to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 26.01.2020

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική των τελευταίων ετών

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, ο Αλέξης Χαρίτσης επικρίνει την κυβέρνηση ότι "υποτίμησε το ζήτημα της Τουρκίας", ξεκαθαρίζοντας ότι "είναι επιτακτική ανάγκη n χώρα να επιστρέψει στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική".


"Εκεί που δεν χωράνε επικοινωνιακές παράτες, τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη", διαμηνύει στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καταλογίζοντας ότι "η Νέα Δημοκρατία ταλαντεύεται ανάμεσα στην αμηχανία και την αναποτελεσματικότητα".

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, επικρίνει την κυβέρνηση ότι "υποτίμησε το ζήτημα της Τουρκίας", ξεκαθαρίζοντας ότι "είναι επιτακτική ανάγκη n  χώρα να επιστρέψει στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική".

"Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε μια  πολιτική  κατευνασμού προς την Τουρκία, προκειμένου να λυθεί το προσφυγικό. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας", εξηγεί ο Αλ. Χαρίτσης, και συνεχίζει: “Η επόμενη προσπάθεια της ΝΔ ήταν να είμαστε "πιστοί και προβλέψιμοι σύμμαχοι. Φτάσαμε στο πρωτοφανές ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ενστερνίστηκε τις Αμερικανικές θέσεις για την εκτέλεση Σουλεϊμανί".

"Το αποτέλεσμα των παλινωδιών αυτών; Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μας νουθετεί να μην προβαίνουμε σε κινήσεις που θα αποξενώσουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, το Βερολίνο μας αφήνει εκτός Διαδικασίας και η Ρώμη απέχει από τον Eastmed με αμφίσημες θέσεις για την τουρκική προκλητικότητα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει την "πολυεπίπεδη αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ" και προσθέτει την ανάγκη "η Ελλάδα να ζητήσει επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για άτομα και εταιρείες που δρουν παράνομα στην περιοχή της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης, να ασκήσει πιέσεις για συμμετοχή στις διεργασίες για το Λιβυκό, να συγκαλέσει Σύνοδο Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου και να προβεί σε πολιτικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία".

Ερωτηθείς για τα εργασιακά, επικρίνει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι "εμμένει στο αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο πείραμα, ναρκοθετώντας τελικά την ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας". "Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε κοινοβουλευτικό και πολιτικό τρόπο το εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών", διαμηνύει.

Τέλος, για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου σημειώνει ότι "θα κορυφωθεί στην πορεία προς το συνέδριο". "Είμαστε αταλάντευτα αριστεροί στα μεγάλα αιτήματα της εποχής μας: κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα, οικολογική ανάπτυξη. Και την ίδια στιγμή, δημιουργικοί και πολυφωνικοί για να πετύχουμε τους τολμηρούς μετασχηματισμούς που έχει ανάγκη ο τόπος μας", καταλήγει.

Αναλυτικά η συνέντευξη

- Πιστεύετε ότι υπάρχουν διπλωματικές κινήσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας και δεν έχουν γίνει; Αν ναι, ποιες;

Η ΝΔ υποτίμησε το ζήτημα της Τουρκίας. Σας θυμίζω ότι προεκλογικά υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φουσκώνει» το θέμα δίχως να συντρέχει πραγματικός λόγος. Στη συνέχεια, ως κυβέρνηση, ακολούθησε η περίοδος του κατευνασμού, καθώς θεώρησε ότι έτσι θα λυνόταν το προσφυγικό. Στο έδαφος αυτό, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα Αιγαίου στη συνάντηση του με τον Τούρκο Προέδρο και δεν αξιοποίησε πολιτικά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επιλογή απέτυχε όπως φάνηκε από την αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας. Το επόμενο κεφάλαιο το βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες με την προσπάθεια της ΝΔ να είμαστε "πιστοί και προβλέψιμοι σύμμαχοι" για να μας στηρίξει η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και η Ρώμη. Έτσι φτάσαμε στο πρωτοφανές ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που ενστερνίστηκε τις Αμερικανικές θέσεις για την εκτέλεση Σουλεϊμανί. Δέχτηκε να στείλει συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, στήριξε τις θέσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας για το 5G και επιτάχυνε την κύρωση της Συμφωνίας για τις Αμερικάνικες Βάσεις.

Το αποτέλεσμα των παλινωδιών αυτών; Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μας νουθετεί να μην προβαίνουμε σε κινήσεις που θα αποξενώσουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, το Βερολίνο μας αφήνει εκτός Διαδικασίας και η Ρώμη απέχει από τον Eastmed με αμφίσημες θέσεις για την τουρκική προκλητικότητα. Και βέβαια, για διενέργεια Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, ούτε λόγος.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουμε σε μια εθνική στρατηγική που να επιστρέφει τη χώρα στην ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.

- Θα ψηφίσετε την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ; Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δημιουργηθούν σχέσεις τριβής με τις ΗΠΑ;

Είναι αστείο να μιλάμε για σχέσεις τριβής με τις ΗΠΑ μετά την πολυεπίπεδη αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Σχέσεις συνεργασίας στη βάση της ισοτιμίας και της ευθυγράμμισης των συμφερόντων, κάτι το οποίο βλέπουμε με ανησυχία να αλλάζει. Προσφάτως, οι ΗΠΑ αναβάθμισαν τη συνεργασία τους με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε πολλά μέτωπα (Λιβύη, Συρία, Ιράκ-Ιράν). Αν αυτό μεταφραστεί σε λευκή επιταγή στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Υπάρχουν θετικά μηνύματα, αλλά χρειαζόμαστε ισχυρές διαβεβαιώσεις σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα για να δεσμευτούμε ως προς τις βάσεις.

- Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικού αρχηγών για τη χάραξη στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά. Ποιες κατευθύνσεις θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η Χάγη πρέπει να είναι μέρος της;

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πολιτική ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία. Στηρίζει την συνέχιση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την δημιουργία προϋποθέσεων για επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών και, αν αυτές αποτύχουν, την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη η Ελλάδα να ζητήσει επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για άτομα και εταιρείες που δρουν παράνομα στην περιοχή της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης, να ασκήσει πιέσεις για συμμετοχή στις διεργασίες για το Λιβυκό, να συγκαλέσει Σύνοδο Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου και να προβεί σε πολιτικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία. Τέλος, να σταματήσει να δρα ως μία χώρα που έχει χάσει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης και του ελιγμού στη διπλωματία της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μια χώρα δεδομένη.

- Σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τα εργασιακά ή θα περιμένει την κυβερνητική εναλλαγή; Για παράδειγμα, θα καταθέσετε νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού ή για αλλά ζητήματα;

Δεν περιμένουμε ούτε μέρα! Η ΝΔ επιτίθεται συστηματικά στα εργασιακά δικαιώματα. Μηδένισε πρόστιμα για την παραβίαση του εργασιακού ωραρίου και την μη δήλωση υπερωριών. Προχώρησε σε χαριστικές ρυθμίσεις προς ισχυρούς εργοδότες και οικονομικούς ομίλους, κατάργησε την αιτιολόγηση των απολύσεων και αποδιάρθρωσε τις συλλογικές συμβάσεις.

Και ενώ αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης, η ανεργία αυξάνεται, οι απολύσεις επιστρέφουν και οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται.  Η ΝΔ εμμένει στο αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο πείραμα, ναρκοθετώντας τελικά την ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε κοινοβουλευτικό και πολιτικό τρόπο το εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών.

- Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν στη ΝΔ πολύ μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και σε ειδικά θέματα. Μήπως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη θέση του για ζητήματα όπως η ατζέντα νόμου και τάξης και η παιδεία, στα οποία η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με το πρόγραμμα της κυβέρνησης;

Δεν βλέπω μεγάλο ενθουσιασμό για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ότι οι πολίτες θέλουν να είναι ασφαλείς, δεν σημαίνει  ότι επικροτούν την εικόνα αστυνομικών να εισβάλουν σε ένα σπίτι και να ξυλοκοπούν τους ενοίκους του ή να ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους στη μέση του δρόμου. Και ενώ τους απασχολεί η ποιότητα της παιδείας μας, δεν συμφωνούν με την πρωτοφανή απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει με 2 εκατομμύρια ευρώ ένα θεολογικό ίδρυμα στις ΗΠΑ, στερώντας αυτά τα χρήματα από τις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας, τις οποίες πλέον εξισώνει με αμφίβολης ποιότητας κολέγια. Εκεί που δεν χωράνε επικοινωνιακές παράτες τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση, η οποία ταλαντεύεται ανάμεσα στην αμηχανία και την αναποτελεσματικότητα. Σύντομα, αυτό θα αποτυπωθεί και στις σχετικές μετρήσεις.

- Το οργανωτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποδώσει σε νούμερα όσα είχαν τεθεί ως στόχοι. Υπάρχουν όντως δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν το άνοιγμα ή πρόκειται για κάποιου είδους εγγενή αδυναμία;

Δεν θα συμφωνήσω. Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει και θα κορυφωθεί στην πορεία προς το συνέδριο. Ας έχουμε κατά νου ότι η έννοια της πολιτικής συμμετοχής υπερβαίνει την παραδοσιακή πρακτική της κομματικής ένταξης. Στον ΣΥΡΙΖΑ το καταλάβαμε αυτό πολύ νωρίς και επενδύσαμε σε νέους τρόπους οργάνωσης και συμμετοχής, όπως η πλατφόρμα iSYRIZA. Έχουμε δρόμο μέχρι να βρούμε την απάντηση που απαιτεί η εποχή μας, αλλά είμαστε το μόνο πολιτικό κόμμα που αναμετράται με αυτό το ζήτημα. Και τα πάμε καλά.

- Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα αριστερό ή ένα πολυτασικό κόμμα;

Στον 21ο αιώνα η Αριστερά είναι εξ ορισμού πολυτασική.  Ήδη από το 1990 ο Συνασπισμός της Αριστεράς θεμελίωσε μια νέα πολιτική κουλτούρα διαλόγου στο εσωτερικό του, κόντρα στα αρχηγικά κόμματα του δικομματισμού και τα κλειστά κάστρα της παραδοσιακής αριστεράς. Είμαστε αταλάντευτα αριστεροί στα μεγάλα αιτήματα της εποχής μας: κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα, οικολογική ανάπτυξη. Και την ίδια στιγμή δημιουργικοί και πολυφωνικοί για να πετύχουμε τους τολμηρούς μετασχηματισμούς που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)