσαμε δημόσια στον αναθεωρητισμό του.

Επέτρεψε στους βουλευτές του να δηλώνουν ότι πιστεύουν τον Ερντογάν και όχι τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας για το θέμα των 8 αξιωματικών.

Έκανε σημαία του τον διχασμό στη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει λίγες ψήφους.

O κ. Μητσοτάκης που τα έκανε όλα αυτά δε δικαιούται να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι μετακινείται η εξωτερική πολιτική από πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη που ήταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε μονοδιάστατη και του «προβλέψιμου συμμάχου».

Ως αξιωματική αντιπολίτευση, όταν διαπιστώνουμε έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, θα θέτουμε τα ζητήματα όπως άλλωστε έχουμε χρέος να κάνουμε.

Ταυτόχρονα όμως περιμένουμε ξεκάθαρα βήματα από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση μιας σοβαρής εθνικής στρατηγικής που αποτελεί τη βάση για συνεννόηση και δημιουργία αρραγούς μετώπου.

Ανησυχείτε για την τουρκική προκλητικότητα; Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας σε περίπτωση που εμφανιστούν τουρκικά πλοία νότια της Κρήτης;
Η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε τρία παράλληλα μέτωπα το Συριακό, το Λιβυκό και την Ανατολική Μεσόγειο με την προώθηση της επικίνδυνης θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η χώρα μας δεν θα ανεχθεί οιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές ότι παράνομες ενέργειες είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ είτε εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, θα έχει συνέπειες με κόστος εμπορικό και διπλωματικό. Συνεπώς να μην το επιχειρήσουν. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να πιέσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να προβούν σε κυρώσεις όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.


Θα πρέπει να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F35; Θα πρέπει να δίνονται δισεκατομμύρια για τα εξοπλιστικά σε βάρος του κοινωνικού κράτους;
Προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος, με την επαύξηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των υπαρχόντων μέσων και οπλικών συστημάτων. Η συντήρηση σε πρώτη φάση και η αναβάθμιση εν συνεχεία των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτέλεσαν το βασικό μας μέλημα, δεδομένου ότι οι αμυντικές δαπάνες υπέστησαν περικοπές της τάξης του 50% σε σχέση με την προ μνημονίων περίοδο. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, εξασφαλίσαμε την σε μέγιστο βαθμό κάλυψη των αναγκών μας και ταυτόχρονα δρομολογήσαμε την αναβάθμιση σειράς οπλικών συστημάτων παρατείνοντας κατά πολύ τον επιχειρησιακό τους βίο.

Θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της  αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών τώρα που βγήκαμε από την κρίση.

Μια αλόγιστη «κούρσα εξοπλισμών», που δεν θα προσφέρει τίποτε ενδεχομένως και ταυτόχρονα θα είναι δυσβάσταχτη για την ελληνική οικονομία, περισσότερα προβλήματα και ερωτηματικά  θα δημιουργήσει.

Οφείλω να επισημάνω ότι ο αμυντικός και αποτρεπτικός σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο δημοσίου διαλόγου και διαφωνώ με τη διαρροή πτυχών του από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Πώς κρίνετε τις αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων;
Σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τα εθνικά θέματα, δεν τηρήθηκε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Παραβιάστηκαν θεσμοθετημένοι κανόνες, αναφορικά με το χρόνο θητείας των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς κανένα προφανή λόγο και χωρίς αιτία.

Τιμώ,  εμπιστεύομαι  και σέβομαι τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο αυτούς που απήλθαν όσο και αυτούς που ανέλαβαν. Ο σεβασμός , η τιμή και η εμπιστοσύνη δεν  εκφράστηκε  και δεν  αποδόθηκε από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Είναι λοιπόν βάσιμες οι ανησυχίες μου για τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα εθνικά θέματα.


Πού θα πρέπει να επικεντρωθεί η αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η αριστερά δεν είναι προορισμένη μόνο να αντιπολιτεύεται, αλλά να κυβερνά με τόλμη, όραμα και αποτελεσματικότητα. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές ομάδες που έπληξε η κρίση και να συνδέσουμε την κυβερνητική μας διαδρομή με τομές ιστορικού χαρακτήρα.

Η συμφωνία των Πρεσπών επέφερε στρατηγικό πλήγμα στον εθνικισμό, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Η ψήφιση σειράς νόμων για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα υπογράμμισε τις μεγάλες διαφορές των πολιτικών επιλογών, καθώς σήμερα η Ν.Δ επαναφέρει τη χώρα στο μοντέλο που γέννησε τη χρεωκοπία, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και αποθέωσε τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Η Ν.Δ ως κυβέρνηση προωθεί ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ακραίου νεοφιλελευθερισμού με επίκεντρο της πολιτικής την απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών δικαιωμάτων και της ιδιωτικοποίησης δομών δημοσίου συμφέροντος.
Αυτές οι πολιτικές διευρύνουν τις ανισότητες σε όλα τα επίπεδα και διαμορφώνουν συνθήκες για νέα χρεωκοπία της χώρας.

Είναι ψεύτες γιατί κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό(κατάργηση 13ης σύνταξης, καμία αύξηση του κατώτατου μισθού, αντιθέτως μείωση) και «κλέφτες», γιατί κλέβουν ό,τι με κόπο καταφέραμε και το παραδίδουν ως δώρο σε κάθε μορφής οικονομικά συμφέροντα που τη στήριξαν.

Επαναφέρουν ένα κρατικοδίαιτο καπιταλισμό διαπλεκόμενο ταυτόχρονα  με την κυβέρνηση.

Πρέπει να αναδείξουμε:

Την πρότασή μας για το κράτος και τις δομές του που πρέπει να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και βρίσκεται στον αντίποδα του επιτελικού κράτους της Ν.Δ, του παλαιοκομματισμού, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας.

Την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, συλλογικών συμβάσεων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, της παιδείας και του ασφαλιστικού συστήματος.

Της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ν.Δ που εγκυμονεί κινδύνους απομόνωσης της χώρας μας.

Την πρότασή μας για ένα τραπεζικό σύστημα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και δεν θα εξυπηρετεί  διαπλεκόμενα συμφερόντα με ταυτόχρονη ανάληψη πρωτοβουλιών για λειτουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας που δυστυχώς με δική μας ευθύνη δεν υλοποιήσαμε. 

Με αφορμή την επιχειρούμενη διεύρυνση, ποια πολιτικά    στελέχη δε χωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την επίθεση της Ν.Δ στον κόσμο της εργασίας και τη διεύρυνση των ανισοτήτων που συντελείται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, απευθύνουμε το κάλεσμα να πάρει ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ μπορεί να εκφράσει πολιτικά αυτόν τον κόσμο.

Στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας.

Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που έχει εγκριθεί ομόφωνα επισημαίνει ότι άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες ενώνουν τις δυνάμεις, για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας.

Όλοι αυτοί χωρούν και ταυτόχρονα θέλουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην ταυτότητα και το πρόγραμμα του κόμματός μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)